Wandeling rondje Sloten 4 oktober 2017.

 

Foto: Vanaf het bruggetje gefotografeerd.

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

Er staat een stevige wind, maar ik besluit om tóch een rondje te gaan lopen. Naar Sloten, maar nu wat uitgebreider. De Lijnbaan uitgelopen, overgestoken en Ywert op. Met een grote boog kom je dan uiteindelijk aan de rand van Wyckel uit. Niet het dorp in, maar direct afgeslagen. Via dit weggetje kun je ook naar Sondel lopen door de weg Balk Lemmer over te steken, maar dat doe ik dus niet. Ga de andere kant op richting Sloten. Uiteindelijk geeft een bord aan, dat het een doodlopende weg is. Gelukkig gaat deze over in een fietspad (schelpenpad).

Prachtige weidse vergezichten. Wat zijn hier een weilanden. Een boer is bezig rollen gras binnen te halen. Een voor een. Wàt tijdrovend. Bij zijn boerderij ligt al een enorm grote stapel van deze groene rollen. Voer voor de winter. Aan de horizon zie je Lemmer liggen, makkelijk te herkennen aan de schoorsteenpijp van het Stoomgemaal.

Veel boeren hebben de sloten op hun percelen grond al schoongemaakt, maar er zijn nog heel wat sloten, die bijna dichtgegroeid zijn. Hier moet nodig wat gebeuren en het moet vóór een bepaalde datum klaar zijn, anders volgt er een forse boete.

Op een bepaald moment maakt het pad een bocht en krijg je een mooi stukje langs een brede vaart. Ook nu weer zie je in de verte de toren van Spannenburg. Geen scheepvaart deze middag. Ook bij de riante vakantiewoningen aan de rand van Sloten is geen activiteit te bespeuren. De jachthaven ligt stampvol met boten in allerlei soorten en maten. Nog maar weinig boten zijn uit het water gehaald. Dat moet allemaal nog voor de winter komt. Het is een herrie van jewelste nu het zo hard waait. De stalen draden klapperen tegen de masten. Nog even het jachthaventerrein over en via een bruggetje met prachtig uitzicht op de molen en de oude brug met oude stadsmuur loop ik Sloten binnen. Helaas is De Zeven Wouden op woensdag gesloten en mis ik dus de koffie met likeurtje met slagroom + een bonbon. Jammer, had er juist zo’n zin in. Gelukkig is de andere kroeg, “Het Bolwerk” wel open en strijk ik daar neer om een kopje koffie te drinken. Maar…….geen likeur en bonbon. Een volgende keer dus niet meer op woensdag naar Sloten!!!!!!!

Na de koffie nog een rondje langs de gracht. Het oude Stadhuis, nu Museum, is open en ik stap even bij de VVV naar binnen. Het is rustig, ben de enige bezoeker. De mevrouw, die vandaag dienst heeft, heeft niet veel te doen en dan duurt een dag echt wel lang. Na dit gezellige babbeltje ga ik Sloten verlaten. Onder de brug van de doorgaande weg door, bereik ik de brede vaart, het Slotergat, waar een flink aantal skûtsjes hun plekje aan de wal weer hebben ingenomen. Af en toe zal er misschien met mooi weer nog eens een skûtsje met gasten gaan varen, maar het merendeel blijft hier overwinteren. Twee kruisers hebben de grootste moeite om aan te leggen. De harde wind staat dwars op de boten, zodat ze steeds weer van de wal afwaaien, ondanks boegschroef en de nodige hulp. Altijd leuk als je zelf op de kant staat en alles staat te bekijken!

Dit eerste gedeelte van de Lytse Jerden heb ik de wind nog van opzij, maar na de bocht aan het eind van de vaart, wordt het menens. Tsjonge, jonge, wàt een harde wind. Dit is echt afzien en het is nog een flink lang stuk door de kale weilanden. Ondanks het feit, dat ik in de verte weer bebouwing zie, lijkt die maar niet dichterbij te komen. Alles doet me zeer en vooral m’n benen zijn er helemaal klaar mee. Aan het eind van het rechte stuk, ga ik even een smal paadje in met begroeiing. Terwijl ik dacht, dat het hier wel heel nat zou zijn (aan weerskanten water), blijkt dat niet het geval. Het paadje is droog en prima te belopen. Heerlijk, even wat beschutting en aan het eind een mooi uitzicht op het Slotermeer. Teruggekomen staan twee jongetjes te vissen, maar het wil niet bijten vanmiddag. Ze vissen met wormen. Ze zijn zó geconcentreerd bezig, dat ze niet in de gaten hebben, dat hun bakje met wormen door de wind wordt meegenomen. Ik haal het op en zet het in een fietsmandje van een van de jongens. Vonden ze wel mooi.

Verder weer de Lytse Jerden volgen. Nu weer dwarswind en dat scheelt een heel stuk. Langs de geitenboerderij, die we al eens bezocht hebben verder langs camping ‘t Hop en kom dan uit op de weg naar Balk, net buiten Wyckel. Een grote tamme kastanje boom zit vol. Op de grond liggen er al heel veel en ik neem er een paar mee. Dan is het nog maar een klein eindje en ben ik weer thuis. Wel heel erg moe moet ik zeggen, maar tóch voldaan, dat ik weer een flink aantal kilometers heb gelopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code