Dinsdag wandeltocht rondje Balk 15 april 2014.

Vandaag al weer de laatste tocht van het seizoen. Wat gaat de tijd toch snel! Dit keer hebben we als uitvalsbasis verzorgingshuis Talma Hiem, waar Siep vrijwilliger is en het zó heeft kunnen regelen, dat we niet alleen koffiedrinken vóór de tocht en na afloop hier nog even iets kunnen drinken, maar….(nog niet eerder voorgekomen in al die jaren, dat we nu al aan de wandel zijn), in plaats van een lunch ook nog een drie-gangen diner heeft geregeld en dat alles voor maar €10,= !!! Ongelooflijk! Al vroeg zijn Siep, Roelie en ik aanwezig. Roelie als” parkeerwacht”, Siep om de wandelaars binnen de weg te wijzen en ik om nog wat andere dingen te doen. De eersten zijn er al weer vroeg. Koffie, thee, koek, alles staat klaar.

 

De bewoners van het huis kijken enigszins verbaasd om zich heen. Je ziet ze denken: “wat doen al die lui hier in wandelkleding met hun rugzakken”. We maken tussen de bedrijven door dan ook al een praatje met enkele bewoners. De koffie smaakt prima en al snel is het tijd om te vertrekken voor het eerste rondje. Omdat Udie toch nog wel wat problemen heeft met het lopen van een langere afstand, heeft Siep, tot grote hilariteit natuurlijk, één van de twee elektrische duofietsen weten te regelen. Als eerste stapt echter Jan Paul naast Siep op de fiets. Lachen! Wij lopen nog een klein stukje door Balk.

 

Dan via de mooie, oude weg, De Lijnbaan, richting Sondel. Als Roelie met ons doorloopt naar het dorp, klinkt achter ons de roep van Siep, dat we terug moeten om het fietspad ,het Heechpaad in te slaan. Telkens onderweg komen we de fiets weer tegen en iedere keer heeft Siep een andere “passagier”. Via de Coenderssingel naar de Lutswâl. Stukje langs de Luts en door het aan de rand van Balk gelegen park terug naar Talma Hiem. Nadat de bewoners van hun maaltijd zijn voorzien, zijn wij aan de beurt. Tafel voor tafel op naar het buffet, waar we soep krijgen en zelf een keuze kunnen maken uit een aantal gerechten. Het ziet er allemaal heel lekker uit en het smaakt prima! Zit je zó maar met elkaar aan een warme hap!

 

Iedereen vindt het dan ook erg leuk! Voor sommigen is het hoofdgerecht al meer dan voldoende en gaan de toetjes in de tas om later thuis op te eten. Dan is het tijd voor het tweede rondje. Weer een stuk door Balk, waar iedereen een indruk krijgt van wat er zoal in de afgelopen jaren aan nieuwbouw is verrezen. Dan de wijde wereld in, het vlakke land met aan weerskanten weilanden. Een grote veestapel is fijn buiten aan het grazen, de vogels zingen hun hoogste lied. Hoewel de zon schijnt is de vrij stevige wind behoorlijk fris. Net na het bord “Ypecolsgea” (wat sommigen maar moeilijk uit te spreken vinden) gaan we het fietspad op, dat langs de oever van het Slotermeer loopt. De fiets blijft onder langs op het fietspad, maar de rest gaat boven op de dijk lopen. Van hier heb je een prachtig uitzicht op het Slotermeer met in de verte Woudsend en Sloten als duidelijk herkenbare plaatsen. Er is geen boot op het meer te bekennen. Na enige tijd verlaten we de dijk, lopen om het grote complex met recreatiewoningen heen, waarna het fietspad overgaat in de weg, die naar Balk gaat.

 

Als we langs het restaurant “Badmeester Keimpe” lopen, zien we notabene Siep met Jan Paul manoeuvreren met die brede duofiets op de steigers bij de haven van het restaurant!!!! Straks moeten we ze ook nog uit het water vissen…….Maar gelukkig gaat alles goed en worden we later weer door ze ingehaald. Heb na afloop van de tocht gehoord, dat sommigen soms tòch wel benauwde ogenblikken op de fiets hebben beleefd door de af en
toe “gevaarlijke” stunts, die Siep uithaalde. Doet hij natuurlijk niet als hij met bewoners van Talma Hiem op stap is, laat dàt duidelijk zijn. Nog een eindje door het mooie centrum van Balk met ertussendoor stromend De Luts, die zo langzamerhand in heel Nederland bekend is geworden door “bijna Elfstedentochten”.

 

Langs het mooie, oude Raadhuis gaat het terug naar Talma Hiem, waar al weer op ons is gerekend: koffie, thee en diverse soorten frisdrank staan klaar. Frouk bedankt iedereen voor het organiseren van de tochten van het afgelopen seizoen en Siep, Roelie en mij voor de tocht van vandaag en wenst iedereen een mooie zomer toe. Vlug haal ik uit de auto een aardigheidje voor iedereen op, wat erg leuk gevonden wordt en dan is het tijd om afscheid te nemen en hopen we elkaar allemaal gezond en wel terug te zien in september. Onze eerste tocht zal dan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code