Wandeling van Rijs naar Galamadammen 16 september 2017

 

Foto:

Klik op de foto om alle foto’s te bekijken.

 

 

Prachtig weer zaterdag en dus ga ik weer een poging wagen om aan de wandel te gaan. In de hoop, dat het niet zo zal gaan als afgelopen zondag……Ik rijd naar Rijs, waar ik zondag ben gestopt. Zet de auto op de parkeerplaats bij het Rijsterbosch en start hier. Loop langs de aangelegde tuin, waar vroeger Huize Rijs lag. De ingang wordt gevormd door het door kunstenaar Ids Willemsma gemaakte schitterende hek. Dan langs het mooie Hotel Restaurant Jans, waar je heerlijk kunt eten. Pál ernaast weer een Restaurant “Eigen Wies”, waar voorbijgangers worden uitgenodigd om iets lekkers te gebruiken. Daar ben ik nog niet aan toe, maar ik maak daar een paar foto’s in de tuin. Dan gaat mijn blik naar de overkant, waar banners aangeven, dat hier de wedstrijd om de Poly Trofee zal worden gehouden. Niet dus, want de weilanden zijn zó verschrikkelijk nat, dat het onverantwoord is om het door te laten gaan, dus is het afgelast. Grote tenten staan er nog.

Even verderop verlaat ik de weg en ga de Griene Leane op. Fietspad en ruiterpad. Gelukkig is het fietspad geasfalteerd, want ernaast is het een grote modderbende. Dan een zandpad en oh wonder, daar is het prima te lopen. Mooie doorkijkjes naar de weilanden met ja, je moet maar boffen, weer van die schitterende wolkenluchten. Dat verveelt echt nooit! Passeer nog een grote luxe camping, waar nog mensen bezig zijn alles voor de winter klaar te maken. In een weiland nog een ongelooflijk grote veestapel. Mooi dat het nog kan, maar de jonge boer, waar ik even mee praat, is helemaal klaar met al die regen. en heeft gelukkig dit hoger gelegen weiland nog achter de hand.

Zo bereik ik Hemelum. De kerk is helaas dicht. Via de Buorren en langs de kleine haven loop ik het dorp uit en ga het Morrapaed op. In het begin is de Morra nog niet te zien, maar dat duurt niet lang. Als je op de kaart kijkt zie je, dat het pad tussen twee watervlakten ligt, waarvan de Morra het grootst is. Aan de rechterkant ligt een kleiner meer (geen verbinding met de Morra), de Vogelhoek geheten. Een prachtig natuurgebied van het Fryske Gea. Af en toe staat er een bank en op één daarvan pal aan het water ga ik even uitrusten en een boterhammetje eten. Het zit hier heerlijk, maar heel in de verte kan ik het einddoel van vandaag al zien. Er wordt nog volop gevaren. Een grote driemaster vol met gasten zoekt z’n weg. Het pad kronkelt nog al en als ik de Vogelhoek voorbij ben, zie ik dat er al veel ganzen in de weilanden zitten.

Het is hier in alle jaargetijden prachtig om te lopen of te fietsen. Maar nu met die prachtige luchten boven het water en de weilanden is het genieten. En juist de afwisseling tussen witte wolken en flinke dreigende donkere wolken maakt het zo mooi. Er valt nog steeds geen spatje regen. Aan het eind van het pad “duik” ik meteen het aquaduct in. Na een stevige klim (die mij zo valt mij op tóch nog wat moeizaam gaat) kom ik aan bij Hotel Restaurant Galamadammen. Omdat Iebele er nog niet is, ga ik de boel rondom het aquaduct eens verkennen. En wat blijkt? Je kunt gewoon er omheen lopen. Op de kopse kant een redelijk brede steiger bij het water, waar de boten vlak voor je neus voorbij varen. Jammer, dat de driemaster al helemaal uit het zicht is verdwenen. Aan de andere kant het grote Recreatiepark “De Kuilart”. En waar je ook maar kijkt, het zijn overal masten en nog eens masten. Want ook het hotel heeft een eigen jachthaven waar de nodige schepen liggen.

Terug van m’n verkenningstochtje zie ik Iebele aankomen. We strijken binnen neer, want het is niet meer zo aangenaam om buiten op het terras te gaan zitten. Een plekje in de serre is ook prima en met koffie met wat lekkers erbij hoor je mij niet klagen. Nog maar nauwelijks een kilometer gereden of het begint te plenzen. Mooi op tijd binnen dus en heerlijk relaxed gelopen. Geen pijn zoals de zondag ervoor. Dat geeft weer moed voor een volgende keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code