Wandeling Balk – St. Nicolaasga 12 augustus 2017.

 

 

 

Foto:

Om alle foto’s te bekijken op deze foto klikken.

 

 

Wandeling Balk – St. Nicolaasga 12 augustus 2017.

Hoewel het eerst nog wel regent, ga ik met een wandelmaatje op pad. We starten bij ons huis en lopen eerst naar Wyckel. We bewonderen de mooie theetuin. Overal gezellige zitjes en de aan  bomen hangende theepotten en kopjes geven een leuk accent aan deze tuin. Vaak zie ik in het voorbijgaan mensen zitten, die even bijkomen van een fietstochtje. De kerk is nog niet open. Dat gebeurt zo rond de klok van 2 uur i.v.m. het Tsjerkepaad. Overal in Friesland zijn in de zomermaanden veel kerken geopend. Ons doel is (als het om mij lukt!) St. Nicolaasga en tegen de tijd dat wij daar zijn is die kerk vast wel open.

Van Wyckel naar Sloten is een klein eindje lopen. De paraplu is inmiddels weer opgeborgen en het wordt steeds lichter door de doorbrekende zon. Heerlijk loopweer is het inmiddels. We gaan buitenom, onder de weg door en hebben mooi zicht op het kanon. Elke vrijdagavond in het zomerseizoen zijn hier geschutsdemonstraties. Leuk! Langs de r.k. kerk lopen we op de mooie gracht. Bij Café De Zevenwouden gaan we buiten op het terras aan de koffie. Heerlijk met een bonbon en likeurtje erbij. Mmmmmm!!! Daarna een rondje over de grachten met de prachtige panden uit vervlogen tijden. Bij het verlaten van het stadje natúúrlijk de brug weer open. Ja, dat is te verwachten in het vaarseizoen.

Al snel bereiken we het volgende dorp: Tsjerkgaast met ook een kerk, die meedoet aan het Tsjerkepaad. Wij gaan verder en zien in de verte al de toren van Spannenburg. Zó hoog, dat je ‘m vanuit alle windrichtingen op grote afstand ziet staan. Vooral Elfstedenlopers en -fietsers zien ‘m al van heel ver staan en dan lijkt het wel of hij maar nooit dichterbij komt……. Voor ons is het vanaf Tsjerkgaast niet ver. De brug staat open, een mooie gelegenheid om een foto te maken en te genieten van het uitzicht richting Lemmer.

Dan de naast de weg gelegen ventweg op. Onderweg een leuk stalletje, waar koffie/thee e.d. te koop is. Dit slaan we maar even over. De ventweg loopt tot de buurtschap “Noed” . Vanaf hier kun je richting Langweer lopen, maar wij vervolgen de weg en bereiken dan al vrij snel St. Nicolaasga. Hier hebben we met Iebele afgesproken en zoeken eerst een terras op.Even uitpuffen met wat lekkers erbij!!! En dan…op naar de kerk, die z’n deuren inmiddels wijd open heeft staan voor bezoekers. We worden welkom geheten door een stel aardige heren, die heel veel over de prachtige neo-gotische kerk weten te vertellen. Er is bijzonder veel moois te zien in deze kerk. Het voert te ver om dat allemaal op te noemen, maar de foto’s laten wel een en ander zien. Terwijl we rondlopen wordt elk half uur door weer een andere organist het mooie orgel bespeeld en het klinkt prachtig in deze grote kerk.We verblijven hier een behoorlijke poos en het is al bijna vijf uur als we de auto opzoeken en naar Balk vertrekken. Een heel fijne wandeling met een mooi “toetje” als besluit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code