Oldemarkt TIGO: 8-3-2014

Wandeltocht TIGO vanuit Oldemarkt…
Wàt een dag, wàt een dag!!! Fantastisch mooi lenteweer en een schitterende route! Ik kom al vroeg aan bij Dalzicht, waar vandaag de startlokatie is. En er zijn al meer “vroege vogels”. Rinskje tref ik buiten en binnen zie ik ook al diverse bekende gezichten. Het inschrijven gaat lekker snel. De grote drukte moet nog komen. Eerst aan de koffie en oh, wat staan er heerlijke taarten op de bar….. Hoewel de verleiding groot is, houd ik het bij alleen een bekertje koffie. De 40 km. lopers gaan als eerste op pad, ook Albert G., die zoon Geert Jan en kleindochter Esmee bij ons achterlaat. Wij wachten nog, want Albert en Meintsje zijn nog niet gesignaleerd. Vreemd, want ze zijn altijd vroeg. Maar gelukkig, daar komen ze tòch aanwandelen met de hondjes, snel inschrijven en weg wezen.

 

Al snel verlaten we Oldemarkt en na een paar kilometer lopen we Natuurpark De Weerribben in. De kroeg met dezelfde naam gaan we vandaag niet binnen, behalve dan één persoon, die hier even van het toilet gebruik maakt. We stappen lekker door en genieten met volle teugen van het mooie zonovergoten landschap. Er wordt volop gewerkt op deze zaterdag. Het riet moet eraf, dus zijn velen bezig met rietsnijden, bundelen en ze dan in schoven op het land achterlaten om later opgehaald te worden. Een prachtig gezicht! Er wordt dan ook heel wat gefotografeerd vandaag. Ja, wat wil je met die prachtige luchten, de smalle en brede vaarten, die het gebied doorkruisen met daarin de weerspiegeling van riet en bomen. Op veel plaatsen kleine watermolens, die de waterstand in dit gebied op peil houden. Ze steken heel mooi af tegen de blauwe lucht. We bewandelen het Zompies Zoekpad en bij een bord waarop staat ssssssslangen, hebben we niet te maken met “een addertje onder het gras” , maar met een èchte adder onder glas. Leuk! Ook komen we langs 3 beestenflats. We steken het brede vaarwater over en niet veel later komen we Oldemarkt binnen. En dàn…….is er koffie en een plekje om even te zitten.

 

Een gedeelte van de groep blijft buiten op een muurtje zitten, de rest verkiest een fatsoenlijke stoel binnen om van de koffie te genieten. Vooral nu dit de enige rustplek vandaag is. Uitgerust trekken we weer verder. We lopen het Kalenbergerpad, pal langs een breed vaarwater, naar Kalenberg en vergapen ons aan de prachtige huizen en huisjes, die hier aan dit pad staan. Eén nadeel, de bewoners kunnen niet met de auto bij huis komen. Parkeren aan de overkant en met een bootje overvaren. Lijkt allemaal wel leuk met dit weer, maar ‘s winters?????

 

Brrr, moet er niet aan denken. Hoewel, dan kan hier natuurlijk prachtig geschaatst worden als het tenminste flink vriest. Nou, zo’n winter hebben we dus niet gehad dit jaar en nu op 8 maart is het volop lente. Heerlijk! Op een bepaald moment gaan we dit vaarwater over en nemen een kijkje in een voormalig kerkje, nu een horecagelegenheid met terras aan het water. Het enige wat nog herinnert aan de vroegere functie is de preekstoel. Onderweg passeren we nog Spinnekopmolen “De Wicher” en even verderop ligt een Paaltjasker. We steken de Vloddervaart over en zien een picknicktafel, die uitnodigt om even te gaan zitten. Een prima plek ook voor een groepsfoto. Juist als we vertrekken komen 3 “snelle jongens” ons voorbij in een razend tempo! We doen maar geen moeite er achteraan te vliegen en lopen rustig verder op een splinternieuw aangelegd betonnen fietspad. En komen weer uit bij de brug over het brede vaarwater. Aan de rand van Oldemarkt is er weer een fotosessie bij een rustplek met kleine paddestoelen. Iedereen
zoekt een zitplek en poseert voor de groepsfoto. Niet veel later zijn we weer terug in Dalzicht, waar het nog lang heel gezellig is en de plagerijen en kwinkslagen niet van de lucht zijn!

 

Er hebben 585 wandelaars meegedaan vandaag. Mooi voor al diegenen, die deze tocht hebben voorbereid. En wàt voor een tocht! Een schitterende tocht door een heel mooi gebied! En een leuke tocht door alle gezelligheid met elkaar onderweg. Het is een heerlijke loopdag geweest! TIGO bedankt!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code