Dinsdag wandeltocht rondje Vrouwbuurtstermolen 27 september 2016.

 

Foto:

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

Dinsdag wandeltocht rondje Vrouwbuurtstermolen 27 september 2016.

Na een periode van een paar maanden is vandaag de eerste tocht van het nieuwe wandelseizoen. Het begint traditie te worden, dat deze wandeldag georganiseerd wordt door Anne en Tineke, die ons dan ook nog eens trakteren op een lekker stuk oranjekoek bij de koffie! En wat is het fijn om elkaar na zo’n lange tijd weer terug te zien. Het is dan ook een gezellig geroezemoes van gesprekken, die gevoerd worden tijdens de koffie.

Dan gaan we op pad, het mooie zonovergoten Bildtse land in. De brug over de “Oude Rijd” en dan slingerend tussen de kale akkers door om op een gegeven moment uit te komen op de Oude Bildtdijk. Altijd weer prachtig om hier te lopen. Aan de ene kant de bebouwing van kleine huizen, aan de andere kant het dieper liggende land. In het verleden zijn hier veel “westerlingen” neergestreken, waaronder kunstenaars. Nu staan er her en der huizen te koop, die nu qua prijs een haalbare kaart blijken te zijn voor plaatselijke jonge mensen, die graag op het Bildt willen wonen.

Na een paar kilometer bereiken we Oudebildtzijl  (in het Bildts Ouwe-Syl). Dan langs “De Aerden Plaats” waar je kennis kunt maken met de cultuurhistorie en de hedendaagse kunst van het Bildt.Het Archeologisch Steunpunt vertelt over de ontstaansgeschiedenis van dit gebied en specifieke wetenswaardigheden van de Bildtse cultuur. Tevens kan men de bijbehorende Julianakerk bezichtigen, een voormalig Doopsgezind kerkje. Achter het pand een theeschenkerij met vlindertuin, waar het heerlijk toeven is op een mooie, zomerse dag. Nu helaas gesloten.

Hotel/Logement “De Witte Klok” biedt de toerist een aangenaam verblijf, waarbij gekozen kan worden uit een kamer, familiekamer of appartement. En dan is er natuurlijk nog de prachtige, oude herberg “Het Graauwe Paard”. Ook hier kunnen we op deze dinsdag niet terecht, maar dat is geen probleem, want we lunchen weer in De Molen. Echter voor iemand, die hoge nood heeft, is er wel een probleem. Gelukkig biedt een inwoner uitkomst! Ondertussen wachten wij op de brug over de sluis, een markant punt in het dorp, die in 2006 helemaal is gerestaureerd en weer in de oude staat teruggebracht. Een oude praam op de wal nodigt uit om even te gaan zitten.

We volgen nu de Oude Rijd en bewonderen de mooie, oude gevels, die over het algemeen strak in de verf zitten. Iemand is druk bezig z’n huis van een nieuwe verflaag te voorzien in de oude kleuren: standgroen en standwit. Veel gebruikt op de monumentale grachtenpanden overal in het land. Hij is heel nauwkeurig en precies aan het verven en het resultaat is erg mooi. De buurman van de Bed&Breakfast heeft z’n pand ook mooi in de verf zitten. Wat een werk om die blinden te schilderen. Al pratend en kijkend lopen we het dorp uit over                     ‘t Laaisterpadsy. Wat een aparte naam, wel leuk! Langs de Leistervaart komen we uit aan de rand van Oude Leije (Alde Leie) en zien dan terugkijkend het stationnetje (nu woonhuis) van Vrouwbuurtstermolen. Langs de weg lopen we nu terug naar De Molen, waar we de lunch gaan gebruiken. Er is heerlijke soep met een versgebakken stuk stokbrood en kruidenboter. We laten het ons goed smaken.

Na de lunch de tweede lus. Nu gaan we richting Stiens. Langs de weg af en toe een bordje met een verhaal of gedicht in het kader van de Literatuur route. Het neemt te veel tijd om het terplekke te lezen, dus fotografeer ik het maar even en kan ik het thuis lezen. Zo bereiken we de rand van Stiens en houden daar even halt bij een picknicktafel. Via de Hoge Heerewei en de Wiite Weg komen we uit op de inmiddels door de Slachtemarathon heel bekend geworden Slachtediyk. Door de Slagdijkster polder komen we weer terug bij Eetcafé De Molen, waar we buiten op het terras in de zon genieten van een drankje voor we weer naar huis gaan. Een prachtige dag en een mooi begin van weer een nieuw seizoen met wandeltochten op de dinsdag. We bedanken Anne en Tineke dan ook héél hartelijk voor hun inzet om deze dag te organiseren en hopen elkaar (en natuurlijk diegenen, die er vandaag niet konden zijn) over 14 dagen weer te zien bij de volgende tocht.

Maar…..eerst nog op 4 oktober de REUNIE!!! Waar we bekenden van de afgelopen 10 jaar wandelen hopen te treffen en zo een gezellige dag met elkaar zullen doorbrengen. Heb er veel zin in!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code