Bezoek Museum Bescherming Bevolking in Grouw 20 juli 2017.

 

Foto:

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

Bezoek Museum Bescherming Bevolking in Grouw 20 juli 2017.

Voor mij jammer genoeg geen Vierdaagse dit jaar. Dan maar eens kijken of er deze middag ergens iets te doen is. En ja hoor, het Museum Bescherming Bevolking in Grouw is open. En dat gebeurt niet zo vaak, dus wij erheen.

De voormalige commandopost in Grouw, beter bekend als de B.B.-bunker met een oppervlakte van zo’n 1100 vierkante meter is een overblijfsel van de dreiging en angst voor een derde wereldoorlog: deze tijd wordt de “Koude Oorlog” genoemd. De Nederlandse regering trof daarom maatregelen om de maatschappij na een vijandige aanval op gang te brengen en te houden. De Bescherming Bevolking, de BB, werd opgericht. In het hele land werden beschermende commandoposten gebouwd om er het bestuur van steden en provincies in onder te brengen.

In Friesland was het meest logische doelwit de luchtmachtbasis van Leeuwarden. In de jaren ’40 tot eind jaren ’80 van de vorige eeuw was er een reële dreiging voor een nucleaire aanval. Zo is in 1965 ervoor gekozen om een gecombineerde commandopost te bouwen, wat resulteerde in 1967 tot de officiële ingebruikname van deze unieke commandopost. Uniek, omdat de commandopost 4 posten bevatte n.l.: Kring commandopost Bescherming Bevolking, Provinciale commandopost, Gemeentelijk Centrum Civiele Verdediging Leeuwarden, Provinciaal Centrum Civiele Verdediging.Vanuit de bunker kon men dus bij calamiteiten een groot aantal instanties aansturen om de bevolking te beschermen en te ondersteunen.

Vrijwilligers hebben de laatste jaren de commandopost zo goed als mogelijk in originele staat teruggebracht. Er is zelfs even sprake van geweest om de bunker met zand te vullen!! Gelukkig is dat niet gebeurd en is er een tastbaar monument uit die tijd. Het asbest is verwijderd en er kwam een nieuw luchtbehandelingssysteem. Bovendien heeft het nu officieel de status van museum gekregen. Ook is de collectie van het ondergrondse museum uitgebreid, zodat het weer helemaal klaar is voor de toekomst. Het is een enorm groot complex (bunker)   met allemaal vertrekken voor instanties en personen, die vanuit dit “zenuwcentrum” in de dan heersende Koude Oorlog (in geval er een atoombom op de vliegbasis Leeuwarden zou vallen), alle zaken centraal konden regelen. Als je er nu naar kijkt, met de wetenschap van nu, dan was het lang niet toereikend geweest voor de gevolgen van zo’n aanval.

Voor diegenen, die bewust die Koude Oorlog hebben meegemaakt tussen de Sovjet-Unie en Amerika, is hier veel herkenbaars te zien. Ook de voorwerpen uit de 60-er jaren zijn bij veel bezoekers bekend en roepen herinneringen op.

In de zomermaanden (de weken 29, 30, 31, 32 en 33)is het museum geopend op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00 uur – 16.00 uur. Vrijwilligers leiden je rond en vertellen van alles. Omdat alles open en bloot staat en er in het begin nogal wat “meegenomen” is door bezoekers, mag je nu niet meer alleen op pad door het museum, maar met een rondleider. Het is echt de moeite waard hier eens een kijkje te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code