Deel 4 Geschiedenis berging wrak bommenwerper Slot 6 september 2017.

 

Foto: Het paneel wordt onthuld.

Op de foto klikken om het album te bekijken.

 

 

Onthulling paneel bij  het monument op de Hege Gerzen.

Voordat het zo ver is, gaan we terug naar de ochtend van deze bijzondere dag, waarvan ik jammer genoeg maar een gedeelte kan meemaken, omdat ik daar nog niet fit genoeg voor ben. Te veel op een dag. ‘s Ochtends is er eerst een begrafenisdienst in de Rooms Katholieke kerk in Amsterdam. Diegenen, die er bij zijn geweest waren zeer onder de indruk. Uit Polen was een bus gekomen  met Poolse militairen. De Poolse Ambassadeur was aanwezig, evenals familieleden van de twee bemanningsleden, waarvan de stoffelijke resten tijdens de berging van het vliegtuig zijn gevonden. Nu vind ik een Rooms Katholieke begrafenisdienst sowieso altijd heel indrukwekkend. Het zegenen van de kisten met wierook, het prachtige lied “Im Paradisum” ook en zo zijn er nog wel meer dingen op te noemen.

Daarna de tocht naar de Nieuwe Ooster begraafplaats in Amsterdam, waar met militaire eer de beide kisten ten grave worden gedragen. Zoals ik al zei: ik had hier heel erg graag bij willen zijn, maar het ging gewoon niet.

‘s Middags om half 4 wordt het slot van deze bijzondere berging. Bij het al eerder onthulde monument wordt door een familielid van bemanningslid Pisarski samen met  loco-burgemeester de heer Frans Veltman van gemeente De Fryske Marren een paneel onthuld, waarop het verhaal van de bommenwerper en z’n Poolse bemanning wordt verteld. Een heel ontroerd familielid van Pisarski krijgt als aandenken ditzelfde paneel in het klein. Hij spreekt een dankwoord uit in het Pools, dat door een familielid van hem met een beetje moeite wordt vertaald in het Engels. Dan natuurlijk de gebruikelijke fotosessie met de  hoofdpersonen van deze omvangrijke, grote bergingsoperatie. En dan is het tijd voor een drankje.

We kunnen terugzien op een indrukwekkende gebeurtenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code