Wandeling Sânfurd – Idzega – IJlst 9 november 2017

 

 

Al eerder waren we in Oudega, maar hebben toen Sânfurd en Idzega overgeslagen. Beide liggen aan een doodlopende weg. Nu is het prachtig weer en we parkeren de auto net buiten Oudega en lopen eerst naar Sânfurd en dan nog even verder door naar “het eind van de wereld” (ha, ha) de Oudegaaster Brekken, waar een kampeerboerderij mooi aan het water is gelegen.

Maar nu eerst Sânfurd (Sandfirden in het Nederlands).Al van heel ver kun je het piepkleine dorpje zien liggen. In het centrum de kerk, waar op zondagmiddag vaak concerten worden gegeven of iets anders cultureels. In feite ben je met een paar stappen rond de kerk het dorpje weer uit. Zo had ik nog nooit dat oude plashokje gezien. Welke mannen daar ooit plasten mag joost weten. In ieder geval staat het er nog steeds. Het dorpje ligt niet pal aan de Oudegaaster Brekken, maar je kunt van hier af duidelijk (hoewel de afstand behoorlijk is) het mooie Doris Moultsje aan de overkant van de Brekken zien liggen. Sânfurd ligt wel aan het water, een groot meer het “Hop” geheten. De zon glinstert op het water en het is vrij lastig om tegen de nu wat lager staande zon in te fotograferen. Helaas past er geen zonnekap op m’n camera. Een jong poesje rent over het kerkhof naar ons toe en vindt het wel prettig even te worden geaaid.

Voor het eerst loop ik nu het weggetje verder af en kom inderdaad bij de kampeerboerderij. Ook staat op de punt nog een mooi huis pal aan het water. Voor een boot is er een botenhuis gebouwd. Wàt een mooie plek om vakantie te vieren! Altijd al eens hier naar toe willen lopen en nu weet ik hoe het er daar uitziet.

We lopen terug naar de auto, rijden een eindje Gaastmeer en parkeren dan bij de afslag Idzega. Een mooi loopje langs de vaart. Een grote veestapel is zelfs op 9 november nog buiten! Idzega kun je eigenlijk geen dorp noemen. Een paar boerderijen, de laatste helemaal aan het eind bij de begraafplaats met klokkenstoel. Ook weer omringd door zowel een vaart als een klein meer. We nemen alles goed in ons op en lopen terug naar de auto. Omdat we tóch door Oudega moeten om ook nog even IJlst te bezoeken, fotograferen we hier o.a. nog de kerk en een prachtige boerderij (een Sate) met een wel heel bijzonder hek. Dan op naar IJlst.

In de oude Stadsherberg eerst maar eens even aan de koffie. En dan het mooiste stukje IJlst bekijken n.l. de Eegracht en de Galamagracht, waar prachtige, oude panden staan. Bijzonder zijn de “overtuinen” aan weerskanten van de gracht. De bewoners hebben niet alleen achter hun huis een tuin, maar ook een aan de waterkant. Ze steken dus de weg over en bereiken dan hun door een heg of hek afgeschermde tuin aan het water. Bijzondere panden zijn het voormalige Stadhuis en de Burgemeesterswoning, waarvan de voorgevel heel rijk is versierd met alle mogelijke elementen. Op de plek waar ooit de fabriek van Nooitgedagt stond, is nieuwbouw gepleegd. De schoorsteen is vooral door toedoen van de bewoners bewaard gebleven. Bovenin is echter bouwkundig “grapje” toegepast, waardoor hij minder massief overkomt. Wel leuk gedaan vind ik.

Inmiddels is het al gaan schemeren en miezeren. Dus zoeken we de auto op en keren huiswaarts na een mooie wandeldag met een route, waar je niet alle dagen komt.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code