St.Nicolaasga 24-05-2014

The Milk Story vanuit St. Nicolaasga 24 mei 2014.
Vandaag de 2e editie van deze tocht, die wandelend, fietsend of steppend kan worden gedaan, waarin boerenbedrijven zijn opgenomen om ons meer inzicht te geven in de grote uitdagingen waar de zuivelsector vandaag de dag voor komt te staan zoals: gezondheid, duurzaamheid en het mondiale voedselvraagstuk. Wordt dus weer een interessante, leerzame tocht. Als ik op het aangegeven parkeerterrein in een weiland aankom, zijn er nog niet veel auto’s. Lopend naar de start rijdt Jeanette het weiland in en in de Doniahal aangekomen zie ik Peter, Hein en Jannachien al zitten. Het is nog erg rustig wat betreft de 25 km.-lopers. Om 9 uur vertrekken we na het scannen van onze pas.

 

Het weer is schitterend. Zon en een lekker fris windje erbij, dat loopt lekker. Via een fietspad door het bos komen we op de Legemeersterweg, waar we meteen al 2 bedrijven bezoeken. Eén ervan betreft de historische nieuwbouw van de boerderij. Er staat nog een half voorhuis, de rest is afgebroken. Er ligt al een nieuwe betonvloer. Omdat we het nog wat te vroeg vinden om aan de koffie te gaan, lopen we door langs de golfbaan en maken een lus rond Langweer via Boornzwaag. Aan deze Houtvaartweg ook weer een deelnemend bedrijf. Vlak voor Langweer passeren we de prachtige Langweerdermolen, waarin een vakantiewoning is gemaakt. Wat zal dat mooi zijn! In ieder geval heb je daar een prachtig uitzicht op de Langweerderwielen. Door de mooie, oude dorpsstraat van Langweer en dan een terras op om van een kopje koffie te gaan genieten. En dat valt er goed in!! Dan weer verder langs de haven, over een hoog bruggetje en via een recreatieterrein het dorp uit. We lopen richting de brug, maar gaan dan het fietspad op, komen door Dijken en Teroele, waar een begraafplaatsje is met klokkenstoel.

 

Bord geeft aan, dat er een sarcofaag is, maar het hek zit op slot, dus niet gezien. Wèl zien we een groot aantal oldtimers, die ons tegemoet komen. Prachtig! Dan weer een boerenbedrijf waar we even heerlijk kunnen zitten en een pakje drinken krijgen. Hier treffen we Jannachien weer, die de 16 km. loopt. Na een klein stukje door Idskenhuizen, gaan we het nog niet zo lang geleden aangelegde fietspad op langs het Idskenhuistermeer, gevolgd door het Prinses Margrietkanaal. We maken een omtrekkende beweging rond een heel groot baggerdepot en zien dan eindelijk het kanaal en de altijd al van verre zichtbare toren van Spannenburg. Heel gezellig is het bij het volgende bedrijf dat we aandoen, geheten: Het Warme Onthaal. Hier gaan Jeanette en ik buiten aan de soep. De picknicktafel is behoorlijk wankel, maar……gelukkig gaat het goed!!!!Dan de laatste kilometers terug. Vlak voor St. Nicolaasga gaat Hein z’n hart open bij het zien van grote, moderne tractoren. En ja hoor, achter het stuur en een kleine rondrit is het gevolg. Peter kent de man van de rijles en maakt daar een praatje mee. Bovendien rijdt er iemand rond in een Solar Car, die totaal geen geluid geeft. Ook hier mogen we een stukje in rondrijden, maar het is mooi geweest voor vandaag.

 

We gaan nu regelrecht op de finish af, waar we nog even gezellig nazitten met een drankje. Na iedereen bedankt te hebben voor de prachtige dag, de perfecte organisatie en de inzet van zó veel vrijwilligers, gaan we op huis aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code