Wandeling rondje Langweer 16 augustus 2017.

 

Foto:

Klik op de foto om de rest van de foto’s te bekijken.

 

Wandeling rondje Langweer 16 augustus 2017.

Het wordt prachtig weer vandaag, dus ga ik maar weer even aan de wandel. Eigenlijk een beetje te ver, maar het is gelukt.

Ben met de auto naar Idskenhuizen gereden en daar met de wandeling begonnen. Naar de buurtschap Teroele, waar een prachtige  klokkestoel op de begraafplaats staat. Hek ging maar moeilijk open, maar na veel gedoe lukte het toch. Een bijzonder grafmonument gezien: een ruw stuk boomstam met aan de voet er van een mollenklem en tegen de boomstam een jachtgeweer. Heel apart.

Het weggetje loopt rechts van een klein meer: de Koevorde, in het fries Kûhfurd. Aan de linkerkant van het weggetje mooie boerderijen, afgewisseld met weilanden. Eén zelfs helemaal geel van de bloemen. Weet de naam niet. Zijn geen paardebloemen of boterbloemen, maar het is een prachtig gezicht.

Na een paar kilometer gaat Teroele over in de buurtschap Dijken. Hier, in een prachtige boerderij, woonde ooit Ed Nijpels. Het achtererf aan het water met een inham voor de boot. Ook hier weer een mooie klokkestoel. Ik had hier naar rechts af kunnen slaan naar Langweer, maar ben het fietspad opgegaan en met een grote bocht naar Langweer. Een mooi stukje met aan het eind nog even langs de Janesloot, die uitkomt in de Langweerder Wielen. Druk “scheepvaartverkeer”. De brug staat om de haverklap open en fietsers hebben de bankjes opgezocht en genieten van zon, water, boten en het mooie uitzicht over de weilanden. Wat is het hier toch mooi! Onder de brug door en dan het laatste stuk naar Langweer.

Ook hier nog heel veel toeristen. Volle terrassen. Ik vind een plekje en even later komt Iebele me gezelschap houden. Gezellig! Ben blij dat ik m’n benen even kan strekken en met een koel drankje erbij, knap ik weer op. Het is echt warm op deze 16e augustus. Dan is het op een bepaald moment toch écht tijd om weer op te stappen. Iebele naar huis en ik terug naar Idskenhuizen. Maar nu via een heel oud kerkepad, de Legemeerstersingel. Van het brede pad is het eerste stuk niets meer over. Het is een heel smal paadje geworden, maar wel mooi. Ongelooflijk veel bramen. Maar…..die mogen we ook al niet meer plukken!!!! Is voer voor de vogels! Zo komen er steeds meer regels van dingen, die niet meer mogen. Ook zie ik vrij veel galappels tussen de eikenbladeren en ik pluk een paar takjes (of zou dat ook al niet meer mogen?) Halverwege wordt het een breed karrespoor, zoals het in vroeger tijden is geweest toen de mensen met hun koetsje met een paard ervoor naar de kerk in Langweer reden.

Uiteindelijk beland ik op de Legemeersterweg. Vlak voor de golfbaan al weer een klokkestoel, nummer drie vandaag. De weg is druk met landbouwverkeer. Grote tractoren, enz. Niet veel later bereik ik de auto en via de buurtschap Noed kom ik op de grote weg naar Spannenburg. Nog even een paar dorpen en het stadje Sloten en dan ben ik terug in Balk. Heb een heel mooie dag gehad met prachtig weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code