2e Midseumer Môlnkoier (Vrouwbuurtster Molentocht) 17 juni 2017.

 

Foto: Even vanaf de brug gefotografeerd.

 

 

2e Midseumer Môlnkoier (Vrouwbuurtster Molentocht) 17 juni 2017.

Toevallig kwam ik deze tocht ergens tegen en het leek me heel leuk. Bovendien was er ook een afstand van 12 km. en dat wilde ik toch eens proberen. Zou het niet gaan, dan was er een bezemwagen, die me terug kon brengen naar de start. Ik vertrek om 9.00 uur van huis en ben voor tienen in Vrouwbuurtstermolen. Ruim voldoende parkeergelegenheid (altijd prettig!) en dan een klein stukje lopen naar Restaurant “De Molen”, waar de start is. De molen draait feestelijk, want een gedeelte van de opbrengst van deze tocht is bestemd voor restauratie van de molen. Ook de Aerden Plaats in Oudebildtzijl deelt mee in de opbrengst van deze tocht.

Op het rythme van de “Djembégroep Apa” lopen we direct via een fietspad het wijde veld in. Links en rechts grote akkers, waar verschillende gewassen worden verbouwd. In de verte draait ook een molen. Dichterbij gekomen zien we dat het de Slagdykstermolen is, waar “Bildtse Trekzakfrôlje”zitten te spelen. We volgen het pad en arriveren in Feinsum/Finkum. Prachtig, dat de 13e eeuwse Sint Vituskerk vandaag opengesteld is. We krijgen in de kerk een stempel op de startkaart. Er is koffie en muziek van een viertal muzikanten, die zich het “Orkest voor Zieken en Zeevarenden noemen. Reuze gezellig is het hier.

Iets buiten Feinsum houden rood-wit gestreepte spoorbomen de herinnering aan vroeger, toen hier nog een stoomtrein reed, levend. Ook het monument van een klok met aan de voet koffers verwijst naar het verleden. Op het tracé van de spoorlijn is een fietspad aangelegd en via dit pad bereiken we Hijum, waar het korps “Crescendo Hijum/Feinsum de wandelaars begeleidt met vrolijke muziek. We passeren de plek, waar vroeger het klooster Mariëngaarde heeft gestaan. Er staat een groot bord van het Jabikspaad, dat hier langs voert. Even verder “duiken” we de landerijen in. De klei vertoont al heel wat barsten door de al lang aanhoudende droogte.

Aan het eind van dit brede kleipad, komen we bij de splitsing van de 12 en de 22 km. Ik ga linksaf en via de Monnikenbildtdijk bereik ik Oudebildtzijl (Ouwe-Syl op z’n Bildts). Bij Restaurant “Het Graauwe Paard” krijgen we een kop soep, heerlijk. Ondertussen speelt het duo “Jolly F.” jazz en soul. Op de brug van de Syl treedt het korps “Excelsior-Ouwesyl” op. Het zit hier gezellig. Voor ik vertrek eerst nog even een stempel halen bij de “Aerden Plaats” , waar we worden getrakteerd op 3 kleuren tomaatjes. Lekker!

Dan  naar beneden de Leysterstreek op langs het water. Hier nog een act van de “Old Ladies”. We volgen het water, gaan een brug over, vanwaar we de molen bij de finish al in de verte zien liggen en komen Alde Leie binnen. Hier een optreden van de “Rewi’s”. Lopen langs het gebouw van de kaatsvereniging Alde Leie weer uit. Ook hier weer spoorbomen en het stationsgebouw van Vrouwbuurtstermolen. Mooi, dat er nog een aantal oude stations bewaard zijn gebleven. Dan nog weer via een fietspad langs de vaart terug naar de finish, waar we worden verwelkomd door de draaiende, monumentale molen. In de tent wordt het finishstempel geplaatst en er worden kleine pannenkoekjes gebakken, die gretig aftrek vinden.

Wat heeft de organisatie weer veel werk verzet en onderweg voor leuke attracties gezorgd. Ook aan de inwendige mens is gedacht! Ik heb genoten van alles en ben heel blij, dat ik weer zo ver ben, dat ik deze afstand heb kunnen lopen!!!

 1. Anna Kingma

  Ha Elly, wat een mooi verslag van onze Midseumer MōlnKoier! Leuk om te lezen hoe wandelaars het beleven.
  Ik ben benieuwd naar je foto’s.

  Met vriendelijke groet,
  Anna Kingma
  (organisatie)

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Ja dat is zo. al zijn het nog niet zulke lange afstanden en moet ik het de volgende dag “bezuren”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code