Stap-Tober wandeltocht Augustinusga 1 oktober 2016

 

Foto:

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

Stap-Tober wandeltocht Augustinusga 1 0oktober 2016.

Ben blij dat iemand deze tocht op haar FB-pagina heeft gezet, want anders had ik het niet geweten en was òf naar Heerenveen òf naar Grolloo afgereisd om te lopen. Het is de eerste keer, dat deze tocht wordt georganiseerd door “Fanfare De Bazuin” uit Augustinusga, die volgend jaar haar 110-jarig jubileum viert. De inleg van deze tocht gaat dan ook naar de organisatie, want zo’n jubileum kost uiteraard de nodige centjes!!

Als ik arriveer (en dat is rond half 9) is het rustig, want de meeste deelnemers zijn om 8 uur gestart. We kunnen ons buiten inschrijven. Thermoskannen met koffie staan klaar en we mogen zelf een bekertje nemen. Als aandenken aan deze tocht krijgen we een mooi rugzakje mee met inhoud: flesje water en koeken. Er zijn onderweg 3 rust-en stempelposten, maar hebben we hulp nodig, dan even bellen en komt de EHBO op de scooter naar je toe om hulp te bieden. Weer eens wat anders, hi, hi! Heb het na afloop niet gevraagd, maar ik vermoed dat ze niet in actie hoefden te komen.

Bij de start tref ik Koos en we besluiten samen op pad te gaan. Het is nog mooi weer en ik ben dan ook benieuwd of de sombere weersvoorspelling van de bij ons allen welbekende “Piet” uit zullen komen, want dan krijgen we nog wel wat nattigheid. Voorlopig ziet het daar niet naar uit! We lopen Augustinusga (in het Fries: Stynsgea) uit en zien al snel het bord Surhuizum, waar vooral de prachtige kerk met z’n bijzondere, uit bakstenen opgebouwde toren, opvalt. Dan het wijde veld in via It Langpaed. Op een bepaald moment de brug van de Feanster Feart over en belanden zo in de buurtschap Roodeschuur (Reaskuorre). Wandelvrienden van de dinsdagloopgroep zijn niet thuis, maar het duurt maar even en we bereiken de eerste rust- en stenpelpost bij de boerderij (nu geen varkensboerderij meer) van de familie Koekoek. De koffie is klaar en notabene ook nog gratis!! Riet Koekoek is gastouder en de voormalige schuur leent zich uitstekend voor kinderopvang. Veel ruimte is er om te spelen. Er zijn allerlei attributen aangeschaft of gekregen. Zoals heeft onlangs een door een school afgedankt “kasteel” hier een plaatsje heeft gevonden. Buiten op een zeil zijn kinderen bezig met gymnastiekoefeningen. Leuk om te zien hóe serieus ze met hun sport bezig zijn!

Dan gaan we weer verder, maar zullen later op de dag nóg een keer op deze post komen. Een klein stukje door Drogeham en de landerijen weer in. Langs een maisveld, waar volgens iemand, die we tegenkomen, tussen de planten ook hennep wordt verbouwd. Volgens hem kun je het goed ruiken!! Ik ruik echter niets (ben verkouden), Het schijnt niet de eerste keer te zijn, dat hennep tussen de mais is aangetroffen!!!!!  Op naar Harkema (bekend van Museum “De Spitkeet”) tunnel door en via, via het mooie schelpenpaadje het “Skeanpaad” op. Zó’n mooi stuk met de hoge, oude boomwallen, die de weilanden omzomen. De zon schijnt volop en het wordt behoorlijk warm! En dàt op 1 oktober!!!!

Als we even op een verhard weggetje lopen, worden we ingehaald door een hele stoet marathonwagens met Friese paarden ervoor. Wat is dat toch altijd weer een prachtig gezicht! Die grote, stoere, zwarte paarden. Even schrik ik als een span recht op mij afkomt, maar het gaat allemaal goed. Op het wegdek zijn de sporen van de hoeven duidelijk zichtbaar. Zij slaan even later, net als wij, een breed, onverhard pad in. Heel mooie stukjes van de route zijn ook de supersmalle paadjes, pál naast de sloot: Spoekeloantsje en Binnenvlietpad. Koeien liggen heerlijk in de zon te herkauwen.

Uiteindelijk bereiken we de brug bij Schuilenburg (Skûlenboarch). In de verte zag ik al een schip aankomen, dus nog snel de brug over is het plan, naar het gedeelte dat niet draait. En daar dus nog foto’s  maken dacht ik. Maar…..opeens een stem uit de ruimte, die me sommeert de brug te verlaten (er moest nog een slagboom naar beneden!). Dus gehoorzaam aan de oproep gevolg gegeven en het terras op van rust- en stempelpost Café “Lâns ‘t Wetter”. Leuke, oude kroeg en een prima plek om even te zitten buiten in de zon.

Hierna gaat de route een stukje langs het Prinses Margrietkanaal. Bij Kootstertille omhoog de trap op en de brug over. Via Drogeham weer naar de eerste rustpost, waar we nu kunnen genieten van muziek, gespeeld door een aantal muzikanten van Fanfare De Bazuin. Dat maakt het zitten hier extra gezellig! Voor we weer verder gaan, krijgen we nog een appeltje mee. Onderweg zien we nog een uit bloemen bestaand kunstwerk, overgebleven van het bloemencorso. Groot is onze verrassing als we Anne en Anneke op de valreep nog treffen. Even een praatje en blij met Anneke, dat ze weer een 25 km. heeft kunnen lopen vandaag! Dan op naar de finish, waar gelukkig nog enkele wandelaars genieten van een drankje. Een trio zorgt voor leuke muziek en de geur van het bakken van hamburgers verspreidt zich over het terrein. En…..nóg steeds is het droog en schijnt de zon!!

We hebben genoten van een prachtige wandeltocht met schitterend weer! Prima georganiseerd! Voor de organisatie dan ook best jammer, dat er niet meer deelnemers waren. Misschien een volgende keer iets meer ruchtbaarheid aan de tocht geven? In ieder geval bedank ik alle vrijwilligers voor hun inzet, waardoor wij zo’n mooie wandeldag hebben meegemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code