Deel 3 Geschiedenis berging wrak bommenwerper: onthulling monument als herinnering aan de omgekomen Poolse bemanning van de neergeschoten Vickers Wellington bommenwerper op 2 mei 2017.

 

Foto: Er wordt nog gewerkt aan een paneel met informatie, dat hier zal worden geplaatst.
Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

Onthulling monument voor de omgekomen Poolse bemanning van de neergeschoten Vickers Wellington bommenwerper (8 mei 1941) op 2 mei 2017.

Nadat op 19 september 2016 de afsluiting plaatsvond van de grote bergingsoperatie in het IJsselmeer van het in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergeschoten vliegtuig de Vickers Wellington bommenwerper met een zeskoppige Poolse bemanning aan boord en dit gepaard ging met een fly by of flypast door een Royal Airforce BBMF ( Battle of Britain Memorial Flight) Lancaster bommenwerper over de bergingsplek als saluut aan de Poolse slachtoffers, zijn we vandaag weer op dezelfde plek bij de Hege Gerzen gekomen om de onthulling van een monument mee te maken en de presentatie bij te wonen van een boek met zeer uitgebreide informatie over deze grote bergingsoperatie. Veel betrokkenen vertellen hun verhaal en prachtige foto’s geven duidelijk weer hoe alles in z’n werk is gegaan. Het mooiste is, dat nu heel duidelijk is om welk vliegtuig het ging en dat nu de namen van de bemanning definitief bekend zijn en er zo rond september de stoffelijke resten kunnen worden begraven in het bijzijn van getraceerde familieleden.

De middag begint met de boekpresentatie “Lest we forget”, een uitgave van uitgeverij Louise uit Grouw en geschreven door Peter Boomsma en Ruurd Kok. Er zijn veel genodigden aanwezig, waaronder ook een flink aantal Polen. De Poolse radio en tv zijn ter plekke. En er zijn vertegenwoordigers van het oorlogsmuseum uit Deblin gekomen en hebben buiten grote panelen geplaatst met teksten over de rol van de Polen in de oorlog tegen de Duitsers. Heel interessant om de teksten op de panelen te lezen. Verschillende sprekers komen aan het woord over hun rol in het hele bergingsproces. En niet te vergeten de jaren, die vooraf gingen met besprekingen om tot de berging te besluiten. In het boek “Lest we forget” worden door diverse betrokken mensen heel gedetailleerd over alle onderdelen van deze berging gesproken. Voor wie hier meer van wil weten is het een zéér interessant boek. De prijs is €20 en je begrijpt niet, dat dit uit kan voor zo’n prachtig vormgegeven boek.

Hierna gaan we naar buiten, naar het monument, gehuld in een grote Poolse vlag. Hier ook weer enkele sprekers en dan vindt de onthulling plaats door de grote vlag te verwijderen. Twee propellerbladen in V-vorm geplaatst op een metalen zuil en omringd door stukken damwand, een kopie van de damwand, gebruikt bij de bergingsoperatie. Het idee om een monument op te richten is een idee van de heer Evander Broekman van Leemans Speciaalwerken en overgenomen door o.a. de gemeente de Fryske Marren. Trouwens ook de fly by vorig jaar, de nu aanwezige Poolse gasten en de grote Poolse vlag zijn door de firma Leemans geregeld. Er worden personen benaderd, waaronder kunstenaar Bram de Smit om te kijken wie het monument zou kunnen maken.  Die beveelt de firma Staalbouw aan, zodat er contact ontstaat met Jentje en Tjalling de Jong van deze firma uit Oudega, die wel kans zien het te maken. In een kwartier is de deal gesloten en wordt het monument gemaakt.  De plaats van het monument is heel bewust gekozen: als je er n.l. recht voor staat en over de zijlijn van de kubus kijkt, tussen de propellerbladen door, dan kijk je in rechte lijn naar de plaats waar in de verte de in het IJsselmeer gelegen bergingsplek was. Er worden kransen gelegd. Het is een plechtig gebeuren op deze zonnige middag aan de rand van het IJsselmeer.

Dan komt het moment, dat de grote Poolse vlag op het gras wordt uitgespreid. En hij is echt groot! Wordt normaal gebruikt bij wedstrijden in het voetbalstadion. Zo komt er een einde aan een heel bijzonder gebeuren.

We gaan naar binnen voor een drankje en een hapje. Er worden boeken verkocht, handtekeningen gezet, gesprekken gevoerd, mensen geïnterviewd, foto’s gemaakt, enz. Het wordt dan ook nog een lange nazit. Op een bepaald moment keert iedereen huiswaarts vol van gedachten over alles wat we hebben gehoord en gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code