Fietsen rondje Sloten 20 mei 2018.

 

Op de foto klikken om het hele album te zien.

 

Voor het eerst sinds maanden stap ik weer op de fiets. Voel me nog niet zo safe, maar dat zal wel weer wennen hoop ik. Het is fantastisch mooi weer op deze eerste Pinksterdag, niet veel wind. We gaan richting Wyckel, maar vlak voor het dorp gaan we linksaf de Jerden in. Een mooi weggetje, dwars door de weilanden, waarbij als het ware rond Wyckel naar Sloten fietsen. Gaan nog even een kijkje nemen bij het strandje aan het Slotermeer. Kinderen aan het pootje baden, ouders op de kant. Op het meer veel zeilboten. Een mooi zomers plaatje!

We vervolgen de Jerden en voor Sloten in een weiland een enorme hoeveelheid witte doeken, vastgemaakt aan palen. We hebben het van het begin zien groeien en nu staan de panelen er. Vijfhonderd maar liefst. Het wordt een groot kunstproject in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa en heeft de naam gekregen: “The Colorfield Performance”. Dirk Hakze, kunstenaar, is de grote motor achter dit project, waar veel kunstenaars aan mee gaan doen. Eind september zullen als het goed is alle 500 doeken beschilderd zijn.

Wij gaan een kijkje nemen. Ik schat dat er nu zo’n 40 doeken zijn veranderd in een schilderij. Het is een kleurrijk gezicht. Enkele kunstenaars zijn bezig vandaag. Ze hebben het wél warm in de bakkende zon en dan ook nog schilderen. Eén man heeft het te moeilijk en stopt ermee. Sommige komen van ver, zoals een kunstenares uit de buurt van Leiden. De organisatie heeft gezorgd voor ludieke “karren” , die als je ze uitklapt een werkblad bevatten met daarop bakjes verf en een palet. Heel leuk bedacht! Na uitgebreid hier te hebben rondgezwalkt, gaan we verder en rijden Sloten in.

Het valt niet mee om een plekje te vinden, want de terrassen zitten propvol. Ja, wat wil je met dit mooie weer! Veel fietsers, waarvan er verscheidene zijn, die voor de fontein komen. Inmiddels zijn er 10 van de 11 fonteinen geopend. Dokkum is nog niet klaar. In iedere elfstedenstad is een fontein ontworpen door kunstenaars uit heel Europa. Ook dit is een project vanwege LCH2018. Het is een van de duurste en meest besproken projecten van de Culturele hoofdstad. Het heeft veel voeten in de aarde gehad, maar nu ze er zijn, lijken ze in de smaak te vallen.

Als wij na heerlijk te hebben gezeten met een drankje ons naar de fontein begeven, horen we diverse commentaren van daar aanwezige kijkers. Mijn reactie is in eerste instantie ook van: “hij spuit niet eens!!” Het is een heel hoog kunstwerk. Het onderste gedeelte, teilen, emmers, kannen, enz. gemaakt van brons en zwart geschilderd. Het enige water wat je ziet is een klein, miezerig stroompje uit een enkele emmer of waterkan. De filosofie van de kunstenaars, die deze fontein hebben gemaakt, staat op een bordje bij de fontein te lezen.

Dit is de eerste, die we in werkelijkheid hebben gezien. Op naar de volgende, maar voor vandaag is het genoeg en fietsen we met een rustig gangetje terug naar huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code