New York-dagen Akkrum deel 2 16 juni 2018.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

Omdat we nog niet alles hebben gezien afgelopen zondag, gaan we nu vroeg i.v.m. de drukte weer naar Akkrum. Want ook dit weekend zullen er weer veel bezoekers komen. Al voor 10 uur zijn we in het centrum van Akkrum en zien al veel figuranten uit diverse straten komen, die weer hun acts gaan doen en flaneren zoals dat in New York rond 1900 het geval was. Nu kan ik de voorgevel van het prachtig nagebootste warenhuis goed op de foto zetten. Ook binnen is het nog heel rustig, zodat je opnamen kunt maken zonder horden mensen erbij op de foto te krijgen!

Hierna eerst aan de koffie op het terras van Bistro “Coopersburg”. Genieten van al die figuranten, die langskomen. Het is gewoon één groot openluchtspel met nóg weer meer “acteurs”. Voor zondag worden er zelfs 900 figuranten verwacht, want het werkt gewoon aanstekelijk om ook mee te doen. Het thema van Leeuwarden Culturele Hoofdstad is: “Mienskip” ( gemeenschapszin). Nou, daarin laat Akkrum zien hoe die Mienskip hier leeft en waar een dorp als Akkrum groot in is. Geweldig! En dan te bedenken, dat er al grote activiteiten geweest zijn, waarbij een flink bedrag moest worden opgehoest. Echter niet in Akkrum. Geen toegangskaartjes, gewoon gratis!!! Ongelooflijk, want kosten noch moeiten zijn gespaard en zelfs aan de kleine dingen is gedacht.

Na de koffie gaan we verder richting Coopersburg, want we hebben de Regentenkamer nog niet gezien. In het hoge middenstuk gaan we aan de achterkant met een trap naar boven. Daar vinden we nog veel terug van de situatie zoals die bij de opening in 1901 was. Heel interessant! Het gastenboek met de eerste bladzijde uit 1902 ligt op tafel, evenals het prachtige, oude inktstel. Al die jaren tot vandaag schrijven bezoekers hun naam in het gastenboek. Van boven heel mooi uitzicht op de tuin voor en achter Coopersburg. De regentenkamer wordt nu nog gebruikt door Stifting Akkrum Ald en Nij (Stichting Akkrum Oud en Nieuw) 2001.

Dan lopen Iebele en ik langzaam weer terug door het dorp, pikken nog een terrasje, maken nog een brandweeroefening mee en gaan dan weer richting auto. Blij, dat we nóg een keer zijn gaan kijken. Over dit fantastische gebeuren zal nog lang door iedereen, ook door ons, worden nagepraat. Akkrum, het was in één woord GEWELDIG!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code