Loopclubje Wiebe rondje IJsselmeerkust 14 december 2016.

 

Foto:

Klik op de foto om alle foto’s te bekijken.

 

Loopclubje Wiebe rondje IJsselmeerkust 14 december 2016.

Wiebe heeft een rondje uitgestippeld met weidse vergezichten. Alleen de mist gooit roet in het eten. We parkeren de auto’s een eind buiten Nijemirdum in de berm van Heaburgen. Hier starten we met de wandeltocht. We volgen dit weggetje een stukje tot we bij de boerderij “De Groninger” komen met links in de berm het bord: Oorlogsmonument. Zo lopen we over het erf van de boerderij de weilanden in. Eerst nog een zandpad met stenen, later een heel nieuw aangelegd asfaltweggetje. Dat is voor iedereen, die het Oorlogsmonument wil zien, een hele verbetering. Je kon er tot voor kort alleen lopend komen. Nu dus ook met de fiets. Wel ligt het nog een eindje van het weggetje af, echt in de middle of nowhere. Herinner me nog, dat het jaren geleden niet zo makkelijk was te vinden.

We staan een ogenblik stil bij dit monument, dat op de Zandvoorderhoek ligt, pál aan het IJsselmeer. Het monument is onthuld in 1950. De vijf, door de Duitsers gevangen genomen verzetsmensen, hebben te voet de lange weg hiernaartoe afgelegd, in de wetenschap, dat aan het eind hen de dood door de kogel wachtte.  Vanuit Sondel via de Sondelerleane zijn ze naar deze eenzame plek afgevoerd en op 6 april 1945, vlak voor de bevrijding, door de bezetter gefusilleerd. Van deze executie heeft niemand iets gezien of gehoord. De onzekerheid over het lot van de vijf slachtoffers heeft geduurd tot 18 oktober 1946. Toen heeft een van de daders, die deel uitmaakte van het vuurpeloton, de plaats aangewezen waar de mannen waren begraven. Het laatste wat de slachtoffers gezien hebben voor de kogel hen trof, is het mooie IJsselmeer. nu “verborgen” door de mist, die een mysterieuze sfeer schept. Elke keer als je hier staat heeft deze plek iets beklemmends.

We lopen verder door de mist. Het water van het IJsselmeer heeft dezelfde grijze kleur als de lucht en is bijna niet ervan te onderscheiden. Het nieuwe asfaltweggetje loopt lekker makkelijk. Af en toe even de dijk op, maar het blijft een dichte wereld. We komen uit op de binnenweg naar Lemmer. Bij de vijf resterende bomen gaan we linksaf en lopen langs de grote waterplas de “Sondelerleijen”. Een schitterend natuurgebied, waar altijd veel vogels zijn te vinden. Mooi is het uitzicht op het water vanuit de vogelkijkhut. In de weilanden rondom honderden ganzen, die opvliegen als wij naderen en een grote, zwarte zwerm vormen in de lucht. Met hun gakkend geluid verbreken ze de stilte van deze herfstmiddag. Terwijl de Sondelerleane rechtdoor loopt, gaan wij de Heaburgen op, passeren de boerderij de Groninger weer en arriveren even later bij de geparkeerde auto’s. De wandeling zit erop.

Ook nu zijn we weer uitgenodigd om te blijven koffie drinken. Het zit gezellig in de knusse keuken van Wiebe en Tite. En wat smaakt de koffie lekker na eerst te hebben gewandeld. De laatste wandeling met Wiebe in het jaar 2016. Wat is het omgevlogen! En wat hébben we veel mooie wandeltochten beleefd met veel plezier en gezelligheid. Vóór we vertrekken bedanken we Wiebe en Tite dan ook heel hartelijk voor de mooie wandelmiddagen en de gastvrijheid, die we zó vaak hebben ondervonden! We wensen elkaar fijne feestdagen toe en een gelukkig nieuwjaar, waarin we hopelijk in gezondheid nog veel mooie tochten zullen kunnen lopen. De eerste tocht in het nieuwe jaar zal zijn op 4 januari 2017.

­

 1. Tsjikke

  Hè Elly,
  Wat mooie foto’s en bijzondere verslagen van onze kuier-tochten mei Wiebe !!!
  Bedankt hiervoor !!
  Fijne kerstdagen en alle goeds voor 2017 voor jouw en Yme !!!!
  Met hartelijke groet
  Siemen en Tsjikke Albada

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Dankjewel Tsjikke voor je leuke reactie! Fijn, dat je geniet van de foto’s en de verslagen. Jullie ook fijne kerstdagen en een mooi, gezond nieuwjaar gewenst.

 2. emmy breuk

  Dag Elly,
  Ondanks de mist bij de laatste kuiertocht met Wiebe weer prachtige foto’s en een mooi verslag.
  Bedankt voor al die mooie herinneringen.
  Wim en ik wensen jou en je man fijne kerstdagen en het allerbeste voor het komende jaar.
  Emmy

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Wat leuk Emmy! Dankjewel voor je leuke reactie. Jij en Wim ook fijne feestdagen gewenst en veel goeds in het nieuwe jaar. Elly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code