Dinsdaggroep 18-02-2014

Dinsdag wandeltocht rondje Oldeberkoop 18 februari 2014. Voor de schaatsfans onder ons een moeilijke beslissing: gaan we lopen of kiezen we ervoor om thuis te blijven en de schaatswedstrijd te volgen op de 10.000 m.?? Want spannend wordt het, dàt is zeker! Wordt het Sven of krijgen we weer te maken met een verrassing zoals al eerder is gebeurd? Aan het eind van de dag zullen we het weten. Wij gaan in ieder geval naar Oldeberkoop en bij aankomst bij de Kaasboerderij De Stelp blijkt, dat de meesten de voorkeur hebben gegeven aan het lopen. Binnen in de bezoekersruimte is het weer gezellig en de koffie met cake smaakt prima! Het is niet de eerste keer, dat we hier starten met onze wandeltocht. Roelof en Klaas hebben weer een mooie route voor ons in petto, in de prachtige omgeving van Oldeberkoop. Ook al heb ik hier meerdere keren gelopen, tòch kom je altijd weer dingen tegen, die je niet eerder hebt gezien. En dat is nu juist zo leuk.
We gaan weer 2 lussen maken, onderbroken door de lunch in de kaasboerderij. Na een klein stukje Wolvegaasterweg slaan we een zandpad in, dat uitkomt in het bos. Ook hier af en toe een beetje modderig, maar prima te doen. Na het bos komen we weer in het open landschap en bereiken de rivier de Tjonger, die we oversteken. In het dal van de Tjonger zien we heel in de verte reeën lopen, die ik op de foto probeer te krijgen door flink in te zoomen. Wel een beetje vaag, maar ze zijn te zien…… Even later gaan we het Kooipaad op. Blijf het grappig vinden, die hekjes, die voor zover ik dat kan beoordelen, er louter voor de sier staan, want geen mens, die er door gaat. Aan het eind van dit pad het bos weer in. Af en toe een “pad”versperring door een omgevallen boom. Zo belanden we op de Kiekenberg, een schitterend heuvelachtig gebied.

 

Zoals we dat zo langzamerhand van Roelof gewend zijn ook nu weer uitleg over het ontstaan van dit gebied. Op een heuvel een groep grote stenen met daarop een plakkaat met tekst. Onduidelijk geworden door de tand des tijds. Echter vlakbij is de tekst duidelijk zichtbaar op een bord aangebracht. We verlaten het prachtige gebied en lopen over de Heerenveenseweg richting Oldeberkoop. Gaan de Tjonger weer over en lopen via het Molenbosch met prachtige vijverpartijen ( schitterende spiegelingen in het water) terug naar de kaasboerderij van de familie van der Gun.
Lunchtijd. Heerlijke mosterd- en tomatensoep met stokbrood besmeerd met lekkere kruidenboter. We mogen hier ons eigen brood ook opeten en er is melk, karnemelk, koffie, enz. Het zit hier reuze gezellig. Om kwart over één is het weer tijd voor vertrek. De tweede lus. Nu de andere kant op. Langs het mooie optrekje van Roelof, waar z’n vrouw achter het raam naar ons staat te zwaaien. Nu gaat de route door het beekdal Linde Barten. Ook weer erg mooi. Roelof laat ons zien, dat hier vroeger een pad liep van Oldeberkoop naar Noordwolde. In de verte zien we nog een bruggetje over de Linde, maar het pad is, door een diepe, later aangelegde sloot, niet meer te belopen. Jammer!

 

Weer zien we in de verte een troep reeën en zien we, net als bij ons in Gaasterland, ook hier het duidelijke spoor van een das. Het laatste stuk gaat door het mooie Koepelbosch. We passeren nog een hertenkamp, waar ook geiten, kippen en andere dieren rondlopen. Een haan zit luid kraaiend op het hoge hek en nadat ik er een foto van heb gemaakt, duw ik ‘m er vanaf, zodat ie weer binnen de afrastering komt. Nog een klein stukje en we zijn terug op de basis van vandaag. Drinken nog wat en dan snel de auto in, radio Olympia aan en de rit van Bob en Jorrit gevolgd. Net op tijd thuis voor de buis om de rit van Sven te zien! Het was weer een prachtige dag in de Stellingwarven met prima loopweer en zoals vanouds veel gezelligheid onderweg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code