Wandeling van Balk naar Oudemirdum 19 augustus 2017

 

Foto:

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

Na de koffie op pad. Het is mooi weer (tegen de verwachting in!), de zon schijnt en witte wolken drijven langs een strakblauwe lucht. Prachtig! Eerst langs de linker kant van de Luts naar Ruigahuizen. De brug over en dan op de ventweg aan de rechterkant van de Luts verder. Ben nog steeds een beetje huiverig om een voetpad te nemen, waar geen auto kan komen. Heb nog niet helemaal het vertrouwen in m’n lichaam terug. Dus vandaar. Gelukkig vergeet ik het soms en realiseer me dan later dat ik tóch een stuk voetpad heb gelopen. En dat geeft dan weer een goed gevoel.

Bij Kippenburg steek ik de Luts weer over, langs de voormalige kampeerboerderij van Age Keulen, waar ik zulke mooie herinneringen aan heb toen ik op de Jozef Mavo in Sneek werkte en we elk jaar direct na de zomervakantie met de 4e klassers een aantal dagen op kamp gingen bij Age Keulen. Geweldige dagen waren dat. Na zijn overlijden hebben z’n dochter en schoonzoon de camping overgenomen, maar de tijden van slapen in de schuur met z’n allen, die zijn voorgoed voorbij.

De tocht gaat weer verder langs Manege Gaasterland (bekend als startplaats van de Gaasterland Wandeltocht). Even verderop herinnert een klein metalen bordje aan de jaren, dat hier een kamp voor Molukkers was ingericht. Compleet met moskee. Verderop in het bos is een grote steen geplaatst, die de plek aangeeft waar de moskee heeft gestaan. Op de begraafplaats bij de toren in Nijemirdum liggen tientallen Molukkers begraven. Dit kamp, Wyldemerk geheten, heeft hier gestaan van 1954 tot 1969.

De even verderop in het bos gelegen Vlindertuin loop ik voorbij en ga een eindje verder het fietspad op. Dit is een prachtig stukje van de route. Een grote plas water, ontstaan door zandafgraving, is in alle jaargetijden weer een plezier om omheen te lopen. Het riviertje de Luts stroomt er doorheen en komt uiteindelijk uit in het grote meer de Fluessen. Nog niet zo lang geleden zijn hier steigers aangelegd, waar nu een paar kruisers een ligplaats hebben gevonden. Eigenlijk vind ik het jammer dat dit is gebeurd. Het was hier altijd zo vredig en rustig, puur natuur.

Aan het eind van het pad over een smal bruggetje de Skouleane op. Smalle laan met aan beide kanten grote beukenbomen. Dat is ook het geval in de Beukenlaan. Het zonlicht schijnt door het bladerdak en bedekt de grond met lichtvlekken. Wat is het hier toch mooi. Ik loop te genieten. Achteromkijkend zie ik donkere wolken dichterbij komen. Dat belooft niet veel goeds. Maar nét voor de bui losbarst heb ik Oudemirdum bereikt en onder het vallen van de eerste, dikke druppen, heb ik op een terras onder een parasol een plekje gevonden en blijf ik lekker droog! Niet veel later komt Iebele. We drinken wat samen en gaan een poosje later weer op Balk aan.

 1. Elly

  Hoi El, wat mooi dat je dit weer kon doen! Dat geeft je weer zelfvertrouwen. Ook weer prachtige foto’s zoals altijd.
  Laat je me weten wanneer ik je kan opzoeken?
  Liefs, Elly

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Dankjewel voor je reactie. Nou om je de waarheid te zeggen lijkt het allemaal mooier dan het is. Er zijn nog steeds dagen, dat ik zó onwijs moe ben en tot niets in staat. En….het tempo ligt niet hoog zoals ik eerder kon lopen. Maar goed, af en toe ben ik weer op de been!

 2. Elly

  Ik dacht er pas later aan dat je misschien op deze plek zou reageren en lees dus nu je reactie. Heel lastig en moeilijk voor je om te merken dat de vermoeidheid je parten speelt. Gelukkig zag ik net even snel dat je ook weer wat tochten hebt kunnen maken, fijn!
  Ik ga je gauw weer ns bellen.
  Liefs en groeten! Elly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code