Verslag 2e Dag: Walk for Infinity Delfzijl – Groningen 30 mei 2014.

 

Walk for Infinity dag 2 Delfzijl – Groningen 30 mei 2014.

Ook vandaag weer om 4 uur opstaan, alles inpakken, ontbijten, bagage in de auto en op weg naar Groningen, want daar stappen we in de bus, die ons naar de start brengt in Delfzijl. Alles loopt gesmeerd en om 7.15 uur zijn we op pad. De zon schijnt en het zal een warme dag worden. Om 10 over 8 lopen we Delfzijl uit en vrijwel meteen daarna Appingedam in. Ligt tegen elkaar aan. We worden getracteerd op een stuk koek. Appingedam is een prachtig stadje, gelegen aan het Damsterdiep. Nauwe straatjes met aan weerszijden mooie, oude huizen. In één van de grotere huizen is het Museum gevestigd. Ook hier lopen we dwars doorheen en genieten ondertussen van alles wat hier te zien is, zoals prachtig zilver en kristal, gobelins, ingerichte kamers, enz. enz. Meteen daarna langs het mooie, oude Raadhuis de grote Nicolaaskerk in. Heel mooi interieur. We verlaten het stadje, worden bij een boerderij getracteerd op kaas en frisdrank, terwijl een koe bezig is te bevallen, daarbij gadegeslagen door een groep wandelaars. Even lijkt het erop, dat het niet lang zal duren, maar de boer zèlf maakt de koe aan het schrikken, zodat ze overeind komt en het kalf zich weer helemaal terugtrekt.

Nu kan het nog een flinke tijd duren en daar kunnen we niet op wachten. De agrarische natuurvereniging “Meervogel” staat hier ook . De buttons, die ter plekke worden gemaakt, vinden gretig aftrek! Wirdum heeft ook z’n best gedaan en de rustplek hier is tevens een marktje waar o.a. oude ambachten gedemonstreerd worden. Heel gezellig is het hier. Garrelsweer is helemaal in de ban van Ubbo Emmius, die hier een blauwe maandag heeft gewoond. We komen hier vrij vaak de letters RUG tegen, die staan voor Rijks Universiteit Garrelsweer, omdat Ubbo Emmius hier maandenlang werkte aan een bouwplan voor een grote universiteit totdat hij ontdekte, dat hij in Groningen moest zijn. Door het hele dorp verwijzen voorwerpen op een ludieke manier naar deze tijd. Via een ommetje door de weilanden arriveren we bij het dorpshuis, waar we even heerlijk zitten met een bakje koffie en een stukje tompoes. Het leuke van deze dag is, dat we telkens na een aantal kilometers in het volgende dorp komen, waar weer het een en ander te doen is. Zo ook in Kröddeburen. Zaten we met de wintervierdaagse nog verkleumd in een tent aan de Groningse pofferd met boter en bruine suiker, nu zitten we in de zon aan een kop soep. Trouwens we lopen de hele dag de route van die vierdaagse in omgekeerde richting en er worden dan ook de nodige herinneringen aan die tocht in januari 2013 opgehaald. Plotseling wordt onze weg min of meer versperd door een boer, die z’n jonge stier “uitlaat”. Weer een fotomoment natuurlijk. Sommigen zijn blij de stier, die heel rustig was, te zijn gepasseerd. Dan lopen we Ten Boer in en volgen De Stadsweg, die tot in Groningen dezelfde naam houdt, zo’n 15 km. lang. Langs een paal met daarop de aanwijzing Jacobspad lopen we naar de prachtige kloosterkerk, die ook weer, net als alle andere kerken vandaag, geopend is.

Terwijl een dominee uit vroeger tijden een “donderpreek” afsteekt vanaf de preekstoel, krijgen wij een stempel en een kaart met daarop alle banners, die langs de route staan. De molen in Thesinge houd ik voor gezien. Bij de kerk van Thesinge wacht ons een welkom van monniken en nonnen in hun grijze pijen. Er worden Thesinger sarcofaagjes verkocht (speciaal gemaakte koeken met afbeelding van een sarcofaag). In het prachtige kerkje wordt heel mooi gregoriaans gezongen door een mannenkoor. We kunnen niet lang luisteren, want
we zijn er nog niet. Een boomgaard, waar de bomen wonderlijke vormen hebben, trekt de aandacht. Even verder is de verleiding groot om regelrecht af te slaan richting Groningen, maar……eerst nog even naar Garmerwolde, want daar moet bij de kerk gestempeld worden. Weer zo’n prachtige kerk met losstaande toren. Iemand is bezig met restauratiewerkzaamheden. We moeten dus weer een stukje terug om dan het pad in te slaan richting Groningen, waar we de skyline in de verte van kunnen zien. Maar zoals altijd: schijn bedriegt. De finish laat nog wel een tijdje op zich wachten. We lopen het Bevrijdingsbos door, waar op stenen pakkende teksten zijn gezet, waarin kinderen de hoofdrol spelen, zoals b.v.: “Kinderen hebben recht op onderwijs” en nog vele andere. Dan eindelijk het plaatsnaambord Groningen. Maar wie gedacht had: “nu zijn we er zó”, die komt bedrogen uit. Minstens een uur lopen is het nog naar de finish in het centrum van de stad. Op lantaarnpalen zijn bemoedigende teksten aangebracht, die motiverend werken. We passeren de grote sluis, zien nog een prachtig voorbeeld van moderne architectuur en dàn……is er het centrum. Een bijzonder beeld nodigt uit om foto’s te maken, wat dus ook gebeurt met het nodige plezier en dan zien we de Martinitoren. Nog even een paar straten door, langs volle, zonovergoten terrassen, waar je zó maar aan zou willen schuiven om te zitten en wat te drinken. We doen het niet, want we zijn al behoorlijk aan de late kant. Voor ons het prachtige Academiegebouw. Dat is de eindbestemming. Opgewacht door Peter Velthuis en zijn “crew” nemen we de mooie sleutelhanger in ontvangst, plakken de sticker op het grote vel papier, waarop al duidelijk een geografische kaart zichtbaar wordt, worden vereeuwigd op dit bijzondere moment en gaan dan aan de welverdiende pastamaaltijd. Voor één keer is het restaurant vandaag niet voor de studenten, maar het is er zó warm, dat Liana en ik buiten gaan zitten.

En dan wordt het ècht tijd om op te stappen, want we willen wel graag met de pendelbus naar de parkeerplaats. Moet er niet aan denken dat hele stuk nog te moeten lopen!!!! Gelukkig rijdt ie nog en na uitgebreid afscheid te hebben genomen, gaat iedereen weer zijns weegs. Prachtige dagen zijn het geweest.We hebben veel gezien, veel beleefd, veel plezier gehad met elkaar. De organisatie was in één woord: geweldig! Ik wil dan ook iedereen bedanken voor twee onvergetelijke wandeldagen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code