Loopclubje Wiebe rondje Rijs-Bakhuizen-Rijs 16 november 2016.

 

Foto:

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

Loopclubje Wiebe rondje Rijs-Bakhuizen-Rijs 16 november 2016.

Het blijft me verbazen, dat we het toch wel heel vaak treffen met het weer als we op stap gaan. Dat geldt zowel voor de zaterdagen, de dinsdagwandeltochten als ook voor de woensdagmiddag. Ook nu weer:  ‘s nachts en ‘s ochtends nog regen, en ‘s avonds weer regen. Precies de tussenliggende uren droog, zon en dus prima wandelweer!

Vanmiddag, kondigt Wiebe aan, geen verrassing, geen bezoekje ergens, maar…….het gaat “alleen” een ouderwetse, flinke wandeling worden!!! Met de auto’s naar de parkeerplaats in Rijs, bij de ingang van het Rijsterbos. We zijn met z’n achttienen. Vanaf het begin stevig de pas erin. Niet iedereen kan dit tempo volgen en al snel ontstaat er een gat. Geen probleem, want we houden de koplopers goed in de gaten. Het is nu echt herfst in het Rijsterbos. We lopen over een dik, gekleurd tapijt van bladeren en het is goed uitkijken voor de nu niet zichtbare takken, waar je dus makkelijk over kunt struikelen. Geen valpartijen gelukkig! De stammen van de beukenbomen zijn nu zwart door het vocht. Op één van die stammen witte paddenstoeltjes, Onderaan de grootste en naar boven toe steeds kleiner wordend. Heel mooi. Maar het mooiste moet nog komen.

Een klein eindje verderop, in een nis van de stam, een groepje gele paddenstoelen, prachtig afstekend tegen de donkere achtergrond van de stam. Zó mooi gegroepeerd, alsof ze zo neergezet zijn. Wat is de natuur toch altijd weer mooi en verrassend! Na een half uurtje zo door het bos te hebben gestruind, slaan we de Hegeburgsterwei in, die even later de Breelenswei kruist, die naar Mirns (Murns) gaat. Wij steken over en komen op een fietspad terecht. Prachtig zijn hier de vergezichten met ook vandaag weer mooie wolkenluchten. Nog steeds, en het is al 16 november, lopen er koeien in de wei.

Even later verbazen we ons over een recent gebouwd, enorm groot huis met bijgebouwen, waarvan, zo weten sommigen te vertellen, de opdrachtgever de  heer Mous is,  eigenaar van het bedrijf Pompenbouw en Waterbeheer in Balk. Een niet misselijk “optrekje” zullen we maar zeggen!!

Dan lopen we al snel Bakhuizen in en passeren het voormalige klooster, de RK. Kapel Mariahof uit 1938 en de Modevakschool Bakhuizen. In 1938 geven  de Zusters “Onder de Bogen”uit Maastricht zieken- en kraamhulp, onderwijs, maar ook naailes. De bekostiging hiervan werd door de congregatie verzorgd. Inmiddels zijn er geen Zusters meer, ze zijn in 1983 naar elders vertrokken. De Modevakschool Bakhuizen komt onder beheer van een werkgroep. Op 22 januari 1988 wordt de nieuwe locatie van de Modevakschool officieel geopend. In M.F.,C De Gearte heeft de school nu , na 50 jaar Mariahof,  een eigen plaats gekregen. Mei 2008 bestond de Modevakschool 70 jaar en hij bestaat nog steeds.

De bevolking van Bakhuizen is grotendeels Rooms-Katholiek. De kerk, de Sint Odulphuskerk, is gebouwd in 1857. Sloop dreigde in 1914, maar de komst van Belgische militairen in september van dat jaar stak daar een stokje voor. Het niet meer gebruikte kerkgebouw was gedurende de eerste Wereldoorlog ingericht voor de opvang van honderden Belgen.

De geschiedenis van de parochie begint in Stavoren, waar de heilige Odulphus in 830 een klooster stichtte. In 1132 namen de Benedictijnen hun intrek in het klooster. Er waren toen kerken en kapellen in 24 dorpen en buurtschappen.  Het klooster in Stavoren kwam te vervallen en in Hemelum ontstond in 1414 een klooster, dat gesticht was door de Benedictijnen en gewijd was aan Nicolaas van Myra. Bij de Reformatie in 1580 werd het opgeheven. Nu heeft Hemelum weer een klooster en wel een Russisch-orthodox en eveneens gewijd aan de heilige Nicolaas, bisschop van Myra.

We verlaten Bakhuizen via een doodlopende weg naar een paar boerderijen en de verderop gelegen eendenkooi. Het mooie van wandelen is, dat een doodlopende weg geen obstakel vormt. De route gaat gewoon verder op een graspad en zo lopen we een ommetje rond Bakhuizen. Slingeren door een nieuwbouwwijk en keren via een andere weg terug richting Rijs. Het begint al aardig te schemeren als we op de parkeerplaats arriveren. Het was inderdaad een flinke wandeling deze middag, waarbij we hebben kunnen genieten van de diverse landschappen, die Gaasterland rijk is. Voldaan gaan we allemaal weer op huis aan.

 

 1. emmy breuk

  Wat een prachtige foto’s weer Elly, en wat leuk om de achtergrond en de geschiedenis van een aantal gebouwen te lezen die we onderweg tegenkwamen. Het maakt de wandeling nog leuker!
  Hartelijke groeten,
  Emmy en Wim

 2. Liana

  Weer een mooi verhaal en prachtige foto’s.
  Een oudtante van mij was ook non bij Onder de Bogen. Ik weet niet of ze ook in Hemelum heeft gediend.
  Wel toepasselijk om even langs Sint Nicolaas te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code