Blokzijler Meren Wandeltocht 29-03-2014.

Nou, was me dàt even genieten vandaag! En dan genieten met een grote G. Vanochtend vroeg (half 7) is het nog behoorlijk fris. Het bekende ijskristalletje verschijnt weer op het dashbord, 4 gr., maar de zon is al op en zal ons straks lekker verwarmen. Vroeg zijn heeft zo z’n voordelen: auto dichtbij parkeren, rustig in de startlokatie bij het inschrijven en geen lange rijen voor de koffie. We mogen al vóór half 8 vertrekken.

 

Ik kom tot de ontdekking, dat ik m’n auto op een plek voor vergunninghouders heb geparkeerd en durf het niet aan om ‘m daar te laten staan, dus….. andere plek opgezocht en met enige vertraging op pad. Blokzijl is een prachtig stadje. De haven ligt er stil en roerloos bij. Door de nauwe straatjes naar de sluis met aan weerskanten restaurants. Al vrij snel het stadje uit. Het is nog behoorlijk koud (heb vanwege de mooie weersverwachting tòch iets te weinig kleren aan), maar door de zon wordt het met het uur warmer. We lopen meteen al een heel mooi stuk langs het water met z’n rietkragen. Al fotograferend zie ik Gré en Rinskje aan komen lopen, die vandaag weer de 40 km. gaan doen. Al kletsend en fotograferend mis ik de pijlen, die de splitsing aangeven: 40, 30 en 15 rechtdoor en de 25 km. linksaf. Tja en laat ik nou de 25 km. route bij me hebben, want dat was mijn plan. Nou, niet dus. Teruglopen niet aan de orde, dus ook maar de 30 km. verder gaan lopen. En dan kom je in Jonen, had ik anders gemist. Met het pontje over en verder naar Dwarsgracht. Een ooievaar houdt hoog in het nest de wacht, terwijl z’n vrouwtje zit te broeden. Ook hier is net als een paar weken geleden in Oldemarkt hard gewerkt om het riet te snijden. Grote bundels riet liggen langs de kant. Van Dwarsgracht gaat het verder met een grote boog naar Giethoorn. Er is een compleet nieuwe wijk uit de grond (het water) gestampt. Wonen aan het water dus. Wij lopen er helemaal omheen. De lucht is vol met vogelgeluiden. Zwanen en ganzen dobberen op het diepblauwe water. Het is echt lente!! We laten het pittoreske Giethoorn links liggen en volgen de grote weg. Omdat helaas de bepijling af en toe te wensen overliet, heb ik (en ik niet alleen) de rust en contrôle gemist en vraag me op een bepaald moment af of ik nog wel goed zit. Gelukkig wel, maar oh wat heb ik een zin in koffie. Het is inmiddels al kwart voor 11, dus dan mag dat ook wel. In de buurtschap De Blauwe Hand staat een snackmobiel “De snelle hap” en daar is koffie te koop! Nou, dat valt er lekker in!!! Na de brug in De Blauwe Hand gaat de 40 km. links af en ik rechtsaf. Zal me toch niet wéér gebeuren, dat ik verkeerd loop!!!! Deze weg naar St. Jansklooster loopt dwars door 2 plassen: De Beulaker Wiede en de Belter Wiede. Ook hier weer veel gemaaid riet. Zwarte plekken van het verbranden van de resten en ook nu brandt er nog een grote berg riet, waarvan de rook zich over een grote oppervlakte verspreidt. Dan doemt de watertoren van St. Jansklooster op. Aparte tuinversieringen vind je hier, zoals een ornament van lege flessen en een waterval van klompen. Het terras van Het Wapen van Utrecht ziet er uinodigend uit. Even stempelen en dan aan de soep. Heerlijk!! Na deze welverdiende rust op voor de laatste kilometers. Het laatste stuk is de Duinweg, een lange, rechte weg.

 

Maar dan komt Blokzijl weer in zicht. Het laatste stukje door Blokzijl is gelijk aan de route van vanochtend. Nu is het bij de haven gezellig druk. Volle terrassen en toeristen op de bankjes aan de haven. Iedereen is weer uit z’n winterslaap gekomen. De caravans en campers toeren weer langs de wegen, auto’s met surfplanken op het dak, fietsers die weer hun tochtjes gaan maken en niet te vergeten wij wandelaars, die weer een schitterende dag hebben gehad met fantastisch lenteweer en een heel mooie route. Bijna 600 wandelaars hebben vandaag de tocht gelopen, tot grote tevredenheid van de organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code