Museumweekend Kazemattenmuseum Kornwerderzand 14 april 2018.

 

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken. Op de i in het zwarte vak naast de foto drukken om de tekst bij de foto’s te kunnen lezen.

 

 

Kazemattenmuseum Kornwerderzand.

Ook het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand is tijdens het Museum weekend twee dagen geopend. Omdat wij vandaag geen dienst hebben (zijn ook vrijwilligers), gaan we kijken wat er zoal te beleven valt.

Het museum heeft de afgelopen tijd een ware metamorfose ondergaan. Zowel in de kazematten zelf als op het museumterrein is veel gebeurd. Deze eerste herinrichtingsfase is nu achter de rug en als we de ingangspoort doorlopen zien we een voorproefje van de tweede fase, o.a. het Monumentenplein, waar al mee is begonnen. De monumenten zijn schoongemaakt en voorzien van metalen trappetjes en een metalen ring rond het monument. Er moet nog even flink doorgewerkt worden, want vóór 4 mei a.s. als hier de plechtige Dodenherdenking plaatsvindt, moet alles er perfect uitzien. Maar dat gaat wel lukken.

We lopen eerst naar het Bezoekerscentrum om een kopje koffie te gaan drinken. Vrijwilligers hebben de lunchpakketten voor de vrijwilligers klaargemaakt. Alles is onder contrôle. Voor mij is het weerzien met een aantal vrijwilligers, na lange tijd afwezig te zijn geweest, heel fijn! Na dit gezellige samenzijn, gaan Iebele en ik op pad. We lopen helemaal naar achteren. Halverwege de lange pier verschillende groepen, die materiaal laten zien uit de tijd van de mobilisatie en de oorlog. Helemaal achter op het terrein oude legervoertuigen van de DAF YA club 126. Ook een pantservoertuig is van binnen te bewonderen.

Van een ander legervoertuig mogen we de binnenkant zien, waar een bed is aangebracht en kastjes om spullen in op te bergen. Het echtpaar slaapt tijdens evenementen, zoals nu b.v. in de legertruck. Ook mogen we ons even opwarmen in de tent, die deze dagen de kantine vormt voor alle aanwezige leden van de DAF club. Een houtkacheltje staat te snorren en het is hier dan ook heerlijk warm. Buiten is het echt behoorlijk koud en er staat een harde wind, dus is het mooi dat je je hier weer even kunt opwarmen.

De hele dag rijdt een jeep met bezoekers van het begin van het terrein naar het achterste gedeelte. Iebele rijdt op een gegeven moment terug met de jeep en gaat vast naar het Bezoekerscentrum. Ik loop terug en fotografeer nog het een en ander. Tot op m’n botten koud voeg ik met later bij Iebele. Geregeld lopen bezoekers binnen. Drinken wat of bekijken de film in de filmzaal. Wij gaan ons lunchpakket verorberen met daarbij een heerlijke kop soep. Het is weer erg gezellig en er wordt wat afgelachen. Het was een leuk uitje op deze museumdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code