Wiebe’s loopclub 5-2-2014

En wéér hebben we nèt als de dag ervoor fantastisch weer om te gaan lopen! We vertrekken met de auto’s naar Wyckel en parkeren in de berm van het weggetje Iwert, dat met een grote boog naar het dorp loopt. Aan dit weggetje staan enkele boerderijen en huizen. Bij één van die huizen staat nog een oude lantaarnpaal, compleet met de witte, porseleinen potjes. Waar nog niet zo lang geleden een theeschenkerij was in een mooi, oud boerderijtje, staat nu een nieuw gebouwde woning. We lopen recht op het dorp af en het ligt mooi in de zon te blaken. Vóór het dorp gaan we echter rechtsaf, de Gaestfjûrwei op. Dit is altijd een heel mooi ommetje en zeker met dit weer. Op een bepaald moment heb je de keus om rechtsaf te slaan naar de weg Balk-Lemmer en dan langs de Sondelerleien via Sondel terug te lopen naar Wyckel. Wij gaan echter linksaf de Bonnebrekkenwei op richting Sloten.

 

Op een bepaald moment wordt het fietspad, ‘t Fjildmanspaad. We genieten volop van de weidse vergezichten. Hebben steeds de toren van Spanneburg in het vizier, maar ook in de verte de schoorsteen van het Woudagemaal in Lemmer. Na een paar kilometer buigt het pad naar links en lopen we een heel stuk langs een brede vaart, de Ee. Diepblauw water met de weerspiegeling van wolken en langs de kant het dode riet, waarvan de gele kleur scherp afsteekt tegen het blauwe water. Prachtig! Verderop langs mooie recreatiewoningen, waar vroeger de camping was. Sommige met eigen insteekhaven voor de boot. Dan een stuk over de jachthaven, waar nu de meeste boten nog in hun “winterjasje” op het terrein liggen. Groot is m’n verrassing als ik opeens een boot zie liggen met de naam: Pelgrim. De eigenaar is druk bezig en ik roep: “wàt een mooie naam!” Waarop hij vraagt: “waarom?” Dan zeg ik, dat die naam me terug doet denken aan m’n voettocht naar Santiago de Compostela, waarop hij antwoordt: “mij ook”. Na dit leuke intermezzo weer verder, passeren nog een boot, die de naam Bon Dia heeft (ook leuk!) en gaan dan via een hoog bruggetje (natuurlijk een fotomoment) Sloten in. Volgens Bram, ook een verwoed fotograaf, krijgen de foto’s een hoog “VVV-gehalte”, ha,ha! En dat is ook zo, want er zijn nog geen toeristen, het grachtje ligt er rustig en stil bij, geen horden voor de tegen de blauwe hemel afstekende molen, dus fotograferen maar! Het is gewoon in z’n geheel een heel fotogeniek stadje met de prachtige panden aan weerskanten van de gracht, de bruggen, enz. Onder de brug van de doorgaande weg door lopen we de Lytse Jerden op, langs het Slotergat, waar de skûtsjes liggen te wachten op het aanstaande vaarseizoen. Bij Camping De Jerden aangekomen wacht ons een grote verrassing. Tite is met de auto hiernaartoe gekomen met koffie en eigen gebakken koek! Niet te geloven! Op 5 maart buiten in het zonnetje al aan het picknicken! Leuk, leuk! Na even geholpen te hebben met alles weer inladen, vervolgen wij onze wandeling.

 

We lopen over de camping Het Wikelerhop en na nog een slag door het dorp zijn we weer terug bij de auto’s. Wàt een fantastische middag hebben we weer beleefd! Wiebe en Tite, we zijn jullie weer veel dank verschuldigd!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code