34e Winterkwartet T.I.G.O Darp 12 november 2016.

 

Foto:

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

34e Winterkwartet T.I.G.O Darp 12 november 2016.

Vandaag staat Darp (bij Havelte) op het programma van wsv T.I.G.O (Tot Ieders Genoegen Opgericht). En dat belooft weer een mooie wandeldag te worden, zo is mijn ervaring met deze club. We hebben afgesproken (wat is dat toch een uitvinding zo’n groepsapp) bij de Mac Donald in Heerenveen en gaan dan door naar Darp. Onderweg een fantastisch mooie zonsopkomst. Was ik alleen geweest, dan had ik de auto aan de kant gezet om dit prachtige schouwspel vast te leggen. Nu dus doorrijden, achter m’n wandelmaatjes aan.Gelukkig maar, want anders was ik op de verkeerde startlocatie terecht gekomen. Tóch in het vervolg maar niet alleen afgaan op het LW-programma, maar de site raadplegen!! In ieder geval kom ik nu dus op de goede plek terecht en wel het voormalige Protestants Militair Tehuis (PMT), nu een horecagelegenheid. Het Protestants Militair Tehuis (PMT) in Havelte is gebouwd in 1953 en is gelegen aan de oprit naar de Johannes Postkazerne op ongeveer 4 km ten noordwesten van het dorp Havelte. Het PMT is gelijk gebouwd met de naastgelegen kazerne. Lange tijd stonden, behalve dit PMT, ook nog een Katholiek Militair Tehuis (KMT) en een militair tehuis op humanistische grondslag op het terrein. Deze laatste twee gebouwen zijn inmiddels door sloop verloren gegaan. Zowel het PMT als de naastgelegen kazerne zijn gebouwd in de buurtschap Het Schier.

Mooi op tijd arriveren we op de grote parkeerterreinen (dat is prettig!) en lopen naar de start, waar al veel wandelaars zitten te wachten tot ze kunnen vertrekken. Wij doen rustig aan, drinken koffie en storten ons niet in het gedrang om een routebeschrijving te krijgen. De dag is nog lang, het weer is prachtig en het landschap door de nevel en de vorst (het is nog -4 gr.) veranderd in een waar sprookjesland. De zon zendt z’n stralen door de nevel en zet alles in een warme gloed.

Vooral het eerste stuk over het Holtingerveld is vandaag van een ongekende schoonheid. Alle struiken, blaadjes, heide en wát al niet zit onder een dikke laag rijp. De donkere dennen steken af tegen de witte ondergrond. En de zon zet alles in een heel apart licht vanwege de nog aanwezige, laaghangende nevel. Dit is het GROTE GENIETEN!! Tot de rust lopen we dan ook als het ware door een sprookje.

De eerste rust is na 10 km. in “De Veldkei” in Havelte. Volle bak daar. Tóch fijn even kunnen zitten met een glas warme chocolademelk. Na 20 min. weer op pad. Slag door Havelte en dan “duiken”we het bos weer in. Inmiddels heeft de zon z’n werk gedaan: de rijp is verdwenen. maar de prachtige kleuren van de nog aan de boom zittende bladeren, zijn prachtig. Van goudgeel naar roodbruin en alle schakeringen daartussen. Ook krijgen we nu paddenstoelen te zien, half verscholen onder het dikke “tapijt” van bladeren. Het water van een groot ven is gedeeltelijk bedekt met een dun vliesje ijs.

Na 20 km. weer rust in “De Veldkei”. De groentesoep smaakt heerlijk! En met gezellige tafelgenoten vliegt de tijd voorbij. Ik ruk me los en ga weer op pad. Er is inmiddels bewolking op komen zetten. Was het vanochtend vrijwel windstil, nu is het gaan waaien en voelt het daardoor veel frisser aan. Stevig doorstappen maar om weer warm te worden. We gaan het bos weer in, maar even later een lang stuk weg over een hooggelegen es. Hier heeft de wind vrij spel en die hebben we tegen. Al vrij snel echter komen we weer in de luwte van het dorp. Passeren de nu draaiende molen, die in 1914 werd gebouwd nadat de vorige molen door de bliksem was getroffen. Het was geen nieuwe molen, maar een molen, die eerder In Wapse heeft gestaan. Blijft altijd weer een mooi gezicht zo’n draaiende molen.

De route voert nu langs weilanden, afgewisseld met stukjes bos. Pinken staan me nieuwsgierig aan te staren. Een kudde schapen, waarvan een enkele even opkijkt, doet zich te goed aan het gras. En voor ik het weet, ben ik weer bij de finish aangeland. Een bus met wandelaars staat op het punt van vertrek. Ik ga me binnen afmelden en voeg me bij m’n wandelvrienden. Heb ze wel in het voorbijgaan gezien bij een rust, maar nu is het tijd om even bij te kletsen en wat te drinken. We zijn het er allemaal over eens, dat het een fantastisch mooie dag is geweest. Prachtig weer en een héél mooie route, waar T.I.G.O ons weer mee heeft verrast. Geweldig! Met het aantal deelnemers: 647 zal de wandelsportvereniging vast wel tevreden zijn. T.I.G.O bedankt en tot een volgende keer!

  1. Gre

    Super is het weer Elly.Ze waren ook uit Aalten een gedeelte maar de club WS78 was mij te ver weg,dacht ga ook niet mee ben thuis gebleven elk weekend ben ik twee keer op pad en Sint kwam ook aan.dus lekker het dorp in geweest gezellig.prachrig zijn je foto’s weer Elly.

  2. Roel

    Prachtige foto’s, heb hem zelf ook gelopen en af en toe zag ik je foto’s nemen.
    Was ook een erg mooie dag voor een wandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code