Wandeling “Brekkenpaad” Nijhuizum – Oudega 20 september 2017.

 

Foto:

Op de foto klikken om het album te bekijken.

 

 

Iebele heeft de hele dag dienst op het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand en ik ga met Günther aan de wandel. Dit keer gaan we het Brekkenpaad lopen. Ik vind het een van de mooiste wandelpaden, die ik ken. Het fiets- en wandelpad is eind jaren negentig van de vorige eeuw aangelegd en verbindt Oudega op deze manier met b.v Workum. Het pad volgt voor het grootste deel de oever van de “Oudegaasterbrekken” een groot meer. Ik heb dit pad in alle jaargetijden gelopen en ook dan is het er heerlijk toeven. In de winter, als het helemaal dichtgevroren is, hoor je achter de dorre rietkragen het gekras van schaatsen. Elk jaar móet ik gewoon een keertje het Brekkenpaad op. Het is steeds weer genieten.

Wij doen nu een retourtje Nijhuizum-Oudega. Je kunt echter ook verder. Na Oudega loopt er ook weer een fiets/wandelpad naar IJlst langs het spoor tot je uitkomt in Sneek. Heb dit verschillende keren gedaan. Je zet de auto in Workum bij het station neer, loopt naar Nijhuizum en dan het Brekkenpaad op. Drinkt een bakkie in Oudega en je loopt door tot óf IJlst óf Sneek. In beide gevallen stap je in de trein en rijdt terug naar Workum. Is echt zeer de moeite waard.

De koffie in Oudega is echt heel lekker en we zitten hier mooi aan het water. Er zijn nog veel mensen op pad met dit mooie weer. Veel fietsers ook en je schrikt je regelmatig een hoedje als er ineens door een racefietser (uiteraard weer zonder bel!!!) wordt geroepen, dat je aan de kant moet. Hup de berm in en regelmatig achterom kijken of er fietsers in aantocht zijn.

Na een fijne rustpauze in Oudega, gaan we dezelfde weg weer terug. En, zo is het vaak als je andersom loopt, alles lijkt dan weer anders. Ook de schitterende wolkenluchten veranderen steeds en de zonnestand maakt, dat de foto’s er weer anders uit komen te zien. Het bankje bij de Bombrekken (een gedeelte van de Oudegaasterbrekken), waar in het jaar 2000 in het kader van “Simmer yn Fryslân” op het water de uitvoering was van de opera Orfeo Aqua (Orpheus in de onderwaterwereld). Wàt een “happening” was dat. ‘s Nachts vanuit Sneek naar de Bombrekken, waar de spoorlijn het dichtst langs het water loopt. Daar was een perron gebouwd om de trein te kunnen verlaten.In het donker lopend door een stukje weiland naar de geplaatste tribunes. De zon op zien komen, de torenklok van Oudega horen slaan. In de verte, uit het donker opdoemend een praam met zangers. Zachte muziek klinkt over het water. Een magisch gebeuren, wat ik voor geen goud had willen missen. Echt schitterend. Een tijd later is de voorstelling gespeeld in de tuinen van paleis Soestdijk, ook weer onder regie van Jos Thie.

Nog een paar kilometer en we zijn terug bij de auto. We rijden via Nijhuizum (het kerkje hebben we bij een vorige wandeltocht al van binnen bekeken) naar de brug in de weg Workum-Bolsward en gaan zo terug naar Balk. We kunnen terugzien op een heerlijke wandeldag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code