Najaarswandeltocht WIK Beetsterzwaag 29 oktober 2016.

 

Foto:

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

Najaarswandeltocht WIK Beetsterzwaag 29 oktober 2016.

Vandaag de inmiddels bekende najaarstocht van wsv WIK uit Drachten. Onderweg naar Beetsterzwaag is het al genieten. Nevel hangt over het landschap, de zon probeert er doorheen te breken en dat lukt zo af en toe al aardig. Aan de rand van Beetsterzwaag worden we opgewacht door parkeerwachten, die ons naar een parkeerplek sturen aan het weggetje langs “Baboeshka”, waar we een paar maanden geleden tijdens het voorlopen van een tocht heerlijk op het terras hebben genoten van koffie met appeltaart! Dit keer niet de startlocatie. Dus de Hoofdstraat in met mooie panden, herinnerend aan de grandeur uit vervlogen tijden.

Middenin de Hoofdstraat arriveer ik bij Restaurette ‘t Snack Bearske, vandaag de thuisbasis van WIK. Een prima plek. Volop zitruimte om te genieten van de lekkere koffie. Ondertussen even een babbeltje met bekende wandelaars. En dat zijn er weer veel vandaag. Om 9 uur mogen wij, de 20 km.-lopers van start. Een klein stukje door het dorp en al snel het bos in, afgewisseld met open stukken, waar nog wel wat nevel hangt, maar de zon tóch al behoorlijk doorkomt en de bomen en struiken, nu mooi gekleurd, van een warme gloed voorziet. Genieten dus. Helemaal blij ben ik als een wandelmaatje me attendeert op een paar paddestoelen, die ik dit seizoen nog niet heb gezien: de mooie, rode vliegenzwam. Prachtig!  Nog even en dan laten we het bos achter ons om de landerijen ten noorden van het dorp in te gaan. En dat betekent: weidse vergezichten met af en toe wat bomen rond een boerderij.

Uitkomend bij de Beetsterweg steken we die over en gaan het fietspad op, dat langs de zandafgraving loopt. Mooi is de hierdoor ontstane grote waterplas. Een groot uitnodigend bord laat ons weten, dat we de rustpost bijna hebben bereikt: de mooie theetuin “Halte Leppedijk”, waar op ons is gerekend. Er is koffie met eigengebakken cake, waar we, nu het zulk mooi weer is, buiten zittend van kunnen genieten. De een na de ander strijkt neer op een van de gezellige zitjes en er wordt wat afgepraat en gelachen! We nemen ruimschoots de tijd, maar op een bepaald moment is het zaak om weer eens “een deurtje verder te gaan”.

Via de Prikkewei in Nij Beets komen we bij de brug over de Schipsloot. Voor deze brug kruisen we de 30 km.-route, waar juist op dat moment al enkele “snelle jongens” passeren. Even een kort praatje met één van hen en snel weer verder. Ik niet. Doe rustig aan op het pad over het sluisje, dat langs het Openluchtmuseum “It Damshûs” loopt, waar de rust- en stempelpost is. Drie dames verwelkomen ons met vrolijke accordeonmuziek. Het is vol binnen, maar geen nood, we kunnen gelukkig buiten zitten. Dit is tevens de laatste gelegenheid dat dit kan, want nu volgen nog een flink aantal kilometers zonder rustpost.

We verlaten het museum via het parkeerterrein en slaan een voetpad in, dat even later uitkomt op de Geawei. Deze volgen we tot de brug over de Schipsloot en gaan aan de andere kant van het water de Kanaeldyk op. Het is inmiddels zó warm geworden, mede doordat er praktisch geen wind staat, dat menige wandelaar een kledingstuk uittrekt. Een prachtig stuk zo langs dit brede water, waar de zon op staat te spiegelen en de wolken in het water weerkaatsen. Zo bereiken we Nij Beets weer. Lopen de Prikkewei helemaal uit tot die aan het eind overgaat in het fietspad langs de weg naar Beetsterzwaag. Een bankje nodigt uit om even te gaan zitten. Ons groepje is echter te groot, zodat een wandelmaat en ik genoodzaakt zijn genoegen te nemen met de stoep bij een bushalte. Gelukkig ziet niemand hóe we weer overeind gekomen zijn, want dan was dat wel even met de camera vastgelegd! Behoorlijk stram vervoegen we ons dan ook weer bij de “bankzitters”. De groep wordt nu uitgebreid met een paar héél bekende 30 km.-lopers (wandelvrienden) en met z’n allen gaan we op weg voor de laatste kilometers naar Beetsterzwaag. Nu niet door een tunneltje, maar over het viaduct van de autosnelweg naar Drachten. Vlak voor het dorp het mooie Kerkepad West op. In de berm een enorm grote paddestoel, dieprood van kleur. Prachtig! Een paar klaphekjes door en we lopen Beetsterzwaag binnen. We melden ons af bij de inschrijftafel, waar ook het wandelboekje van een stempel wordt voorzien. Dan lessen we onze dorst met een koel drankje en hebben het natuurlijk nog even over de mooie tocht van vandaag, het schitterende weer en andere zaken, die onderweg nog niet aan bod zijn geweest.

Het was weer een heerlijke wandeldag dankzij de inzet van het bestuur, de voorlopers, de parkeerwachters, de verkeersregelaars en de andere vrijwilligers van de WIK. Over het aantal deelnemers, maar liefst 804, zal de organisatie heel tevreden zijn denk ik.

 1. Liana

  Een mooi verslag. Wat paddenstoelen betreft, had je beter met mij mee kunnen wandelen. Honderden gezien. hopelijk staan er in december nog.

 2. Rients

  Dach Elly,
  Wat wer in moai ferhaal.As men yn dizze streek wennet hat men in stik bûter yn ‘e brij.
  En tagelyk in prachtich fotoferslach.Ien ding miste ik noch:in plaatsje fan in parkearwacht yn de nije outfit.

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Hoi Rients, bedankt voor je reactie. Ik heb wel parkeerwachten gezien, maar hun nieuwe outfit is me niet opgevallen. Dus niet goed opgelet. Volgende keer beter.

 3. Franke

  Elly, wat weer een mooi verslag van deze tocht. Wat een geluk met het weer hebben we gehad, gisteren was het heel anders wat het weer betreft.

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Leuk je reactie Franke, dankjewel hoor voor de complimenten. Wat hadden jullie het weer geweldig voor elkaar! En fijn, dat we buiten konden zitten dankzij het prachtige weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code