Wandeling Workum – Gaastmeer – Workum 2 september 2017.

 

Foto:

Klik op de foto om het album te bekijken.

 

Met een wandelmaat ga ik vandaag een rondje Workum doen. De fiets- en voetgangers pontjes varen de maand september nog, dus kunnen we nog mooi dit rondje lopen. Als we de auto bij het station van Workum parkeren, is het nog behoorlijk bewolkt. Maar die bewolking verandert al snel in schitterende wolkenluchten. Prachtig blauw met witte wolken en een heerlijk schijnend zonnetje. Wat wil je nog meer?

De Heidenskipsterdyk op, over het spoor  met aan weerskanten de groene weilanden. Weidse vergezichten. Na de buurtschap It Heidenskip komen we even later in het dorp met dezelfde naam. Een kerkje is verbouwd tot woonhuis en nog een vrij nieuwe school staat leeg. Iemand vertelt ons, dat dit de 3e school is en vanwege de krimp (niet genoeg kinderen) helaas ook is opgeheven. Jammer voor zo’n dorp. We gaan de Brânbuorren op en passeren een oud kerkje, waar ooit in een ver verleden de vader van Freek de Jonge predikant was. Wordt nog steeds als kerk gebruikt. We gaan om de kerk, zien een glimp van het Fierljepterrein en komen even later weer op de doorgaande weg terecht.

Nu op naar Gaastmeer, waar we met een pontje over de Inthiemasloot gaan. Nog steeds is het mooi weer, maar tussen de witte wolken drijven ook enkele zeer donkere wolken, waar in eerste instantie geen regen uit komt. Dat is na een paar kilometer, als we op het pontje staan, wel even anders!! Echt een hoosbui, maar gelukkig heeft het pontje een luifel en mogen we van de pontbaas er wel onder blijven staan tot het weer droog is. Hijzelf stapt aan boord van zijn schip. ‘s Zomers bivakkeert hij met z’n schip hier in Gaastmeer, straks vaart hij weer naar z’n ligplaats in Amsterdam. We wachten dus rustig de bui af. Dan is het nog een klein stukje naar de brug. Aan de andere kant d’Ald Herberch “Yn ‘e Ielaek”. Het zit er zowel binnen als buiten vol met fietsers, bootjeslui, enz. enz.,die hier de bui hebben afgewacht en van een consumptie hebben genoten. Wij strijken neer op het terras en genieten van een lekkere kop koffie.

We lopen Gaastmeer uit en even later Lytse Gaastmar ( Klein Gaastmeer) in. Een kleine buurtschap en samen vormen ze Gaastmeer. Als je wilt kun je het rondje nog groter maken door naar Oudega te lopen en langs de Oude Gaasterbrekken terug naar Workum. Dat doen wij niet. We houden de weg naar Nijhuizum aan. Passeren een boerderij met een grote jachthaven en lopen door tot het water van De Grons ons tegenhoudt. Gelukkig nu nog niet, want de pont vaart nog. Een breed vaarwater met enkele zeilboten. Aan de overkant aangekomen een breed plankier dwars door het riet, overgaand in een fietspad. Dan is het nog maar een klein eindje naar het piepkleine dorpje Nijhuizum met z’n mooie, kleine kerkje, waarvan de deur vrijwel altijd open staat. Dus nemen we een kijkje binnen, lopen er omheen en gaan dan verder richting Workum.

Aan het eind van de weg eerst weer over het spoor, even later gevolgd door de brug over de Workumer Trekvaart. We steken de weg over, gelokt door de ijsboerderij om een ijsje te komen eten. Veel soorten eigengemaakt ijs maakt het kiezen er niet makkelijker op, maar even later zitten we op het terras te smullen! We zien Workum al liggen. Lopen een stukje langs de eerder genoemde brede vaart tot de weg een bocht maakt en we uitkomen bij de brug in de weg Workum – Bolsward. Natúúrlijk staat die open vanwege de vele boten, die vandaag nog een heerlijke dag op het water hebben doorgebracht. Langs diverse bedrijven met als laatste de grote kaasfabriek en daarna het oude Café Spoorzicht, zijn we weer terug bij de auto. De trein naar Leeuwarden staat op het punt om te vertrekken. Wij ook, maar dan richting Balk. Thuisgekomen blijkt als ik op m’n GPS-horloge kijk, dat ik me danig heb vergist in de afstand. Ik had gerekend op zo’n 14 km. maar het bleken er 5 meer te zijn geworden. Ik sta versteld, dat ik dit heb gedaan. Wel in m’n eigen tempo natuurlijk en de nodige rusten, maar………tóch gedaan. “Dat geeft de burger moed”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code