“Alle Om Slachte Kuier” vanuit Oudega Sm. 24 juni 2017.

 

Foto:

 

 

“Alle Om Slachte Kuier” vanuit Oudega Sm. 24 juni 2017.

Er valt deze zaterdag niet veel te wandelen binnen een redelijke afstand. Dus ga ik even kijken op de wandelsite en zie daar zowaar een wandeltocht staan in Oudega met ook een afstand van 10 km. Ik neem van te voren nog even contact op en heb een leuk gesprekje met Nynke, die de grote motor achter deze tocht blijkt te zijn. Nog even komt de route ter sprake en wat blijkt? Ik heb het verkeerde dorp Oudega in m’n hoofd. Er zijn in Friesland n.l. 3 dorpen met de naam Oudega. Had ik niet gebeld, was ik zeker naar Oudega SWF (Sud West Friesland) gereden! Ik vertelde dit na de finish aan een bestuurslid en beiden vroegen we ons af of er ook wandelaars naar dit laatst genoemde dorp zouden zijn gegaan. In ieder geval  voor een volgende keer (dit is n.l. voor het eerst dat deze tocht wordt georganiseerd) zaak om er even bij te vermelden, dat het om Oudega Smallingerland gaat.

Ik kan deze morgen rustig aan doen, want de start van de 10 km. is pas om 11 uur. De 21 km. is om 10 uur vertrokken. Bij aankomst in het prachtige MFC zijn al meer 10 km.-lopers aanwezig. Buiten even inschrijven. Hoewel de tocht weinig geld kost (€3) krijgen we ook nog een muntje om na de finish nog iets van een drankje te gebruiken. Geweldig. We krijgen een duidelijke route mee. Die is niet gepijld. Vandaar, dat op punten waar het ev. mis zou kunnen gaan, een verkeersregelaar ons de goede kant op stuurt. Echt prima geregeld dus.

We vertrekken onder de vrolijke klanken van “Majestic” en lopen onder een waslijn door met daaraan oude schoenen. Wij hebben onze schoenen nog niet aan de wilgen gehangen en maken eerst nog een slagje door de Buorren, waarbij we nog een aantal mooie panden passeren. Ook aan de rand van het dorp weer muziek en dan het wijde veld in. Na de afgelopen warme zomerse dagen is het nu andere koek. Het waait erg hard, de lucht is grijs en er valt af en toe een spetter. Verderop in de ochtend nog een paar echte buien, maar de temperatuur is heerlijk om te lopen. De organisatie heeft een heel mooie route voor ons uitgezet. We lopen aan de rand van het natuurgebied De Alde Feanen.

De rust is niet bij de dagvoorziening Tierelieretuintje, maar ze hebben de “Theetuin” een eindje verderop ingericht. Een verbouwde, rijdende bouwkeet is omgetoverd tot een “bar” waar van alles te koop is. Er staan banken en tafels en als het niet zo verschrikkelijk hard waaide, zou het hier heerlijk toeven zijn geweest. Maar de regenbuien hebben we gehad, dus ga ik hier fijn even zitten genieten van een bekertje koffie. Langs de route op verschillende plaatsen panelen met gedichten, die het lezen zeker waard zijn. Op de 21 km. route kom je langs alle panelen van het Dichterspaad.

Er is nog meer moois onderweg te zien. Nog veel bloeiende struiken en planten. Ook de beschermde “Swanneblom” , die staat te pronken in de sloot. Piepkleine witte bloemetjes op het water en natuurlijk niet te vergeten de vele bloemen in mooi aangelegde tuinen. Ook heel aparte huizen kom je tegen. Eigenlijk best wel opvallend, hoeveel moois je ook op een korte afstand tegenkomt.

Na zo’n 3 uur rustig te hebben gelopen (het gaat op dit moment niet zo snel) arriveer ik weer bij het Multi Functioneel Centrum “De Gearrin” en meld me af met de complimenten voor deze mooie tocht en bedank het bestuur en de vrijwilligers voor hun inzet. De organisatie is blij, dat er op deze eerste editie zo’n 300 wandelaars zijn afgekomen. Dat geeft moed voor een volgende keer. Op vertoon van de gekregen munt, geniet ik nog van een drankje voor ik weer huiswaarts keer.

  1. Alle om Slachtekuier

    Hartelijk dank voor dit mooie verslag Elly. Fijn dat je de tocht zo positief hebt ervaren en ervan genoten hebt. Ook wij als organisatie kijken terug op een prachtig wandelevenement. We verheugen ons dan nu ook al op de volgende editie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code