Voorjaarswandeling en – fietstocht Regio Friesland Genootschap Sint Jacob 7 april 2018.

 

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

 

Zaterdag 7 april onze jaarlijkse voorjaarswandeling en fietstocht. We worden verwacht in Blija (in het Fries Blije), waar Ellert, die daar woont, de dag heeft georganiseerd met alles erop en eraan. Uitvalsbasis vandaag is het Multi Functioneel Centrum, waar we worden ontvangen met koffie en cake. De opkomst is behoorlijk groot vandaag, niet alleen wandelaars, maar ook een drietal fietsers. Helemaal leuk! Ellert heeft voor beide groepen een route bedacht met daarbij een bezoek aan de kerk in Blija en het kerkje van Hegebeintum.

Er wordt weer heel wat gekletst tijdens de koffie en kennis gemaakt met een flink aantal “nieuwelingen”, die nog niet zo lang lid zijn van onze regio en dat is altijd weer leuk. Na de koffie maken we ons op om te vertrekken. Ik niet, want dat lukt me momenteel nog niet. De wandelaars zijn het eerst vertrokken. De fietsers moeten nog wat maatregelen treffen voor ze zo ver zijn. Als zij ook op pad gaan, stappen Iebele en ik in de auto en rijden naar Holwerd. Ik maak daar foto’s. Het is eb en dan zijn de grillige vormen van slenken in het slib zo mooi. Bovendien is het prachtig weer en Ameland is dan ook goed te zien en lijkt dan heel dichtbij. De veerboot moet slingerend de vaargeul volgen en dat maakt de reis dan ook langer. Ik maak nog even een praatje met een grote groep “vogelaars” met kijkers en camera’s met enorme lenzen. Ze turen het wad af en hopen bijzondere vogels te zien en te fotograferen. Als ik ver inzoom zie ik tussen de paaltjes vogels zitten, maar vraag me niet welke soort het is. Zo’n kenner ben ik niet.

We verlaten de pier en rijden terug richting Blija. Door het open landschap, waardoor je heel ver kunt kijken, zie ik de groep lopen. We wachten ze op, zodat ik ze al lopend op de foto kan zetten. Aan de andere kant van het dorp wacht ik ze weer op, maar dan belt Liana, dat de plannen gewijzigd zijn en ze al bij de kerk zijn. Snel erheen dus, want die wil ik ook erg graag van binnen zien. Ellert is hier 9 jaar predikant geweest, dus hij kan wel het een en ander vertellen. Leuk! De preekstoel is bijzonder, in die zin, dat de bovenste rand niet van het gebruikelijke groen fluweel is, maar ook gebeeldhouwd. Ellert voegt er nog aan toe, dat dit ook het geval is met de preekstoel in Hegebeintum, die we ‘s middags gaan bezoeken.

En dan is  het tijd voor de lunch. We kunnen ook nog kiezen uit 2 soorten soep en diverse broodjes en drankjes. Het smaakt ons allemaal prima! De dames van het MFC hebben erg hun best gedaan om het ons naar de zin te maken. Maar de dag is nog niet om gelukkig. Na al het goede te hebben genoten, gaan we weer op pad. De wandelaars lopen via een rondje naar Hegebeintum, de fietsers maken uiteraard een wat grotere ronde en Iebele en ik stappen in de auto. Wij zijn er natuurlijk eerder, maar we gaan al vast op verkenning uit in het dorpje. De kerk ligt op een hoge terp, de hoogste van Friesland. Ik maak al vast wat foto’s “zonder publiek”!  Iebele staat te wachten, geleund tegen een paal. Uit een naast gelegen huis komt een mevrouw naar iebele toe en biedt aan even een stoel voor hem te halen. Is dát niet reuze aardig? Maar de groep komt er aan, dus bedankt Iebele haar voor het vriendelijke aanbod en zo lopen we met z’n allen het pad op naar boven. Ellert opent de zware deur en dan betreden we de kerk.

We worden in eerste instantie overdonderd door het prachtige interieur. Aan beide zijden van de kerk hangen rouwborden aan de muur. Grote en kleinere en van verschillende families. Rijke families. Op de vloer mooie grafzerken. De herenbank met oude bijbels. En inderdaad, ook deze preekstoel heeft een gebeeldhouwde bovenrand net als in Blija. Er is veel te zien, maar we krijgen de tijd om rustig alles te bekijken. Dan wordt het tijd om de terp weer af te dalen en naar het Bezoekerscentrum te gaan, waar we wat gaan drinken. In een aparte ruimte zijn vitrines met daarin archeologische vondsten, gevonden in de terp. Heel interessant. Om alles goed te kunnen bekijken is meer tijd nodig, dus……….nog maar eens weer een keertje naar Hegebeintum.

Nu gaan we weer op Blija aan, waar we nog een tijdje gezellig nazitten met een drankje en een hapje. We hebben een prachtige dag gehad, mede dankzij het prachtige, zonnige weer. Dat was een cadeautje! Nadat we Ellert hebben bedankt voor de organisatie van deze mooie dag, gaan we allemaal blij en voldaan weer op huis aan.

  1. Ellert

    Elly en Liane bedankt voor jullie mooie foto’s en je verhaal Elly geeft heel goed weer wat we die dag beleefd hebben. Het is trouwens geen MFC maar MFA (Multi Funksjionele Akkomodaasje) maar ja dat is voor de Friezen. Het weer werkte ook prima mee en fijn dat het goed geslaagd is met elkaar.

    1. Elly Koopman Bericht auteur

      Wat leuk je reactie Ellert. Ik heb heel erg van deze door jou georganiseerde dag genoten!! En wat hádden we mooi weer hè?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code