Boazum: Lytse Doarpen Rintocht 19-04-2014

Omdat ik de inschrijving via internet heb gemist, ga ik vroeg naar Boazum, parkeer de auto vlakbij die van Albert en Meintsje, die al wèl een startkaart hebben. Gelukkig kan ik er ook nog eentje krijgen. Groot is de verrassing als ik de route bekijk. We maken een rondje door de streek waar ik meer dan 30 jaar heb gewoond, n.l. De Legegean en in het bijzonder het dorpje Gauw. Maar ik moet nog “even ” geduld hebben, want ik mag pas met nog meer van die laatkomers om 9 uur starten. Dus koffie drinken, buiten, maar oei, dàt valt tegen. Kooouuuud!!!!!! Meintsje zit ook al te bibberen op het terras en ik heb dooie vingers net of is het winter i.p.v. voorjaar. Maar ja, dat heb je met die heldere nachten.

 

Andere kant van de medaille is dan wel, dat je prachtig zonnig weer hebt. En dat is een heel mooi cadeau vandaag. Want met die zon en de prachtige luchten is het echt Friesland op z’n mooist!! Vooral hier in de Greidhoeke. Groene weilanden met hier en daar al weer koeien in het land, bloesem aan de bomen, nog vlakbij Boazum een hele rij dotterbloemen langs de kant van de sloot. Prachtig! Zo komen we in Scharnegoutum terecht, waar op de plek van de voormalige basisschool een splinternieuw multifunctioneel centrum is verrezen. Hier is de eerste stempelpost. Helaas is de koffie op, dus maar snel verder. Passeren mooie, oude notariswoningen, lopen langs het nu lege terrein, waar enkele jaren geleden de grasdrogerij nog stond en komen zo bij De Zwette. Wat is er veel veranderd tijdens mijn afwezigheid, hi,hi. Sneek zit al bijna vast aan Scharnegoutum door de uitbreiding aan de noordkant van de rondweg. Al lopend langs De Zwette hebben we hier goed zicht op. Na een stempelpost lopen we achter de rooms-katholieke begraafplaats langs, steken onder begeleiding van verkeersregelaars de drukke Leeuwarderweg over en vervolgen de route door Sneek via de Grienedyk.

 

In een slootje een meerkoetenpaar met 3 mooi gekleurde jongen. Langs het oude sluisje, dat nu geen dienst meer doet zien we in de verte Offingawier al liggen. Een gezellige drukte in het dorpshuis De Wier, maar ook hier weer pech: de soep is op. Je moet het maar treffen! Dus koffie en wie zie ik daar???? Charlotte met Liesbeth. Leuk, leuk! Appie heeft niets te doen gelukkig….. Of dat zo blijft? Nog even een praatje met bekenden, want ja, dat heb je als in deze streek hebt gewoond. Dan met z’n drieën verder. Op naar Gauw, waar de deuren van het dorpshuis wijd open staan en de koffie met cake heerlijk smaakt. Natuurlijk weer veel bekenden! Onderweg kan ik veel vertellen aan Charlotte en Liesbeth, die dat wel een leuke bijkomstigheid vinden. In Sybrandaburen wappert de vlag op de toren en ook hier weer stempelen. Harstikke leuk, dat elk dorp z’n eigen stempel heeft! Nog even een blik in de kerk werpen en op naar het volgende dorp: Terzool. Het is zulk mooi weer, dat de stempelaars lekker buiten zitten en dus ook kunnen genieten van de zon. Toch wel leuk zo’n tocht waar je steeds door dorpjes komt. Dan komt Poppingawier in zicht. Van verre hoor je al muziek. Dames spelen vrolijke deuntjes op de accordeon.

 

We besluiten door te lopen naar Deersum en daar weer even rust te nemen. Als we Poppingawier achter ons hebben gelaten, gaan we de Sneker Oudvaart over, vroeger het traject van de Elfstentocht. Later is dat De Zwette geworden. Wat ook altijd zo leuk is als je door dit gedeelte van Friesland loopt, dat zijn de overal opdoemende kerktorens. Je kunt je dan ook altijd goed oriënteren waar je je bevindt. Best bijzonder, dat elk dorp wel een kerk heeft. In Deersum gaan we stempelen bij de “Mexicaan”, waar je heerlijk kunt eten! Een jongeman met kleurige sombrero op het hoofd, probeert ons te “verleiden” om een ijsje te kopen, maar wij gaan voor een kop thee. Het zit hier heerlijk in het zonnetje. Bij vertrek krijgen we nog “een appeltje voor de dorst” . Ook hier weer verkeersregelaars, die het verkeer stilleggen, zodat wij veilig kunnen oversteken. Wàt een organisatie weer door al die vrijwilligers, die het ons mogelijk maken zo’n mooie tocht te lopen. Waar ik al op hoopte is het pad, dat we nu gaan lopen. Dwars door de weilanden, langs een eenzaam gelegen prachtige recreatiewoning. Beklimmen de hoge brug over De Zwette , maar vóór we op de weg naar Boazum komen, maken we nog een slinger achter het dorp langs. Is ook altijd het traject van de Slachtemarathon. We maken dit rondje niet helemaal af, maar gaan even eerder over de betonreed, langs het weiland waar de auto’s geparkeerd staan en komen zo op de weg terug naar het dorp.

 

Hoewel we vrij laat arriveren en er dus al veel lopers naar huis zijn, is het nog een gezellige boel bij Café De Boazumer Mjitte. Een shantykoor zingt dat het een lieve lust is. Toch nog veel bekenden, met name die de 40 km. hebben gelopen. En dan, ja dan blijf je zitten, het is gezellig en het zit heerlijk in de zon met een drankje erbij en een voldaan gevoel, dat je weer zo’n mooie dag hebt mogen beleven. Het was een dag met een Gouden Rand!!!! Organisatoren héél erg bedankt voor deze prachtige wandeldag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code