Friese waterlinie 2-daagse 17/18 mei

Friese Waterlinie wandel2daagse dag 2 Zand- en Veen route 18 mei 2014.
Weer heel vroeg op, nu naar Bakkeveen, waar we om 7.15 uur vertrekken met de bus naar Donkerbroek. Daar inschrijven en even een kopje koffie. Om 7.55 uur op pad. Met z’n drieën: Peter, Liana en ik. Het is doodstil in het dorp. We lopen langs de kerk, waar om 9.30 uur een dienst is. Onze kerk is vandaag de schitterende natuur in al z’n glorie! Als we dan na enige tijd op een weggetje richting Het Blauwe Bos lopen, worden we verrast door een harpiste langs de kant van de weg.

 

We luisteren ademloos toe. Tussendoor een gesprek, o.a. met haar man. Ze bespeelt meerdere instrumenten, waarbij ze over een breed repertoire beschikt. Op deze stille zondagmorgen klinkt het prachtige: Morning has broken like the first morning. Een bijzonder mooi lied. Maar ook de Keltische melodieën bezorgen ons kippenvel. Onze kerk is deze ochtend een ogenblik van bezinning en inspiratie, een waardevol moment tijdens deze wandeltocht. Na zo’n half uur scheuren we ons los, want de finish is nog lang niet in zicht. Door het bos, waar het zonlicht zich een weg baant door het gebladerte. Ook de Ecologische Boomgaard De Hagen is in de route opgenomen. En dan is het na 14 km. rust in Eetcafé Het Bruine Paard in Haulerwijk. Prima plek, ruim terras en voldoende zitplaatsen. De soep is heerlijk! Voor het café een oude, Amerikaanse jeep. De eigenaar zit op het terras. Ben nieuwsgierig naar de herkomst, enz. Deze jeep is tijdens D-Day in Normandië aan land gekomen en heeft de hele oorlog dienst gedaan. Is nog helemaal origineel!! Via via nu dus sinds 2 maanden in handen van deze meneer, die als ik zeg: “gaat u er nu ook mee naar Normandië” antwoordt: “ik kom alle jaren op D-Day in Normandië en begeleid daar veteranen en ga straks met deze jeep veteranen rondrijden”. Leuk zo’n ontmoeting. En wat gebeurt dat vaak tijdens wandeltochten, dat je zó maar een gesprek hebt met een wildvreemde. Altijd boeiend. Wij vervolgen onze weg en hoewel we alle 3 al wel vaker de Zwartendijksterschans hebben gezien, gaan we er tòch weer even heen. Er wordt een act opgevoerd, iemand die folders uitdeelt wil volgend jaar de Camino gaan lopen, dus…….ja, Liana kan hem daar veel over vertellen. Weer zo iets onverwachts wat de wandeling speciaal maakt! Langs een behoorlijk drukke weg gaan we verder en komen voorbij Restaurant De Drie Provinciën. Nou, voorbij???? We gaan even lekker op het terras wat drinken voor we de Bakkeveensterduinen ingaan. We volgen de groene paaltjesroute over het Mandefjild met dan weer heide, dan weer bos en arriveren bij Dúndelle, waar het zonovergoten terras vol zit en niet alleen met wandelaars.

 

Een duo speelt en zingt de sterren van de hemel en trakteert ons op enkele “golden oldies”, wat herinneringen oproept aan de tijd, dat “we nog jong waren en mooi, hi, hi”!!!! Er wordt meegezongen en het is super gezellig. Dan is het zo langzamerhand tòch tijd om naar huis te gaan. We kijken terug op 2 prachtige wandeldagen dankzij de prima organisatie van Doelgericht Wandelen van Gretha de Vries.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code