3e Amsterdam City Walk 15 oktober 2016.

 

Foto:

Klik op de foto om alle foto’s te bekijken.

 

3e Amsterdam City Walk 15 oktober 2016.

Tjonge, jonge, wat een heerlijke dag weer in mijn geliefde Amsterdam! Om goed half 8 vertrek ik uit Balk en ben, schrik niet, al om 5 over half 9 in de Tuyll van Serooskerkenstraat, vlakbij het Olympisch Stadion!!!! En dát terwijl ik me keurig aan de voorgeschreven snelheden heb gehouden!!!!

Geweldig deze start in het Olympisch Stadion, waar alles al in gereedheid is gebracht voor de  Amsterdam Marathon, die zondag plaatsvindt. Met veel wandelaars (er doen vandaag 10.000 mee) betreed ik de “heilige” grasmat, waar zó veel grootse sportevenementen hebben plaatsgevonden. Jammer, dat er een vies motregentje valt, waar je ook nog eens behoorlijk nat van wordt. Ondanks dat heerst er een plezierige sfeer en heeft iedereen er zin in! Ik niet minder! Voor vertrek krijgen we een glaasje met een puur frisdrankje aangeboden en dan kunnen we op pad. Eerst door Amsterdam-Zuid. Herinneringen passeren de revue. Rustenburgerstraat, waar Welmoed en Jos hebben gewoond. De Albert Cuypstraat met z’n beroemde markt, de Heineken Brouwerij, de Nederlandse Bank met het beeld van Zadkine.

De eerste stempelpost op het Frederiksplein. Lekker chocolaatje met daarop het logo van de wandeltocht en …..hoe kán het anders, muziek! Nog geen koffie gehad. De eerste kroeg Hermes zat tjokvol en tot m’n verbazing waren nog veel kroegen dicht. Uiteindelijk in het Tassenmuseum Hendrikje (entree vandaag €10 korting voor deelnemers wandeltocht!) aan de koffie, samen met Rinskje en Charlotte, die ik hier tegen het lijf loop. Helemaal leuk! Heb hier denk ik wel een uur rondgescharreld. Wat is híer onvoorstelbaar veel te zien. Maar liefst 500 jaar geschiedenis van de tas in een prachtig grachtenpand.

Voor ik daar was een prachtig stuk van de route gelopen. Langs de Amstel met het oude sluizencomplex en de Magere Brug, passeren daarbij Koninklijk Theater Carre en De Hermitage. Rondvaartboten (die van Lovers mooi beschilderd), maar ook prachtige salonboten varen aan ons oog voorbij. Via het Thorbeckeplein het Rembrandtplein op. Borden nodigen de Amsterdam City Walker uit om plaats te nemen op het terras en menigeen heeft daar gehoor aan gegeven! Volle bak! Maar ja, wat wil je met zó veel deelnemers!

Door de Oudemanhuispoort met de vele boekwinkeltjes, waarvan er al veel open zijn, lopen we een beroemd gedeelte van Amsterdam in. Oudezijds Achterburgwal, de Zeedijk, waarvan de straatnaam ook is aangeduid in het Chinees. De Chinese Tempel, alles ademt hier Chinees. De Oudezijds Voorburgwal met een monument: Majoor Bosshardt zittend op een marmeren bank. Even verderop een verhuizing met behulp van een “Verhuislift”. Zo iets zie je ook niet dagelijks.

Bij de volgende stempelpost op het Oudekerksplein “proeven” we weer van Amsterdam dankzij een Amsterdams Korstje, een heerlijk koekbroodje. Op de Dam is het een en al vertier: kermis! Het reuzenrad draait z’n rondjes, de muziek schalt uit de boxen en het wemelt er van bezoekers en toeristen. In het voorbijgaan hoor je waar ze overal vandaan komen. Camera’s in de aanslag en zichtbaar genietend van wat ze allemaal tegenkomen. In de Kalverstraat kun je over de “koppen”wel lopen! Ga je dan halverwege de Papegaai in, de oudste voormalige schuilkerk in Amsterdam, dan vált de stilte gewoon op je. Héél bizar!

Dan is het even later op het Jordaanplein bij Café Jordaan wel weer even andere koek! Hier is een echt Amsterdams feestje aan de gang met een zanger, die ons wandelaars wel aan het zingen weet te krijgen met z’n repertoire van echt Amsterdamse liedjes! Dikke pret dus! Verder dwalend langs de grachten bereiken we het Museumplein via de onderdoorgang van het Rijksmuseum. Lange rijen bij het Van Goghmuseum, dat aan belangstelling niet heeft te klagen. De chique P.C. Hoofstraat door, waar je je kunt vergapen aan de meest luxe artikelen. En voor autoliefhebbers aan de dure, geparkeerde auto’s!

Het Leidseplein passeren we op een afstandje en gaan het Vondelpark in via de hoofdingang aan de Stadhouderskade met het beeld van de Amsterdamse Stedemaagd (1914). Het is het grootste stadspark van Amsterdam en werd in 1865 geopend. De totale lengte is 2 km. Bij het Blauwe Theehuis staat een koor geweldig te zingen en als ze tot slot een potpourri van Amsterdamse liedjes ten gehore brengen, vormt zich een spontaan koor van wandelaars. Bij het Melkhuisje zitten de terrassen vol en bij de stempelpost (de laatste van deze dag) is het ook een drukte van belang. Ook hier weer een proeverij: “De enige echte Amsterdamse Tafelzuren”, een grote doormidden gesneden augurk.

Zo bereiken we al snel het einde van het Vondelpark aan de Amstelveenseweg. Terwijl de “meute” de route volgt naar de Schinkelkade, ga ik even linksaf, naar het huis, wat m’n laatste woonadres was tijdens mijn Amsterdamse periode. Wat lijkt dát al een eeuwigheid geleden!! Vijftig jaar inmiddels. Het groentewinkeltje in het sousterrain rechts van de trap is er niet meer. Uniek waren en zijn nu nog de trappen om op de woonetage te komen. Via de volgende zijstraat sluit ik weer aan bij de lange sliert wandelaars. Nog even en we horen niet alleen de luid klinkende muziek op het finishterrein, maar zien het Stadion voor ons opdoemen. De finish is bereikt. Een prachtige medaille is de beloning. Inmiddels is de zon doorgebroken en vieren we met elkaar nog een vrolijk feestje op de klanken van de muziek.

Voor ik naar Balk vertrek, ga ik nog even langs voor een “bakkie” bij onze dochter, die hier vrij dichtbij woont. Leuk en gezellig om elkaar nog even te zien en na te praten over de prachtige wandeltocht van vandaag. En dan wordt het zo zoetjes aan tóch tijd om richting huis te gaan. En hóe het kan snap ik niet, maar ik doe er wéér maar een goed uur over!

Tot slot dit was weer echt GENIETEN vandaag! Heerlijk door deze prachtige stad lopen, die zó fotogeniek is, dat je of je wilt of niet, weer met een enorme lading foto’s thuiskomt!!! Altijd is er wel iets bijzonders te zien of te beleven! Het is dan ook geweldig, dat Le Champion deze tocht organiseert. Dit jaar al weer voor de 3e keer. Ik bedank hier dan ook de organisatie en alle vrijwilligers van harte voor het vele werk, dat verricht moet worden om zo’n wandeltocht tot een succes te maken. Ook dit jaar was het weer helemaal TOP!!!!!!

    1. Elly Koopman Bericht auteur

      Oh, het was ook zó’n leuke, mooie wandeltocht en ja, je weet het: Amsterdam blijft voor mij een prachtige stad.

    1. Elly Koopman Bericht auteur

      Wàt een leuke reactie Elly. Inderdaad, ik houd gewoon van Amsterdam en dat zal best wel te merken zijn aan mijn verslag. Dankjewel hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code