Officiële opening refugio’s in Friese kerken 26 april 2018.

 

                                                                                                                                                                                                                                                    Voor alle 3 onderwerpen geldt: op de foto klikken om het hele album te bekijken.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

 

Officiële opening refugio’s in Friese kerken om 15.00 uur in het kerkje van Swichum.

Donderdagmiddag 26 april. In het anders zo stille dorpje Swichum is het vanmiddag behoorlijk druk. Overal staan auto’s geparkeerd. Aan weerskanten van het toegangshek een Friese en een Nederlandse vlag. Binnengekomen in het oude kerkje zie ik onder de genodigden diverse bekenden. Een leuk weerzien dus. We worden heel hartelijk ontvangen door de commissie, die deze kerk beheert. Er is koffie/thee met wat lekkers erbij. Ik sluit me aan bij diegenen, die al in de kerk zijn. De rest bevindt zich nog in de gezellige ruimte onder de toren, waar o.a. de bar is en een grote tafel met allerlei lekkers.

Rond de klok van drie opent Lammert de Hoop, projectcoördinator van de Stichting “Santiago aan het Wad”, deze bijeenkomst. Ja, Santiago aan het Wad. Waar komt dat vandaan? In het kort iets over de voorgeschiedenis. Toen bekend werd dat Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa zou worden in 2018, is in de werkgroep het idee ontstaan om in het kader van Culturele Hoofdstad een Camino der Lage Landen te organiseren, een pelgrimsestafette. Bas Brouwer, voormalig bestuurslid van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, nu penningmeester van de Stichting Santiago aan het Wad en de grote motor achter de Camino der Lage Landen, gehouden in 2011 t.g.v. het 25-jarig bestaan van bovengenoemd Genootschap, heeft samen met zijn vrouw Sonja met het landelijke bestuur gesproken en de diverse regio’s benaderd om te zien of er dit jaar weer zo’n Camino georganiseerd zou kunnen worden. Van meet af aan waren er enthousiaste reacties, zodat het project kon worden gestart. Deelnemers wandelen of fietsen nu niet vanuit Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela in Spanje, maar omgekeerd van zuid- naar noord-Nederland op weg naar “Santiago aan het Wad” : Sint-Jacobiparochie en Zwarte Haan aan de Friese waddenkust. Beide plaatsen zijn het begin van het Jabikspaad, de noordelijke pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in Spanje.

Als je naar Spanje gaat pelgrimeren, dan heb je elke dag ergens een slaapplek nodig. Dat kan van alles zijn: herbergen, kloosters, goedkoop hostel en als je een tent bij je hebt, zoek je een camping of je zet je tent bij een boer of zo maar ergens in de middle of nowhere. De meest bijzondere slaapplek, die ik heb gehad op m’n tocht was in een klein gemeentehuis. De herberg zat helemaal vol, zodat besloten werd het gemeentehuis open te stellen: matrassen werden op de vloer gelegd en ik op een matras op een in dat vertrek staand bureau. Op de foto, die er van is gemaakt, lijkt het wel of ik daar opgebaard lig!!!!! Zo maak je onderweg van alles mee.

Nu de pelgrims onze kant opkomen, is er over slaapplekken nagedacht. Pelgrimswegen kenden in Middeleeuwse tijden eenvoudige overnachtingsplaatsen onderweg, zgn. refugio’s (vluchtplaatsen). Veelal aangeboden door kerken, kloosters, boeren, herbergen en welgestelde burgers. Nederland kende ook refugio’s, ondermeer bij kloosters, die vroeger in groten getale in Fryslân stonden. Santiago aan het Wad wil de tradities van Europese pelgrimswegen verbreden en refugio’s aanbieden voor de doortrekkende pelgrim past daar bij. Van cruciaal belang daarbij was het feit dat Gerko Last, namens de Stichting Alde Fryske Tsjerken, ook in de werkgroep zit. Deze Stichting omarmde het idee van refugio’s in de onder hun beheer staande kerken, die meestal niet meer in gebruik zijn voor een wekelijkse viering.  Een aantal kerken (inmiddels al 12!!) bieden een eenvoudige slaapplek aan wandelaars of fietsers, die in het bezit zijn van een pelgrimspas, lid zijn van het Genootschap of een bewijs van donateurschap van de Stichting Alde Fryske Tsjerken kunnen tonen. Dit tegen een bescheiden vergoeding. Er is zelfs een  Friese naam voor bedacht: ‘tsjemping’. Een samenvoeging van ‘tsjerke’ (kerk) en camping. De opzet van refugio’s is geïnspireerd door de Camino der Lage Landen 2018, die dit jaar is georganiseerd en al vanuit het zuiden van start is gegaan. Er is een speciale pelgrimspas gedrukt, waar de pelgrims stempels op kunnen laten zetten en na 100 k. te hebben gewandeld of 200 km. te hebben gefietst, wacht aan het eind een mooi ontworpen compostela (Oorkonde). Pelgrimeren in Fryslân is een ontdekkingsreis door eeuwenoud, afwisselend cultuurlandschap. Vrijwilligers, die de kerken beheren, delen graag hun kennis en verhaal met gasten. En delen geeft verbinding, weet elke pelgrim.

Na Lammert de Hoop krijgt Gerko Last van de Stichting Alde Fryske Tsjerken ( ook lid van het bestuur van de Stichting Santiago aan het Wad) het woord. Hij is blij met wat er tot nu toe is gerealiseerd en denkt dat een refugio een mooie aanvulling is op de al bestaande culturele evenementen, die in de kerken worden georganiseerd.  Dan krijgt Michiel Schrier, gedeputeerde van het College van Friese staten het woord. Ook de provincie vindt het een geweldig initiatief en hoopt, dat door deze Camino der Lage Landen veel pelgrims het mooie Friesland zullen ontdekken of herontdekken en genieten van al het moois dat Friesland te bieden heeft.

Hierna krijgt Hans de Jong, voorzitter van de werkgroep Santiago aan het Wad, het woord. Hij geeft een korte inleiding op de powerpoint-presentatie met beelden van kerken in Frankrijk en Spanje, maar ook kloosters onderweg. Ook zijn er al beelden van refugio’s in de Friese kerken. Prachtige foto’s, gemaakt door Jan de Boer. Het laatste nieuws is, dat ook de kerk van Nijland een refugio gaat beginnen. Deze kerk is de enige van de 12 kerken, waar wekelijks nog een viering plaatsvindt.

Dan is het tijd om naar buiten te gaan, naar het hek, waar Michiel Schrier de openingshandeling zal verrichten door met een enorm grote houten hamer de paal in de grond te slaan met daarop het logo van 2 pelgrims met daaronder de tekst: ‘refugio’ . Deze zelfde paal wordt geplaatst bij alle kerken waar een refugio is ingericht. Na deze openingshandeling zoeken we de beschutting van de kerk weer op, want het waait stevig! Onder het genot van een drankje en een hapje praten we nog gezellig na. Sommigen gaan het steile, hoge trapje op dat naar de refugio leidt, vlak onder de oude balken in de toren van de kerk. Pelgrims kunnen maar beter niet te diep in het glaasje kijken als ze ‘s avonds genoeglijk bij elkaar zitten, want dan kan het wel eens lastig worden om heelhuids de slaapplaats te bereiken!!!!!

Nog even een blik in de kerk werpen, nog  een paar foto’s maken en dan naar buiten. In de zuidmuur is een kleine, bijzondere steen gemetseld (zo is mij verteld) en die ga ik nog even op de foto zetten. Het was een mooie, informatieve en gezellige bijeenkomst deze middag in Swichum.

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Zo, zo, dat is niet mis zeg! Fijn dat je het een goed verhaal vindt en de fotoreportages ook. Dankjewel hoor.

 1. Desiree

  Zo wat een mooi verslag! Alsof ik er zelf bij was. Jullie hebben zo te lezen een leuke middag gehad!!

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Ja Desiree, het was een heel boeiende, informatieve bijeenkomst en ook heel gezellig. Dank voor je reactie.

 2. Kees Zeevat

  Afgelopen maandag ben ik met de trein naar Leeuwarden gereisd, ik was van plan om met de bus naar st Jacobiparochie te reizen, maar helaas, de bussen staakten. Ik had een keuze dag van de NS .
  Ik heb inmiddels al vier afstanden afgelegd, in Juli hoop ik verder te gaan, we gaan eerst een week of 6 met de camper op stap

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Heel jammer voor je, dat er een busstaking was. Leuk, dat je het Jabikspaad aanhet lopen bent. Bedankt voor je reactie!

 3. Anny Haenraets

  Vandaag thuis gekomen van 8 dagen Jabikspaad lopen met als eindpunt de St. Jacobiparochie.
  Geweldige ervaring.

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Wat leuk Anny om jouw reactie te krijgen. Fijn dat je het zo mooi hebt gevonden en een ervaring rijker bent geworden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code