Wandeling rondje Warns-Skarl-Laaksum-Warns 5 december 2017.

 

 

 

Foto:

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

Sinds de Fjoertoertocht in Egmond niet meer gelopen, dus wordt het wel weer eens tijd voor een rondje. Deze keer rijd ik met de auto naar Warns en start daar met lopen. Via het gehucht Scharl (Skarl) richting de IJsselmeerdijk. In Skarl de kleine begraafplaats met klokkestoel bekeken. Ook zijn hier 5 oorlogsgraven van geallieerden uit de 2e Wereldoorlog. De bijzondere grafsteen van een overleden boer is haast niet meer te lezen. Weet nog, dat ik hier jaren geleden was en de tekst op het boerenhek nog duidelijk zichtbaar was. Op de paal van het hek (de grafsteen dus) stond de tekst: “Ferdomde spitych”. Dat vond ik toen heel apart en vandaar, dat ik het nog weet!

Na Skarl kun je gewoon de weg volgen, maar ik ga via een smal paadje omhoog en kom dan uit boven op het “Reaklif”, een hoog punt van de dijk. Hier staat een gedenkteken van de Slag bij Warns in 1345. Op de steen de tekst: “Leaver dea as slaef” (liever dood dan slaaf). Van hier heb je een prachtig uitzicht op het IJsselmeer. Even verder gaat de dijk weer naar beneden en niet veel later komen de huisjes van Laaksum in zicht. Hier bevindt zich het kleinste haventje van Europa. Vroeger lagen hier veel vissersboten en werd de vis meteen verwerkt in de “zoutschuur”, die nu op instorten staat. Gelukkig is na eindeloos gepraat tóch besloten de schuur te restaureren. Ik vind dit altijd een bijzondere plek. Er is een uitgebreide Cafetaria, waar je o.a. kunt smullen van een lekker gebakken visje. Vooral op een warme zomeravond, buiten op het terras, is het heerlijk toeven.

Na Laaksum via een ander weggetje weer terug naar Warns. De weilanden zitten vol met ganzen en als ze op een bepaald moment opvliegen, wordt de lucht zwart van de enorme aantallen. Niet te schatten zó veel zijn het er. Altijd lastig om het vast te leggen.

Dan kom ik Warns weer in, een heel langgerekt dorp. Eigenlijk in tweeën gedeeld, Warns noord en Warns zuid. Ondanks het sombere weer was het een mooi rondje van ongeveer 8 km.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code