Bezoek aan Afsluitdijk Wadden Center 22 april 2018.

 

Om het hele album te bekijken, klik dan op de foto.

 

Al weet hoe vaak zijn we op weg naar het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand langs dit grote, markante, nieuwe gebouw gereden: het Afsluitdijk Wadden Center. Maar er dus nog nooit rondgekeken. Ditzelfde verhaal horen wij ook vaak van bezoekers aan het Kazemattenmuseum. Zó vaak erlangs gereden en gezegd: de volgende keer gaan we hier stoppen. Nou, wij dus nu ook bij dit nieuwe complex met het verrassende uiterlijk.

We komen binnen in een grote hal en worden allervriendelijkst ontvangen en van de nodige informatie voorzien. Verbaasd zijn we, dat je hier geen entree hoeft te betalen (wordt volgens ons w.s. zwaar gesponsord, maar dat is gissen). Omdat we wat laat zijn vertrokken, duiken we eerst het grote, luxe restaurant in, waar het heerlijk ruikt door de diverse gerechten, die hier worden klaargemaakt. Ongelooflijk zó veel keuze! Wij gaan voor koffie met daarbij een broodje, dat heerlijk smaakt. Bovendien zitten we als een vorst in de zon op het grote terras, dat pál aan het IJsselmeer ligt. In de verte Makkum, voor ons de uitgang van de sluis, waar boten het wijde water van het IJsselmeer opvaren. Helemaal achterop de pier nog 2 kazematten. Het museum ligt aan de overkant van de sluiskolk achter de rij huizen van Kornwerderzand.

Terwijl Iebele blijft zitten ga ik met m’n camera even een rondje lopen. Alles is nog niet helemaal af, maar veel is klaar en het ziet er allemaal fraai uit. Niet alleen bereikbaar voor auto’s en fietsers, maar ook met de boot, waar een aantal steigers voor zijn aangelegd. Het is fantastisch mooi weer, de zon blikkert op het water. Weinig golfslag, want er is niet veel wind.

Als ik terug kom op het terras, gaan we met de lift naar de 2e verdieping. Hier is veel te zien over de ontstaansgeschiedenis van de Afsluitdijk. De hele reeks ernstige overstromingen, uit ver verleden tijden, maar ook recent hebben Ir. Lely aan het denken gezet hóe deze ellende te voorkómen. Zo kwam hij tot de gedachte om een dijk aan te leggen dwars door de toenmalige Zuiderzee. Niet iedereen was daar even blij mee. Vooral de vissers niet. Maar hij is er gekomen en de dijk is een geweldig staaltje van waterbouwkundig inzicht en techniek. Niet alleen wij Nederlanders zijn er terecht trots op, ook de buitenlanders, die over de dijk rijden, kijken zich de ogen uit, maken een stop bij het Monument en leggen alles vast op de camera.

Niet alleen het verleden komt in beeld, maar juist de toekomstplannen voor de Afsluitdijk worden op veel manieren zichtbaar gemaakt. Overal staan videoschermen, waar van alles op te zien is. Aan de kinderen is ook gedacht. Ze kunnen diverse dingen doen. We zagen dan ook, dat ze zich echt vermaakten.

Van deze verdieping voert een trap naar het platte dak, dat gedeeltelijk vol ligt met zonnepanelen. Zo’n zonnige dag als deze zondag levert veel energie op. Vanaf dit hooggelegen dak heb je naar alle windrichtingen een fantastisch mooi uitzicht! Waarbij natuurlijk de Waddenzee en het IJsselmeer de blikvangers zijn.

Nog een laatste blik en we verlaten het dak. Terug op de begane grond strijken we nog een keer  neer op het zonovergoten terras met een drankje om onze dorst te lessen. En dan is het tijd om op te stappen. Het was een leuke dag op de Afsluitdijk en we zijn benieuwd naar de verdere ontwikkelingen op deze unieke plek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code