Harkema 3-5-2014: Spitkeettocht

Gisteren nog in Beilen (laatste dag Wandel4daagse) en nu weer vroeg op pad om naar Harkema te vertrekken. Museum de Spitkeet, altijd weer een leuke start- en finishlokatie. Ben mooi op tijd en hoewel het er al behoorlijk vol is met wandelaars, gaat de inschrijving aanmerkelijk sneller dan vorige week in Noordwolde!!! Nog genoeg tijd voor een bakkie en het maken van een praatje met deze en gene. Veel bekende gezichten weer vandaag. De start is weer als vanouds: duwen en trekken om zo snel mogelijk een route te bemachtigen. Wat dat toch voor iets geks is blijf ik me nog steeds afvragen. Een hele dag voor je en geen geduld om een paar minuten rustig te wachten tot je aan de beurt bent. Nou moet ik er wel bij vertellen, dat het nou ook niet bepaald handig was om één persoon naar buiten te sturen met 2 routes in de hand: die van de 40 km. en die van de 25 km. Dat is dus vragen om moeilijkheden. Al wachtend op de route blijkt het toch nog wel behoorlijk koud te zijn, dus haal ik lopend langs de auto nog even m’n warme jasje tevoorschijn. Blijkt achteraf toch wel een goede zaak te zijn geweest.

 

Ondanks de zon, blijft het fris door de noordoostelijke wind. We gaan direct vanuit de Spitkeet de Mûntsegroppe op, een mooi pad. Laten het Skeanpaad links liggen (lopen we op de terugweg) en gaan rechtsaf door de tunnel de parallelweg op. In een weiland trots paraderende kalkoenen, waarvan de veren, althans zo lijkt het wel, een waaier vormen. Prachtig gezicht! In de buurtschap Reaskuorre lopen we langs een immens lange stal. Ben er niet achter gekomen welke dieren hier een onderkomen hebben. Aan het eind van de tocht zijn we ook nog langs 2 van die enorm grote stallen (nog in aanbouw) gekomen. Met een paar stappen ben je Reaskuorre weer uit om na een korte tijd het dorp Augustinusga in te lopen.

Mooie kerk aan het Abrahamplein en een heel bijzonder oud huis met luifel. Bij Blauforlaet is er een beetje verwarring. Uitnodigend staat er een bord met daarop De Waterjuffer, een restaurantje, vandaag ook stempelpost. Dus erheen en aan de koffie denk je. Dan blijkt, dat de 40 km. lopers hier een stempelpost hebben en wij niet. Dus rechtsomkeert, de brug over, naar beneden en een stukje langs het kanaal lopen, waar we door een stelletje motormuizen min of meer de berm in worden gejaagd omdat er wielrenners aankomen, die vandaag een wedstrijd hebben.

 

Volgauto’s natuurlijk en nòg een paar van die op motoren racende politieagenten en aan het eind van de karavaan nog een ambulance voor het geval dat……… Dit overleefd hebbende komen we bij Camping Blauforlaet, waar we een krabbel op onze startkaart krijgen. De koffie smaakt heerlijk. Dan weer verder langs het Prinses Margrietkanaal. De vergezichten zijn schitterend. Alles is zo mooi groen en het fluitekruid staat uitbundig te bloeien in de bermen, evenals de witte meidoorn, die bovendien ook nog eens heerlijk ruikt. Daarboven de prachtige wolkenluchten, die maken dat je het gevoel hebt door een schilderij te lopen! Genieten dus.

Ontdek op een bepaald moment nog een “kersverse” zwammenfamilie op een boomstam, ongelooflijk. Voor je het weet zijn we in Kootstertille aangeland, waar de 2e stempelpost is. Helaas geen soep, dus maar weer koffie. Ook hier weer bekenden en zit je zó maar weer een tijdje gezellig te kletsen. De snelle Jelle’s van het peloton hebben ons al weer ingehaald, stempelen hier en gaan er direct weer met een sneltreinvaartje vandoor. Nog 9, 5 km. te gaan. Ook dit laatste stuk mooie weggetjes en brede zandpaden, aan weerskanten omzoomd door het bloeiende fluitekruid.
We laten Wytfean voor wat het is en gaan regelrecht aan op Harkema. Via het Skeanpaad komen we op de Mûntsegroppe uit en zien het bekende bord Museum Spitkeet. De tocht zit er weer op. Afmelden en nog even op het terras iets drinken. Er waren vandaag bijna 500 deelnemers. Een tevreden organisatie dus, want het is toch altijd maar weer een heel karwei om een wandeltocht te organiseren. We hebben weer een prachtige wandeldag mee kunnen maken met mooi weer en gezelligheid onderweg. Organisatie: bedankt en tot een volgende keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code