Wandeling rondje Hindeloopen 4 november 2017.

 

 

Het is vandaag weer prima wandelweer. Na de auto te hebben geparkeerd, doen we eerst een rondje in het mooie stadje Hindeloopen, één van de Friese Elf Steden. Prachtig gelegen aan het IJsselmeer. We bewonderen de mooie panden, die getuigen van de welvaart, die hier ooit heeft geheerst. Grote kapiteinswoningen met nog enkele overgebleven kleine woningen in de achtertuin, die Likhús worden genoemd in de Hindelooper taal. De betekenis is: klein huis. Als de kapitein op zee was, verbleven vrouw en kinderen in de kleine woning.

Behalve de woningen was er nog meer rijkdom te zien: de mooie zijden stoffen, waar de Hindelooper klederdracht van is gemaakt, maar ook de rijk beschilderde meubels met fraaie motieven. De techniek is gelukkig bewaard gebleven en het schilderambacht wordt nog steeds uitgevoerd. Veel is te zien in de kleine winkeltjes in de smalle straatjes. Grachten en kleine grachtjes doorkruisen het stadje, waar mooie bruggen voor verbinding zorgen. Er is hier zó veel moois te zien, dat je wel uren kunt rondzwerven om alles te bekijken.

Na koffie te hebben gedronken bij één van de weinige kroegen, die nu in de herfst geopend zijn. lopen we langs de haven, de sluis, de leugenbank het stadje uit en gaan meteen de dijk op naar Workum. Omdat het zulk mooi weer is, kunnen we genieten van het prachtige uitzicht op het IJsselmeer en het lager gelegen land aan de andere kant. In de verte doemt de oude vuurtoren op met z’n platte dak, waar in heel vroeger tijden een vuur op brandde om de schippers de weg te wijzen om via het Soal in Workum te komen. We lopen nog een klein stukje langs het Soal en gaan dan de dijk af. Een voetpad, de Lieuwe Klazeslaan, later breder wordend, brengt ons achter het station van Hindeloopen. Het ligt buiten het stadje, dus hebben we nog zo’n kilometer te gaan.

In Hindeloopen aangekomen, brengen we nog weer een bezoekje aan dezelfde kroeg als vanochtend en drinken nog wat voor we in de auto stappen. We kunnen terugkijken op een prachtige wandeldag, waarbij het mooie weer een grote rol heeft gespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code