Dinsdag wandeltocht rondje Roodhuis 11 oktober 2016.

 

Foto:

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

Dinsdag wandeltocht rondje Roodhuis 11 oktober 2016.

Hadden we vorige week nog de heel geslaagde reünie, vandaag is het weer wandelen “as usual” Het is zwaar bewolkt en miezerig als ik naar Roodhuis (Reahûs) rijd. Vandaag zijn we te gast op camping “De Finne” en die is op dit moment met de auto alleen bereikbaar via Scharnegoutum, omdat de brug in de Franekervaart helemaal vernieuwd is en tijdelijk alleen nog door wandelaars en fietsers kan worden gebruikt.

Hartelijk is de ontvangst in het nieuwe gebouw met daarin de receptie en een ruimte waar campinggasten gebruik van kunnen maken bij slecht weer. Heel gezellig ingericht komt het over als een “huiskamer”. De een na de ander arriveert en geniet van de koffie met daarbij een heerlijke gevulde koek van de “warme bakker”. Nadat Jan Paul, die samen met Gonny deze dag heeft voorbereid, ons iets vertelt over de route, gaan we op pad.

Al vrij snel breekt de bewolking en komt de zon tevoorschijn. Wat ziet een landschap er dan ineens totaal anders uit. Wat  opvalt is de weidsheid van dit gebied, het greidelandschap in het Lage Midden van Friesland. Wàt een mooie paden zijn hier gecreëerd. Of van beton òf gewoon door het gras. Veelal langs vaarten en sloten met de nodige bruggetjes. Zo lopen we naar Oosterend (Easterein) een heel pittoresk dorp met een prachtige kerk in het midden. Dit dorp is vaak het decor geweest van speelfilms, zoals b.v. “De Dream”( De Droom) vanwege smalle straatjes met oude huizen. We maken een slag rond de kerk en verlaten het dorp via een ander pad. Ook weer dwars door de weilanden komen we uit op de weg tussen Itens en Rien. Twee dorpen, die vaak in één adem worden genoemd. We lopen door het piepkleine dorpje Rien. Oude huizen aan de Franekervaart, die dwars door het dorpje loopt. Een markant gebouw blijkt (zo is ons verteld) ooit een kroeg te zijn geweest. In latere tijden bewoond door twee families. Nu lijkt het echter leeg te staan.

Na Rien slaan we weer een pad in, dat door de weilanden naar Lutkewierum (Lytsewierrum) gaat. Centraal in het midden van dit ook weer heel kleine dorpje staat de oude kerk. Een ruiter heeft de traditionele haan van de toren verdrongen. Een aantal jaren geleden was hier een kleine kapel, die de bewoners in hun tuin hadden geplaatst met o.a. een beeld van Jacobus en mooie schilderingen betrekking hebbend op het pelgrimeren. Jammer, dat het er niet meer is. Net buiten het dorp een schuurtje met een vlag. Blijkt een zelfbedienings koffiebar te zijn, ingericht met stoelen en tafels. Er zijn zelfs boekenkasten met boeken!!! Buiten nodigt het terras wandelaars en fietsers uit om even te rusten.

De weg, die het dorp uitgaat is doodlopend. Auto’s kunnen in Lutkewierum niet verder. We treffen een mevrouw, die met haar hond aan de wandel is. Ze woont hier al 33 jaar. Zó vanuit Den Haag hier neergestreken met haar toen nog jonge kinderen. Nooit een moment spijt van gehad. Via de Hege Dyk lopen we door de buurtschap Greate Wierrum en vervolgen de route terug naar Roodhuis over de door de Slachtemarathon zo bekend geworden “Slachtedyk”. Het is hier genieten. De wolkenluchten zijn zó fantastisch mooi! Of je nu naar links kijkt of naar rechts of een blik achterom werpt, het weidelandschap is onder deze omstandigheden werkelijk een plaatje!! Zo komen we weer terug bij de camping en gaan genieten van heerlijke soep. De lunch is altijd weer een leuke, gezellige onderbreking van de wandeltocht.

Hierna starten we met de middaglus, die ons zuidwaarts voert. Af en toe een smal weggetje, dan weer een fietspad door de weilanden met smalle bruggetjes over de talrijke vaarten in dit gebied. Het is nog steeds prima wandelweer, hoewel het wat kouder is dan vanochtend. Zo bereiken we het dorpje Tirns (Turns). Twee mannen zijn op het kerkhof bezig, maar als een van hen naar de kerk loopt en naar binnen gaat, zijn wij er als de kippen bij om achter hem aan te gaan en het kerkje even van binnen te gaan bekijken. Want dit is een tref natuurlijk! Ook door Tirns loopt de Franekervaart. We verlaten Tirns via een doodlopende weg, waar op een bepaald moment een stuk berm vol staat met nog prachtig bloeiende planten. Een boerderij heeft de zonnepanelen niet op het dak, maar op het erf geplaatst. Bijzonder! We vervolgen de route nu op een graspad en zien in de verte de hoge toren van de Rooms-Katholieke kerk van Roodhuis voor ons opdoemen. Het pad komt uit op de weg. Wij kunnen de brug wel over en zien dan hoe groot de camping is, prachtig gelegen aan de Franekervaart met een boothelling en vissteigers. Veel toeristen weten inmiddels deze camping te vinden, waar het beheerdersechtpaar Triensje en Anne Engelsma uiteraard heel blij mee zijn!

Teruggekeerd op de basis van vandaag genieten we nog even òf binnen òf buiten van een drankje. Voor we vertrekken krijgen we nog een mooi boekwerkje van Triensje, de recreatiegids “de Greidhoeke” met daarin informatie over de dorpen en tips over wat er te doen is. Heel leuk! Na het echtpaar te hebben bedankt voor de hartelijke ontvangst deze dag, nemen we afscheid van elkaar. Weer hebben we een prachtige dag met elkaar gehad!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code