Loopclubje Wiebe Harich en omgeving 2 november 2016.

 

Foto:

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

Loopclubje Wiebe Harich en omgeving 2 november 2016.

Dat we vanmiddag nog wel eens een bui(tje) kunnen verwachten is wel duidelijk. Dus voor de zekerheid tóch maar een paraplu meegenomen. Aangekomen bij de boerderij, stuurt Tite ons als een echte “verkeersregelaar” naar de plek, waar we de auto moeten parkeren. Dit in verband met het transport van paarden, die de komende tijd weer op de boerderij komen “logeren”. Terwijl we wachten tot het tijd is om te vertrekken, missen we ons “opperhoofd” Wiebe, die deze middag een andere bezigheid heeft. Later wordt ons duidelijk wàt. Nu gaan we onder leiding van Geert op stap.

Nog maar nét na het verlaten van de lange oprit, komt ons een tractor tegemoet. De wagen volgeladen met paarden. Het eerste transport naar de boerderij. We lopen de Lykwei uit en gaan  bij de splitsing de Harichsterdyk op. De eerste bui hebben we dan al te pakken. Deze is echter van korte duur. De zon komt weer tevoorschijn en verwarmt ons, want de wind is behoorlijk koud. Na de afslag naar Oudega wordt het heel rustig op de weg. Geen verkeer, want in Harich wordt diepriool aangelegd, dus is er geen doorgaand verkeer mogelijk.

Inmiddels is duidelijk wat er vanmiddag staat te gebeuren. Enkele keren per jaar wordt er door de Zonnebloem iets leuks georganiseerd voor de bewoners van Gaasterland en de vrijwilligers van de Zonnebloem. En vandaag is zo’n dag. Vanochtend begonnen met koffie in het dorpshuis van Harich. Een verhalenverteller vult het ochtenprogramma. Dan met elkaar genieten van een broodmaaltijd en ‘s middags een optreden in de kerk van Harich van het Dubbelkwartet “De sjongers van het Spitâel”. Genoemd naar het Spitâel, zoals de boerderij van Wiebe en Tite heet en “diensthuis”betekent. En laat Wiebe nu één van die “sjongers” zijn! Dus lopen wij regelrecht naar de kerk om nog een deel van dit optreden mee te maken. Zachtjes sluipen we de trap op, waar boven bij het orgel nog plaats is en vanwaar je een mooi zicht hebt op de volle kerk. We genieten met z’n allen van de mooie liederen en de verhalen er tussendoor.

Even iets over deze kerk. De bakstenen toren dateert al uit de 12e eeuw.In de toren hangen twee door Petrus Overney gegoten klokken uit de 2e helft van de 17e eeuw. De kerk is herbouwd in 1663. Volgens het opschrift van de omlijste ingangspartij is dat gebeurd na een storm. De kansel is 17de-eeuws. Ook is er een marmeren grafmonument van Ulbo Aylva Rengers en zijn vrouw.

Na dit optreden lopen we dezelfde weg weer terug en Tite gaat met de fiets snel terug, want we zijn weer uitgenodigd om koffie te drinken op de boerderij. Ook nu af en toe een buitje. De wolkenluchten zijn weer prachtig. We passeren een bijzonder huis, dat afwijkt van de rest van de bebouwing aan de Harichsterdyk. De naam van het huis is “De Bels” en is in 1874 gebouwd als herberg, bakkerij met doorreed in opdracht van Jouke Meinderts Bouma, die de eerste kastelein en bakker was in de herberg. Toen was de naam De Bels nog niet in gebruik. Deze zou zijn ontstaan ten tijde van de Eerste Wereldoorlog door de opvang van Belgische vluchtelingen. Even verder gaan we de Lykwei weer op en bereiken de boerderij. Vóór ik naar binnenga, werp ik een blik in de stal, waar de paarden volkomen op hun gemak staan te eten van de grote berg hooi. En komt uit wat ik al eens eerder zei: er is altijd wel weer iets te zien en te beleven op de boerderij. Dan sluit ik me aan bij de rest, die al zit te genieten van koffie en speculaas, gevuld met noten. Wat is dát heerlijk! We smullen, terwijl Tite ons een volle doos met walnoten toont. Daar kan ze nog heel wat lekkere dingen van maken! Ook Wiebe is inmiddels weer thuis en dus wordt  er nog even nagepraat over het bijzondere optreden in de kerk van Harich. Het was weer een prachtige, verrassende middag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code