5e (Lustrum) Fjoertoer Egmond aan Zee 25 november 2017.

 

 

 

Op foto klikken om het hele album te bekijken.

Omdat ik nog alle keren de Fjoertoer heb gelopen, wil ik natuurlijk deze lustrumeditie niet missen! Hoewel ik in juni, toen we ons moesten inschrijven, nog niet wist of het wel zou kunnen. Maar aangezien deze tocht in no time is volgeboekt (er deden maar liefst 9000 wandelaars mee dit jaar), tóch maar ingeschreven en………ben gegaan met de gedachte: ik zie wel hoe het gaat. Krijg ik té veel pijn in m’n benen, dan stop ik.

Mooi vroeg arriveren we bij Hotel Zuiderduin om een plekje in de parkeergarage te bemachtigen. Dat lijkt eerst niet te lukken. Een jong meisje staat bij de ingang en meldt, dat er geen plaats meer is en we ergens in het dorp langs de straat moeten parkeren. Ik geloof niets van haar verhaal en zeg, dat dat voor Iebele (mijn man) geen haalbare kaart is om einden te moeten lopen. N.B. we hebben het dan over half 11 ‘s morgens. Als dan achter mij ineens andere auto’s wél toestemming krijgen, rijd ik er pal achteraan en wat zie ik? Nog plaatsen in overvloed!!!!! Moet je toch meemaken zoiets. Enfin, ook hier geldt: stug volhouden en je niet laten intimideren. We hebben plek en dat is het voornaamste. Bijzonder is, dat we meteen kunnen inchecken, want de kamer is vrij. Is dát even boffen. Kunnen meteen de bagage wegbrengen en dingetjes regelen. Het is ook nog eens een fantastisch mooie kamer (eigenlijk een appartementje), waarbij we in de verte ook nog de zee kunnen zien en de prachtige vuurtoren. Helemaal blij gaan we naar de bistro beneden om te gaan genieten van een lekker kopje koffie.

Helemaal bijgekomen is het tijd om het rugzakje met inhoud op te halen en alles bij elkaar te zoeken om na de Fjoertoermaaltijd in het restaurant richting parkeerdek te gaan, waar alles in gereedheid is gebracht voor de start. Ik heb startgroep 4 route noord en mag om half 5 m’n startstempel halen. Dan volgt nog een warmingup o.l.v. Dudley, die dit ook al voor de 5e keer doet. En dan begint het aftellen en mogen we (iedere groep telt 500 wandelaars) vertrekken.

Eerst een stukje door Egmond, dan al snel de Bloedweg op door de duinen. Het wordt steeds donkerder, maar nu zijn de luchten nog prachtig rood gekleurd boven de duinen en het pad, waar de wandelaars hun verlichting op kleding en rugtassen al hebben aangedaan. De ene is nog mooier versierd dan de andere. De bewoners in de dorpen doen elk jaar heel erg hun best om huis en tuin mooi te versieren met alle mogelijke lichtjes en lichtobjecten. Hier is trouwens een wedstrijd aan verbonden, genoemd: “wie heeft het Fjoerste huis?” Er is één huis bij, waarvan de bewoners al een paar jaar de eerste prijs hebben gewonnen. Ook dit jaar zag het er weer schitterend uit. Ben benieuwd of ze weer gaan winnen.

Ik ga niet uitwijden over de diverse mooie lichtobjecten. Die zijn wel op de foto’s te zien. Tot Bergen aan Zee slechts een enkel buitje gehad, dus dat viel reuze mee. Wél stond er een stevige wind, maar die heeft me niet echt parten gespeeld. Het was genieten van al het moois onderweg. En dan die lange sliert wandelaars met hun verlichte caps en andere verlichting op de kleding. Prachtig!  Bij de grote rustpost met de mooie verlichte bomen, is het zoals altijd weer gezellig. Het zeemanskoor zingt uit volle borst alle mogelijke meezingers, er is van alles te koop en er zijn gelukkig toiletten, flauwtjes verlicht omdat ze in het pikkedonker staan. Een heel gedoe met al die kleren aan, maar “opgelucht” kunnen we weer verder.

Nu treft het dit jaar wel heel mooi, dat onze zoon en schoondochter met de 2 kinderen in een hotel zitten in Bergen aan Zee. Ze hebben me laten weten, dat ze voor het Zeeaquarium me opwachten, want daar komen de lopers langs. Ik loop dan ook op een bepaald moment recht op hen af. Wat is dit toch ongelooflijk leuk!!! We duiken de laatste kroeg in vóór je het strand op gaat. Ik bewonder hun nieuwste aanwinst: een 14 weken oude cocker spaniel, chocoladebruin. Wat een leuk, lief enthousiast hondje. Ik werd helemaal “gewassen” wat de kleinkinderen prachtig vonden. Thiadmar en Jacqueline zijn bezorgd om mij en vragen of ik nog doorga. M’n antwoord is in eerste instantie: ik wil ‘m wel graag uitlopen. Het is nog 5 km. over het strand naar de finish, maar het weer wordt er bepaald niet beter op. Uiteindelijk heb ik tóch maar m’n verstand gebruikt en besloten het hier bij te laten en in te gaan op het aanbod van Thiadmar om me terug  te brengen naar het hotel in Egmond. Hóe mooi kun je het krijgen? Iebele ook helemaal blij, dat ik niet verder door ging lopen. En ik moet zeggen, dat ik het achteraf ook helemaal goed vond. Ik heb genoten van alles onderweg en ben blij, dat ik ook deze Fjoertoer weer mee heb kunnen maken. De organisatie was zoals altijd weer helemaal TOP mede dankzij de vele, vele vrijwilligers!! Le Champion: BEDANKT!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code