Bakkeveen 10-05-2014: 3-Provinciëntocht

Hoewel er vandaag ook dichtbij huis een wandeltocht is (de Gaasterlandwandeltocht), besluit ik naar Bakkeveen te gaan. Is al weer 3 jaar geleden, dat ik deze tocht heb gelopen en heb zin om weer mee te doen. Altijd prima georganiseerd, mooie routes en verrassende dingen onderweg. Dus vroeg op pad, want heb me opgegeven voor de 40 km.!!! , de eerste van dit seizoen. Maar in Bakkeveen aangekomen na thuis de buienradar nog even te hebben bekeken, slaat de twijfel toe. De vrij grote groep 40 km.-lopers start om 8 uur en ik, ik blijf maar achter en ga tòch maar voor de 25 km. Maar… iemand van de organisatie, die me niet tot 9 uur wil laten wachten, scant m’n startkaart en zo mag ik dus mèt 2 routebeschrijvingen op pad, zodat ik altijd later nog kan beslissen welke afstand ik ga doen.

 

Prachtig toch? Helemaal alleen door het Mandefjild, wàt heerlijk! Al die zingende vogels met hun verschillende deuntjes, het is een prachtig zaterdagochtendconcert! Ik geniet dan ook volop. Bovendien blijft het ondanks de zware bewolking nog lang droog! De route is heel goed aangegeven d.m.v. pijlen en opgehangen rood-witte linten. We lopen meest over onverharde paden. Dat heeft voor- en nadelen. Lekker zacht onder de voeten, maar af en toe flink modderig en hobbelig door de weilanden en over de akkers. We mogen vandaag n.l. over veel privé-terreinen lopen en dat is toch wel héél bijzonder! Wat ook altijd zo fijn is aan deze tocht dat zijn de vele rustplaatsen op de route. Zo om de 6 km. een stempelpost, waar je kunt zitten en iets te drinken kunt krijgen. Bij de eerste loop ik meteen door, maar in de voetbalkantine van vv Haulerwijk ga ik aan een bakkie koffie. Net als ik wil vertrekken, komen Albert en Meintsje binnenvallen om een stempel te halen.

 

We lopen nu gezellig met z’n drieën verder. In dorpshuis De Mande zien we tot onze grote verbazing ineens Hans zitten. Terug van weggeweest! Dus wordt er even geknuffeld, want dat hoort er zo bij……..De soep smaakt heerlijk en met frisse moed gaan we nu met z’n vieren verder. Inmiddels is het flink gaan regenen, dus poncho aan, paraplu op en lopen maar. Toch valt de regen nog best mee. Op de route is het echter af en toe goed uitkijken als er weer een sloot of vaart “overbrugd” moet worden via een gladde plank of rooster (wàt een werk hebben de vrijwilligers verzet om deze tocht mogelijk te maken!). Bij een stempelpost op een camping is zelfs een partytent geplaatst. Nu helemaal prettig vanwege de aanhoudende regen. Een heel positief ingesteld persoon noemde dit: “vloeibare zonneschijn” . Leuk bedacht! Het zit gezellig in die tent, waar de geur van soep en andere dingen ons verleiden tot…….ja, een heuse hotdog! Niet gezond misschien, maar…..mmmmmm lekker!!! Meintsje waagt nog een poging om door een speeltoestel te kruipen, maar de poncho belemmert haar te veel, dus maar weer met beide voetjes op de grond. Hein, ook vandaag weer op pad met volle bepakking, loopt een stuk met ons op. We hebben het grootste gedeelte van de tocht al gehad, maar de regen weet van geen ophouden en de wind speelt z’n partijtje mee! Dan is een stukje door het bos weer een verademing. Al snel arriveren we weer bij Dúndelle, waar de standhouders het wel geloven en, door en door koud geworden, hun handel al hebben ingepakt en huiswaarts zijn gekeerd. Heel jammer voor hen, dat het weer vandaag roet in het eten heeft gegooid. Had zo leuk kunnen zijn na afloop van de tocht. Wij gaan onderuit gezakt nagenieten van de mooie tocht, waar ondanks het slechte weer tòch nog 1100wandelaars aan mee hebben gedaan en zo een bedrag van €5500,= bij elkaar hebben gebracht voor het goede doel, deze keer: de Stichting KNGF Geleidehonden.

 

We hebben weer een prachtige wandeldag beleefd langs mooie paden, door landerijen, door bos en heide. En….niet te vergeten: veel plezier onderweg met medewandelaars. We zijn alle vrijwilligers, die dit voor ons mogelijk hebben gemaakt, dan ook veel dank verschuldigd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code