Wiebe’s loopclub Rondje St Nicolaasga 30-04-2014.

Voor het eerst in jaren is 30 april een “gewone” dag geworden. Koninginnedag is definitief voorbij en de eerste Koningsdag hebben we achter de rug. Ons 14-daagse wandeltochtje kan dus gewoon doorgaan. De weergoden hebben het maar weer goed met ons voor, want het is prachtig weer, zonnig en met 20 graden een heerlijke temperatuur om te wandelen. Er hebben al wat lopers een heerlijk zitplekje in de zon gevonden, maar het is tijd om te vertrekken. Het enige dat Wiebe vertelt is, dat we met de auto’s naar Sint Nicolaasga rijden en vandaar starten met lopen. Vanmiddag is de groep niet zo groot als anders, 16 personen.

 

We parkeren op het pleintje tegenover de hoog boven ons uittorende Sint-Nicolaaskerk en lopen eerst even naar de achter de kerk gelegen grot, een replica van de grot in Lourdes. De Lourdesgrot is in 1935 gebouwd door Huite Huitema nadat hij na een pelgrimage naar Lourdes in 1933 van een handicap was genezen. De grot is gemaakt van gewapend betond meet 12 bij 8 meter en is 7 meter hoog. Er staan een paar oude kerkbanken, in het midden een klein altaar en een tafel waar je een kaarsje op kunt steken. Een smeedijzeren hek sluit de grot af. Voor de grot een mooi beeld van Bernadette, het meisje aan wie Maria is verschenen in Lourdes. We lopen terug naar de weg, passeren verzorgingstehuis Doniahiem en via een buitenwijk met nieuwe huizen komen we in het park, dat gelegen is rond Wilhelminaoord. Dit prachtige huis is in 1907 gebouwd in Chaletstijl en Art Nouveau. Het is een Rijksmonument en in bezit van GGZ Friesland. Tot voor enkele jaren geleden bewoond door psychiatrische patienten. Veel is erover te doen geweest, dat deze mensen uit deze voor hen zo fijne woonplek weg moesten. Sommigen van hen hebben een plekje gevonden in Sint Nicolaasga in een huis voor begeleid wonen en zijn nog wel werkzaam in het grote, omliggende park. Met één van hen maken we een praatje. Het huis zelf staat helemaal in de steigers.

 

Een grote opknapbeurt, wel nodig ook, want het zou zonde zijn om dit prachtige huis te laten verslonsen. Verder gaan we weer. Door een stukje bos van It Fryske Gea, lopen we over een smal paadje door het weiland naar een nogal vervallen boerderij. Er omheen lopend zien we dat aan de andere kant het rieten dak wordt gerenoveerd, terwijl de gevel er belabberd uitziet. Ook de hokken ernaast staan zo ongeveer op instorten. Via een asfaltweggetje arriveren we op De Heide, één van de 3 buurtschappen, die hoort bij het dorpsgebied van Sint Nicolaasga. Nu wordt duidelijk wat de verrassing van deze middag is: een bezoek aan het Thomashuis. Zo’n 10 jaar geleden heeft iemand het initiatief genomen voor een betere woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapte mensen. Inmiddels zijn er 100 Thomashuizen in Nederland, waarvan 12 in Friesland. Elk huis heeft ruimte voor maximaal 8 bewoners. Er zijn in Friesland nog 5 beschikbare plaatsen. Elk huis wordt gerund door een ondernemersechtpaar, die veelal hun opleiding hebben gehad in de zorg. Er is vast personeel, maar ook vrijwilligers.We worden heel gastvrij buiten op het terras ontvangen met koffie en thee en heerlijke, zelf gemaakte lekkernijen als koek en chocolade. Bewoners gaan rond en zijn trots op wat ze in de keuken voor ons hebben klaargemaakt. En terecht! We smullen van al het lekkers. Dan gaan we verdeeld in 2 groepen het huis bekijken. Opvallend is de warme, gezellige inrichting van gezamenlijke ruimtes, maar ook de kamers van de bewoners, die ze naar eigen wensen mochten inrichten zijn prachtig.

 

Hoewel zo’n huis natuurlijk functioneel moet zijn, overheerst hier de warmte, de gezelligheid en de sfeer van de inrichting. Moet voor familie, hoewel het natuurlijk moeilijk blijft, tòch een geruststelling zijn, dat je familielid op deze plek kan wonen. We zijn erg onder de indruk van alles wat hier gebeurt. Ook de omliggende tuin, de dieren, alles straalt de liefde en zorg uit van de mensen die hier samen met de bewoners een heerlijke plek van hebben gemaakt. We zijn blij, dat we dit eens hebben kunnen zien en bedanken Henk Veurman en Carin Stuyt (ondernemersechtpaar) voor de geweldige ontvangst. Dan is het tijd om te vertrekken. Via een pad lopen we achter Sint Nicolaasga langs terug naar de auto’s, waar we eerst nog een groepsfoto maken. We hebben niet veel kilometers gelopen deze keer, maar hebben een prachtige middag gehad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code