Flal-tocht Sint Nicolaas-wandeltocht rondje Sint Nicolaasga 3 december 2016.

 

Foto:

Op de foto klikken en dan zie je alle foto’s.

 

Sint Nicolaasga-wandeltocht Flal rondje Sint Nicolaasga 3 december 2016.

Waar kun je nu beter in het sinterklaasweekend een tocht gaan lopen dan in Sint Nicolaasga? Nergens dus en dat heeft de Flal goed bedacht! Voor mij deze keer bijna een thuiswedstrijd. Het zal niet vaak op een zaterdag zó druk zijn geweest in Sint Nicolaasga met al die door het hele dorp geparkeerde auto’s van de wandelaars. Het is dan ook even zoeken om een plaatsje te vinden. In het zalencentrum, waar de start is, krioelt het van wandelaars. Twee van hen zijn goed “gemutst” met een zwarte pietenpet. Bovendien speelt één van hen Sinterklaasliedjes op de accordeon en als dan even later een boomlange Sinterklaas met een échte Zwarte Piet de zaal betreedt, is het feest compleet. Handenschuddend, ondertussen talloze keren op de foto gezet, doet hij een rondgang door de grote zaal. Zwarte Piet deelt pepernoten uit en ook hij natuurlijk vele malen op de foto!

Buiten gekomen om de route in ontvangst te nemen, steekt Sinterklaas ver boven alle hoofden uit! Hierna wachten hem nog veel verplichtingen op deze 3e december. Wij gaan op pad. Na een klein stukje door het dorp, duiken we het bos in. We komen uit op de weg naar Joure, die we oversteken om zo op een fietspad achter Huisterheide langs te lopen. De zon probeert door de wolkenhemel te breken en dat levert een prachtig schouwspel op van naar de aarde lopende lichtstralen. Het is windstil en alles wijst erop, dat het een prachtige dag gaat worden. We lopen door De Heide, een buurtschap met een kringloopwinkel en even verderop de verbouwde boerderij, een “Thomas huis”, waar we met het loopclubje Wiebe al eens op bezoek zijn geweest en heerlijk op het terras hebben genoten van koffie met wat lekkers. Nu lopen we door en komen dan langs een wat verwaarloosde boerderij met een, zo lijkt het tenminste, op instorten staande schuur. Heel bijzonder is de grote koekoeksklok op de voorgevel. Via een smal paadje door het weiland, waar nog 2 oude lantaarnpalen staan, bereiken we de verharde weg. Jammer, dat voor het prachtige pand “Wilhelminaoord” twee grote, felrode containers het zicht op het grote huis bederven. Het was oorspronkelijk een tehuis voor overspannen moeders, in 1903 gesticht door de ongehuwde dochters van jonkheer Frans Julius van Eysinga en barones Tjalling Aurelia Wilhelmina Rengers (naar haar is het huis genoemd en niet naar Koningin Wilhelmina).

Zo lopen we Sint Nicolaasga (Sint Nyk) weer binnen. Passeren het mooie, oude Tramstation. Even later op het voormalige terrein van de zuivelfabriek het restant van de schoorsteenpijp. De route gaat verder over het industrieterrein, waar je normaal eigenlijk nooit komt. Als liefhebster van ijs, spreekt de leus op de gevel van Holiday Ice me wel aan: “The ice cream with chillfactor……!” Lopend langs de visvijver de Hooidammen met z’n prachtige spiegelingen in het water bereiken we de eerste rust. Er is koffie met…….een door een wandelmaatje meegenomen flink stuk gevulde speculaas. Daar boven op nog eens een flinke scheut van een “opwarmertje” in de koffie (bij de Fjoertoer misgelopen en nu dus “goedgemaakt” ha, ha.)

Vol opgedane energie gaan we weer verder. Komen door de buurtschap Doniaga (Dunegea) en lopen door de Doniagaasterpolder over een breed betonpad (voorheen de trambaan) tussen de weilanden door, heerlijk in de zon te genieten van de weidse vergezichten. Koeien zijn nog in de wei. En dát op 3 december, niet te gelóven, er had wel sneeuw kunnen liggen! Het lijkt echter wel een lentedag! Via het erf van een boerderij belanden we op de weg van Spannenburg naar Follega en Lemmer. De toren van Spannenburg is door z’n hoogte vanuit alle windstreken een baken. Spannenburg is een buurtschap in de gemeente de Friese Meren en maakt deel uit van het dorp Tjerkgaast. Op deze plaats kruisen land- en waterwegen elkaar. Vermeldenswaard is het monumentale, in de diepte liggende pand “Het Wapen van Friesland”, gebouwd in 1845. Een voormalige uitspanning. De voorgevel wordt bekroond met een tympaan met daarop het wapen van Friesland. Bijzonder zijn de 4 zuilen, die als het ware het pand dragen.

Op een bankje aan het kanaal praten we nog even met 2 Groningse wandelaars, die de prachtige tocht van een aantal weken geleden in Middelstum hebben uitgezet. Net als nu was het ook die dag op het Hogeland prachtig weer. Het Prinses Margrietkanaal ligt er rimpelloos bij. De nieuwe, hoge witte windmolens weerspiegelen in het blauwe water. Heel mooi is dit fietspad langs het kanaal. Bij het grote baggerdepot buigt het pad af, we lopen dan rond dit depot en arriveren bij de tweede rust in dorpshuis de “Stjelp” in Idskenhuizen. Hier aan de snert en een wel heel goed gevulde, want de lepel blijft er rechtop in staan! Ook hier weer veel plezier en gezelligheid met elkaar. Wat is dat toch een leuke bijkomstigheid van het wandelen: de leuke, fijne contacten onderweg.

Dan op voor de laatste kilometers, die erg mooi zijn. We lopen het “Kabouterpad” helemaal rond de vijver. Overal “beelden” van kunstig houtsnijwerk. De zon, die alles in een prachtig licht zet. De wolken en bomen, die weerspiegelen in het water. Het is om stil van te worden zó mooi! Niet veel later komen we weer uit op de plek, waar we vanmorgen de andere kant opgingen. We lopen weer langs het prachtige, oude kerkje, gesticht in 1721, nu een rijksmonument. Niet veel later zijn we terug in het Zalencentrum, waar we de tijd nemen voor de gebruikelijke “derde” rust. We zijn het er allemaal over eens, dat het weer een schitterende wandeldag is geweest, waar 543 wandelaars aan hebben deelgenomen. Herma, Harrie, Teake en Theo hartelijk bedankt voor het uitzetten van deze prachtige tocht!!!

 1. Gre

  Hoi Elly
  Wat mooi weer ,je verslag en de foto’s ben blij dat ik er geweest ben.Al is het bijna niet te doen,maar ik had het er graag voor over,en dan te bedenken dat ik in het begin toen ik wandelde niet durfde te rijden
  Hoop dat ik de lopers weer eens ontmoet

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Nou, ik vind het een enorme prestatie om dat hele eind in je uppie te rijden. En….je moet ook nog weer terug!!! Maar fijn, dat we elkaar even hebben gezien Gré. En bedankt voor je leuke reactie!

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Dankjewel Bert voor je reactie. Het was inderdaad weer harstikke gezellig! Maar weet je, ik loop a.s. zaterdag de Scheveningen Light Walk. Dus jammer genoeg ben ik niet bij de leuke nazit in Veendam. Jij veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code