Water, Wind en Wolken. Wandeling van Kornwerderzand naar Gaast 20 augustus 2016

 

Foto:

 

Deze zaterdag loop ik geen georganiseerde wandeltocht. Ik rijd met Iebele mee naar Kornwerderzand. Hij heeft dienst in het Kazemattenmuseum. Ik blijf daar eerst een tijdje en maak foto’s van het achterste gedeelte van het museum, waarbij ik, door een plotselinge bui overvallen, ren naar de dichtstbijzijnde kazemat. Die afstand is echter nog zó groot, dat ik behoorlijk nat ben geworden en sta te bibberen als een juffershondje in de koele kazemat. De bui is maar van korte duur en de wind en de zon zorgen ervoor, dat m’n snel drogende kleding inderdaad z’n naam waar maakt!!! en ik dus de rest van de dag niet in natte plunje hoef rond te lopen. Terug in de kassa smaakt een bekertje koffie wel héél erg lekker!

Met Iebele afgesproken, dat ik richting Workum ga lopen. Het museum sluit om 5 uur en we zien wel waar hij me op gaat pikken aan het eind van de middag. Over het museumterrein loop ik naar voren, waarbij ik nog een paar kazematten passeer. Op een palenconstructie in de voorhaven (sluiskolk) genieten een aantal aalscholvers van het zonnetje, dat inmiddels weer schijnt. Een paar boten liggen te wachten tot de draaibrug open gaat. Konden we vroeger nog gewoon pál langs de vangrail over de brug naar de andere kant komen, sinds een paar jaar is dat niet meer mogelijk. Hekken belemmeren dat, net als achter bij de sluis. Ook hier kon je destijds over de sluisdeuren naar de andere kant komen, maar alles is nu door Rijkswaterstaat hermetisch afgesloten. Om bij de brug te blijven: nu moet je eerst een steile trap naar beneden, onder de brug door, een steile trap naar boven, stukje over de brug en aan de andere kant hetzelfde ritueel van 2 steile trappen. De entree naar het Kazemattenmuseum is er dan ook niet makkelijker op geworden! Voor oudere bezoekers met een rollator b.v.,  maar ook voor jonge mensen met een buggy of kinderwagen is er eigenlijk maar één oplossing als je uit de richting Friesland komt: doorrijden naar Breezanddijk, over het viaduct daar en weer terug richting Friesland. Dan kun je bij het museum parkeren. Gelukkig weten nog steeds veel mensen het museum te vinden en hebben we over bezoekersaantallen niet te klagen!!!

Terwijl ik op de brug sta, zie ik boven het IJsselmeer wel heel aparte, donkere luchten. Later hoor ik, dat de vrijwilligers in het Bezoekerscentrum een “waterhoos” hebben gezien. Wat jammer, dat ik dat niet heb gezien, want iedere keer als ik lees, dat er weer zo’n waterhoos is gesignaleerd, denk ik: oh, wat zou ik dàt ook nog graag eens willen zien. Helaas, ik heb het gemist. Maar gelukkig blijft er vandaag nog zó veel moois te zien om van te genieten! Ik noemde de wolkenluchten al. Echt fantastisch!! Ook de wind liet zich niet onbetuigd. Ongelooflijk, wat ging die tekeer! Voor de tientallen kitesurfers op het stuk tussen Kornwerderzand en de kop van de Afsluitdijk natuurlijk helemaal super! Het blijft een prachtig gezicht al die surfers met hun gekleurde zeilen, met grote snelheid de golven doorklievend.

Op de naast de autosnelweg gelegen ventweg ben je af en toe je leven niet zeker!!!! Allemachtig, wat wordt hier ongelooflijk hard gereden door sommige automobilisten! Zouden ze het verschil niet weten???? Na een aantal kilometers ga ik de grasdijk op. lekker rustig, want op het smalle weggetje, dat onder langs de dijk loopt, is ook behoorlijk wat autoverkeer en dan moet je steeds de berm in en kun je dus maar opletten!!! Ik heb de wind nu pal tegen en dat is best wel zwaar. Zowel naar rechts (IJsselmeer) als naar links (het lager gelegen land) zijn de vergezichten prachtig. De hier rondlopende schapen zijn zó wit en schoon, dat je zou denken, dat ze een wasbeurt hebben gehad. De mooie toren van Cornwerd steekt fier boven het landschap uit. Zo loop ik naar Makkum. Altijd leuk. De overdekte leugenbank is leeg. Het weer is té mooi. Op de banken bij het sluisje is geen plekje meer vrij. Het zit daar ook heel gezellig! Er zijn weer veel bootjesmensen en andere toeristen, die de terrassen bevolken. Ik vind een plekje en geniet van de koffie.

Na deze rust loop ik langs de haven Makkum uit en neem onder langs de dijk de smalle weg naar Piaam. De Nynke Pleats laat ik liggen, want ik heb net koffie gehad. Maar goed, dat ik dat in Makkum heb gedaan, want in Gaast, waar eerder een terras was, is nu geen horeca meer te vinden. Dan kijk je raar op als je bedacht had om dáár een bakkie te gaan doen!! Leuk zijn de 3 dubbele banken boven op de dijk. Je kijkt óf naar het dorp óf je gaat aan de andere kant zitten en hebt prachtig uitzicht op het IJsselmeer.

Doordat ik redelijk laat op pad ben gegaan, relaxed heb gelopen en daarbij nogal wat foto’s heb gemaakt, haal ik Workum niet. Gaast is deze dag het eindstation. Wat is een mobieltje dan toch handig. Je belt even waar je precies uithangt en niet lang daarna verschijnt manlief en is de lift naar huis geregeld! Kan niet mooier! Hoewel het aantal kilometers nou niet direct is om naar huis te schrijven, heb ik een heerlijke dag gehad tijdens het lopen in dit mooie gedeelte van Friesland. Nu extra mooi door het prachtige weer!

 

    1. Elly Koopman Bericht auteur

      Wat heeft Friesland toch veel mooie gebieden hè? En ja, als het dan ook nog zulk mooi weer is, is het helemaal genieten!

    1. Elly Koopman Bericht auteur

      Ja, ik heb aan jullie gedacht. Zeker toen ik het bordje Hollepoarte zag, maar……geen adres, enz. Zou leuk zijn geweest Bep!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code