Dinsdaggroep 4-3-2014 ‘Rondje Holwerd’

Als we om 8.20 uur vertrekken, schijnt de zon al. Het belooft een prachtige dag te worden en dat is dus goed nieuws als je in het “hoge noorden” gaat wandelen! Rond half 10 lopen we naar café-bar “De Terp”, een heel leuk, klein bruin café, waar de koffie met cake heerlijk smaakt. We passen er nèt in, want we zijn met zo’n 30 personen op deze tocht afgekomen. Veel dus! De eigenaar van het café is tevens gids, o.a. ook bij wadlooptochten. Hij gaat het eerste stuk met ons mee, vertelt bijzondere dingen over Holwerd (zo’n 1200 inwoners) en weet heel veel over de omgeving en het wad. Zo had Holwerd vroeger nog een 20-tal winkels, nu nog maar 3. Er stond een beschuitfabriek van van der Meulen, Koopmans Meel was er gevestigd, kortom een bloeiend dorp.

 

Er is zelfs even sprake van geweest, dat het één van de Elfsteden zou worden, maar uiteindelijk heeft Dokkum het gewonnen door de ligging aan zee en de Lauwerszee. Er staat een Gereformeerde kerk met een bijzondere toren, waarvan er maar 2 in Nederland zijn. We lopen langs de Vermaning, de doopsgezinde kerk uit 1850 (Rijksmonument) en vervolgen onze route door de oude straatjes van Holwerd. Een deel van Holwerd is Beschermd Dorpsgezicht. Dan komen we bij de hervormde St. Willibrorduskerk uit 1776. Het is een L-vormig gebouw, een centraal- kerk in Lodewijk XVI-stijl. De toren is veel ouder en dateert van tussen 1200 en 1300. Had toen een zadeldak, nu een spits (de één na hoogste van Friesland, Tzum spant de kroon), die in 1729 is gebouwd. Ook deze kerk is een Rijksmonument. De toren is van de gemeente, want zo vertelde Rinze, onze gids: de toren is vroeger een vuurtoren geweest.

 

We zijn inmiddels aan de rand van Holwerd beland en waar de weg naar de veerdam afbuigt, gaan wij de dijk op. Hoewel het zonnetje heerlijk schijnt, valt het zicht wat tegen. Het is heiig, zodat heel vaag Ameland is te zien. Een prachtig stuk van de route! Na enkele kilometers verlaten we de dijk om naar Hantum te lopen. Een heel oud, klein dorpje met zo’n 400 inwoners. Hier hebben Jan Paul en Gonny, de organisatoren van deze wandeltocht, een lunch geregeld in weer zo’n oud, klein kroegje. Harstikke leuk. Er is heerlijke mosterdsoep en voor de vegetariërs onder ons een vegetarische soep. It sit hjir och sa noflik! Vlakbij het cafeetje een prachtige oude pastorie, waar vroeger de pastoor woonde, later de dominees en nu een rustende boer, die ons toestemming geeft om foto’s te maken in de tuin, die vol staat met crocusjes en sneeuwklokjes.

 

Meest bijzonder zijn de 2 beuken, die volgens hem wel zo’n 300 jaar oud zijn. Onvoorstelbaar, dat deze beuken het hier zo vlakbij de Waddenzee, zo goed hebben gedaan!!! Nu een slag rond de kerk, waarvan de muren veel weg hebben van een “versteld” laken. Dichtgemetselde ramen, grijs pleisterwerk, alles duidt erop, dat we hier met een heel oude kerk hebben te maken, hoewel op de wijzerplaat 1818 staat. Op het kerkhof ligt een grote, bronzen klok. We verlaten Hantum en gaan een pad op richting de Hantumer Watermolen. Toen in 1880 het waterschap Hantumerleech werd opgericht, is deze molen gebouwd en heeft tot 1957 gewerkt. Na jaren stilstand is de molen in 1978 opgeknapt en weer maalvaardig gemaakt. Nu draait ie nog zo’n 200 tot 300 uren per jaar.

 

Hij ligt er prachtig aan een vaart. Wij vervolgen het pad en zien in de verte al, verscholen tussen de bomen, de Stoepa liggen. De “Stoepa van de Wereldvrede”, genaamd Tashi Gomang, gebouwd door lama Gawang Rinpoche , die inmiddels de leeftijd van 84 jaar heeft bereikt,
maar nog steeds de leiding heeft. Hij is op z’n 30ste gevlucht vanuit Tibet naar India. In 1975 is een Tibetaans boeddhistisch centrum voor studie en meditatie opgericht, maar het was niet altijd in Friesland. Het in 1986 gebouwde complex was het 1ste boeddhistische klooster in Nederland. De bouw heeft 5 jaar geduurd. Het is een imposant gebouw, omringd door aan 3 zijden 108 geplaatste mantratrommels (gebedsrollen), waar wij langs lopen en ze in beweging zetten. Deze mantrarollen zijn gevuld met lange repen papier, waarop duizenden mantra’s zijn geschreven. Het draaien van de trommels brengt geluk. In de lucht wapperen de gebedsvlaggetjes en het goud bovenop de Stoepa blikkert in de zon. Echt heel mooi! Je kunt hier alleen lopend of met de fiets komen. Nog een stukje pad en we komen terug op de verharde weg. We laten Foudgum links liggen, want we moeten de tijd in de gaten houden.

 

Menigeen is van plan hier nòg eens naar toe te gaan, zodat je rustig de tijd hebt om ook die kleine tussenliggende dorpjes te bekijken.Wij gaan via een wel erg bol liggend weggetje weer naar Holwerd. Hier zitten we nog een tijdje na in het gezellige kroegje. Laten ons door Rinze informeren over een “struuntocht” op het wad na de zomer, sommigen eten nog een lekker visje en dan is het tijd om huiswaarts te gaan. Wàt een “HEA-like” (uitdrukking die vaak langs komt in het programma HEA van Omrop Fryslân) dag hebben we gehad! Daaraan heeft natuurlijk het prachtige lenteweer volop meegewerkt!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code