4e Amsterdam City Walk 14 oktober 2017.

 

Foto: Op de achtergrond de Westerkerk.

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

4e Amsterdam City Walk 14 oktober 2017.

Al een paar maanden geleden heb ik me weer ingeschreven voor deze leuke wandeltocht door Amsterdam, in de hoop dat ik in staat zou zijn mee te doen. En oh wonder, gelukkig heb ik ook deze 4e keer genoten van alles wat Amsterdam heeft te bieden. En dan ook nog gecombineerd met fantastisch mooi, zonnig weer. En dát in oktober!!!! En niet te vergeten natuurlijk, dat ik weer zó ver ben hersteld, dat het kon. Wel was het afwachten of die 18 km. niet te hoog gegrepen zou zijn. Maar dan was er nog niets aan de hand, want dan had manlief me wel ergens onderweg opgepikt met de auto. Zo ver is het gelukkig niet gekomen!

De start is in het Olympisch Stadion, waar alles al in gereedheid is gebracht voor de Amsterdam Marathon op zondag. Dit keer is de tocht qua muziek en routes aangepast in verband met het overlijden van Burgemeester van der Laan. Vandaag eerst de herdenking in het Concertgebouw en daarna de begrafenis. Alle begrip voor Le Champion, die uit respect deze maatregelen heeft getroffen. En eerlijk gezegd heb ik er niet veel van gemerkt. Amsterdam was als vanouds weer een drukke, levendige stad, waar van alles gebeurde. Drommen toeristen al of niet onder begeleiding van een gids, de terrassen vol als op een zomerse dag. Het was gewoon weer genieten met een grote “G” !!

Ik kan zeggen, dat ik de eerste 15 km. prima heb gelopen. Weliswaar geen hoog tempo, maar dat hoeft ook niet persé. Weer veel foto’s gemaakt, want iedere keer zie je wel weer iets anders en dat niet alleen, Amsterdam op zich is gewoon een fotogenieke stad met de prachtige grachtenpanden, de grachten zelf, de Amstel, enz. enz. De terrassen op het Rembrandtplein vol met wandelaars (er deden dit jaar 12.000 wandelaars mee!) en toeristen. Ik kon nog een plekje vinden en heb heerlijk zitten genieten van een lekker kopje koffie. Een Engelsman vroeg wat er aan de hand was vanwege al die wandelaars. Heb het hem even uitgelegd en je zag de verbazing op z’n gezicht.

Vooraf was gezegd, dat er gevlagd zou worden, maar dat viel tegen. Slechts een enkele Amsterdamse vlag halfstok aan een pand. Wel van overheidsgebouwen en kerken hing de vlag halfstok. Om 1 uur was er een minuut stilte en stonden trams en bussen stil. Op dat moment was ik bij de Westerkerk, waar vanaf 10 minuten voor 1 tot 1 uur de sonore klank van één klok, die telkens een kéér sloeg, tot ver in de omtrek te horen was.

Op de stempelposten steeds iets lekkers: een chocolaatje, een Amsterdams korstje en een zure bom. In verschillende musea óf korting óf gratis toegang. Dat laatste was het geval met de Oude Kerk op het Oudekerksplein. Het oudste gebouw van Amsterdam, ingewijd in 1306. Heb hier een behoorlijke poos rondgelopen. Zó veel is er te zien. Het voert te ver om dat hier allemaal te beschrijven. Zeker de moeite waard om nóg eens de kerk te bezoeken als ik meer tijd heb. Want of je wilt of niet, je moet doorstappen om op tijd bij de finish aan te komen.

De “Red Light District”, waar zó veel Chinezen wonen, dat de namen van de straten en de steegjes niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Chinees op de muur staan. Helaas is de Chinese Tempel op de Zeedijk vandaag gesloten. Ongelooflijk veel coffeeshops, soms met 3 verdiepingen! En aparte winkels, die je niet snel elders tegenkomt. Panden met merkwaardige namen als: haartheater, de Bekeerde Suster, Paleis van de Weemoed, enz. enz.

Uiteindelijk bereik ik een van de ingangen van het Vondelpark. Ook hier is het druk met fietsers en wandelaars. Het vervelende is, dat ik al een tijdje zit te stoeien met de batterijen van m’n camera. Ze zijn beide leeg, maar om de beurt opwarmen in m’n broekzak, en ik kon tot hier weer een paar foto’s maken. Maar bij de stempelpost is het echt over en uit. En niet alleen de camera begeeft het, m’n benen zijn het ook helemaal zat! De laatste 3 kilometer naar de finish is het echt héél erg afzien. Bij de finish schrikken man en dochter wel een beetje. Ik schijn  er dus niet bepaald meer fris en fruitig uit te zien. Maar, ik ben toch wel zó blij, dat ik de tocht helemaal heb uitgelopen en niet te vergeten enorm heb genoten van deze heerlijke dag in het Amsterdamse. Als we onderweg zijn naar de Amstelkade, kom ik tot de ontdekking, dat ik vergeten ben m’n medaille in ontvangst te nemen. Hóe stom kun je zijn!!! Gelukkig zijn we nog redelijk dicht bij het stadion en maken we rechtsomkeert. Het stadion weer in, naar de finish, startkaart getoond en alsnog m’n medaille gekregen! Na nog een tijdje bij de kinderen te hebben vertoefd, gaan Iebele en ik aan het eind van de middag weer op huis aan. Wat een heerlijke dag is het geweest!!

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   De laatste kilometers gingen heel moeizaam en met behoorlijk wat pijn gepaard. Maar…..ik heb ‘m in de knip en daar ben ik echt blij mee.

 1. Heinze en Tineke en Simba

  Het blijft altijd leuk om je stukjes te lezen Elly en we zijn erg blij dat je weer zo ver bent opgeknapt dat je deze tocht ook weer kon volbrengen!!
  Groetjes uit Stiens,Heinze&Tineke&Simba

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Wat leuk om een reactie van jullie te krijgen! Het gaat op en af, maar ik blijf oefenen en hoop op den duur weer met georganiseerde wandeltochten mee te kunnen doen met de groep. M’n wandeltempo is nog erg laag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code