Tocht om de Noord 24 en 25 september 2016 Dag 1

 

Foto:

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

Tocht om de Noord 24 en 25 september 2016.

Eerste dag.

Vroeg uit de veren, want ik zit in de 2e startgroep en moet op tijd bij de bus in Groningen zijn. Het is nog pikkedonker als ik aankom bij de Hanzehogeschool, waar de E-ticket wordt gescand en ik m’n startkaart (met de mooie Groningse naam “Raisbewies”) in ontvangst kan nemen. Dan de bus in, die de 40 km.-lopers naar de start van de tocht in Noordlaren brengt. Het is knap fris buiten staande in de rij voor het startstempel. Wachtend op m’n wandelmaatje, zie ik binnen Jan Uitham staan, die ondanks de hoge leeftijd van 91 jaar, vanmorgen al om 4 uur in de kleren was om hier bij de start te kunnen zijn. Leuk om weer even met elkaar te praten en herinneringen op te halen aan de wintervierdaagse van 2013, toen hij na een inleidend praatje het startschot gaf. Ook dochter Greetje is weer actief en al ergens onderweg op de route. Hoop haar vandaag nog te zien.

Na een beker koffie en een broodje (had nog niet ontbeten), is Albert ook gearriveerd en gaan we op pad. Het heeft wat om in het donker te vertrekken en het dan langzaam licht zien worden. Gevolgd door de opkomst van de zon, die ons een mooie, warme dag bezorgt.

Dit jaar is het thema: “Proeven van het Groninger landschap”. En dat begint meteen al met lekkere hapjes: brood met honing, stukjes “arretjescake” en nog meer lekkernijen. De hele dag door zijn er onderweg proeverijen in allerlei variaties. Ook is er onderweg veel muziek, hebben leerlingen van de basisscholen hun best gedaan door prachtige tekeningen te maken, die langs de route zijn geplaatst of opgehangen. En dat allemaal voor ons wandelaars! Om ons een mooie, onvergetelijke dag te bezorgen. Al die afleiding zorgt ervoor, dat ongemerkt de kilometers onder je voeten doorglijden.

De eerste grote rustpost is in Onnen. Blij verrast zie ik tussen de vele wandelaars Liana zitten, die vandaag jarig is. Snel haal ik de slinger uit m’n rugzak en zonder dat ze het in de gaten heeft, hang ik ‘m om haar nek. Spontaan begint iedereen het “lang zal ze leven” te zingen en een aanwezige cameraploeg neemt het een en ander op. De koffie smaakt lekker en met frisse moed weer verder.

Leuk is altijd bij de Tocht om de Noord, dat de route door bedrijven, molens, fabrieken, enz. voert. Zo ook dit jaar. Als eerste lopen we dwars door een brandweerauto. Een grote scheepswerf ( Pattje Waterhuizen Shipbuilders) is wel heel bijzonder om doorheen te lopen! Er wordt zelfs op zaterdag gewerkt, maar er is een met linten afgezette veilige route over het grote complex gecreëerd. Mooi om dit eens van zó dichtbij te zien! Ook de grote fabriek van Familie Distilleerderij Hooghoudt heeft z’n deuren voor ons wagenwijd opengezet. Er is koffie met uiteraard een door jezelf uit te kiezen likeurtje.Heerlijk! Een prachtig bedrijf! Bovendien tref ik hier tot ons beider verrassing Greetje, die met tassen vol flessen de trap afkomt en zorgt dat het bij de finish in Groningen is als de wandelaars terugkomen. Wàt een service! Want je moet er toch niet aan denken om met één of meer flessen de rest van de dag rond te moeten sjouwen!

Verder weer. Aan de rand van Groningen gekomen, twee lieftallige dames, die wel op een heel bijzondere plek een lollie voor ons hebben meegenomen!!! Leuk is ook de appelpers, waar heerlijk, vers geperst appelsap geproefd kan worden. Een zingende monnik zit eenzaam in de berm naast het fietspad. Moet je toch bewondering voor hebben, dat iemand dat een hele middag volhoudt om ons te amuseren. Geweldig! Ook bewonderenswaardig vind ik het korps, dat al fietsend mooie muziek ten gehore brengt en ons zo vlak voor de finish een warm welkom bezorgt. Ook bij de finish worden we met muziek en tromgeroffel ingehaald. Dan het laatste stempel en het “Raisbewies”voor zondag in ontvangst nemen.

De traktatie van vandaag bestaat uit soep en een broodje. Nou, dat valt er goed in na de lange wandeldag! Nog even gezellig nazitten met het ploegje wandelvrienden/-vriendinnen en dan moet ik voor ik vertrek naar m’n logeeradres tóch maar even m’n voeten laten verzorgen door de EHBO. Als een van de laatste wandelaars verlaat ik het Zernike complex. Het is al behoorlijk schemerig als ik terug ben op m’n kamer. Een prachtige eerste dag zit erop.

    1. Elly Koopman Bericht auteur

      Dankjewel Hennie voor het compliment!! Moet je zeggen, dat ik het ook heel leuk vind om een verslag te schrijven.

  1. Pingback: Tocht om de Noord was "Hail Best", met een prachtige afsluiting in Zoutkamp - De Marne

  2. Pingback: Eerste dag 11e Tocht om de Noord 2016: Langs de Hunze van Noordlaren naar Groningen - Henk-Jan van der Klis

  3. Pingback: 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code