Bevrijdingsdag Ryptsjerk en De Klinze Aldtsjerk 5 mei 2018.

 

Doorkomst van de legervoertuigen.

Aankomst van de colonne op De Klinze.

Om beide albums te bekijken, klik dan op de foto.

 

 

Bevrijdingsdag 5 mei 2018: Keep Them Rolling Ryptsjerk. Slotfeest De Klinze Aldtsjerk.

Sinds m’n jeugd zijn “herdenken” en “vieren” onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gisteren de plechtige 4 mei-viering op het Kazemattenmuseum, vandaag het blijde Bevrijdingsfeest vieren. Maar waar? Gelukkig kwam ik op de website van Nanne Nicolai de route tegen, die de oude legervoertuigen (70 maar liefst!!!) zouden gaan rijden door N.O. Friesland. Helemaal mooi! Eerst op de televisie de opening in de Blokhuispoort gezien, daarna snel de auto in en naar het Restaurant E10 bij Ryptsjerk gereden. Auto geparkeerd en een daalders plekje in de berm van de ventweg gevonden. Iebele mooi op het bankje bij de bushalte. Kan niet beter. De meerderheid van het toegestroomde publiek staat ergens anders en zo heb ik helemaal vrij uitzicht op de colonne. Geweldig! De wolkenloze, strakblauwe lucht en de uitbundig schijnende zon dragen bij aan de feestvreugde op deze stralende dag.

Na de doorkomst van de stoet weer in de auto en op naar het eindpunt van de rondrit: Landgoed De Klinze in Aldtsjerk. Hoewel er meer mensen dit einddoel hebben en er sprake is van een beetje filevorming, komen we mooi op tijd aan. Kan nog vrij dichtbij de oprijlaan een plekje voor de auto vinden en dan lopen we rustig deze 900 m. lange oprijlaan naar de Klinze af. Vlak voor De Klinze links en rechts tentenkampen van deelnemers, die hier deze dagen hun bivak hebben opgeslagen. De Canadeese bevrijders met hun familieleden logeren op het Landgoed. Alles is al ver van tevoren geregeld door de Stichting Canadian Liberators en de Stichting Bevrijdingsfestival Leeuwarden.

In een halve cirkel rond de vijver staan tafels en banken, de organisatie heeft voor de catering gezorgd. Niemand hoeft met dit warme weer dan ook dorst te lijden! En dan is er muziek!!! En wát voor muziek? De Big Band Leeuwarden speelt de sterren van de hemel met voor de ouderen zeker de bekende muziek uit de oorlogsjaren: Glenn Miller, The Andrew Sisters, Vera Lynn, enz. Het is genieten met een grote G, terwijl we wachten op de aankomst van de colonne legervoertuigen. Aan weerszijden van de lange oprijlaan vormen bezoekers een erehaag om de bevrijders te begroeten.

Als eerste komen de jeeps aangereden. Zes met in elke jeep een Canadeese bevrijder. Je kunt zien, dat ze het geweldig vinden. De rij stopt voor De Klinze, waar ze worden geholpen om uit te stappen. Logisch want de gemiddelde leeftijd van deze veteranen ligt rond de 94!! (de jongste is 93 jaar!) Eén veteraan, Don White, 94 jaar, is nog topfit. In de jeep zit hij op de maat van de muziek te swingen en geniet met volle teugen van alles. Hij klimt met gemak de jeep uit en beweegt zich nog vlot tussen de gasten. Overal handen schuddend, lachend en een praatje makend. Dan gaan ze naar binnen en ik denk moe, maar heel blij en voldaan, dat ze deze Bevrijdingsdag weer mee konden maken. Ze hebben de afgelopen week veel plaatsen in Friesland bezocht en dan is het onvoorstelbaar, dat ze dit allemaal nog kunnen doen. Art Boon, 94 jaar, hoopt zelfs volgend jaar de 75ste herdenking van D-Day in Normandië nog mee te kunnen maken.Helaas liggen twee van hun makkers in het ziekenhuis en konden helaas niet deelnemen dit jaar.

Terwijl de Big Band Leeuwarden vrijwel continue door blijft spelen (en dat in de bakkende zon op het bordes), komen de andere voertuigen, klein en groot, het landgoed oprijden en verspreiden zich naar de voor elk van hen gereserveerde parkeerplekken. Prachtig om ze zo van dichtbij allemaal te kunnen bekijken. Voor hen zit het er nu ook op. Bij de voertuigen verzamelen de deelnemers zich en hebben nu tijd om zelf een feestje te bouwen. Ze laten zich het koele bier goed smaken en zijn altijd in voor een praatje. Het is dan ook een buitengewoon relaxte, gezellige sfeer rondom De Klinze. Hier wordt, zoals op veel andere plaatsen echt de Bevrijding feestelijk gevierd!

Het kost Iebele en mij dan ook de nodige moeite om ons los te rukken. De oprijlaan aflopend genieten we nog van de muziek. Bijna aan het eind gekomen horen we nog duidelijk het aan het eind gespeelde nummer: We’ll meet again, don’t know where, don’t know when, but I know we’ll meet again some sunny day! Vol emoties en gedachten aan deze prachtige dag gaan we weer naar huis in de wetenschap, dat we de volgende morgen hier weer zullen zijn om de Memorial Service mét de bevrijders mee te maken. Ook dan weer op De Klinze in Aldtsjerk.

 

    1. Elly Koopman Bericht auteur

      Thank you so much for your kind reaction on my blog. I was so glad to be there and meet some veterans. And the Memorial Service on Sunday morning was an emotional end of some beautiful days of remembrance.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code