Marathon Sneek 21-06-2014

 

 

Marathon rond Sneek en Meer zaterdag 21 juni 2014.
De naam en het logo zijn al leuk en apart. Hoe zal de tocht zijn? Maar laat ik bij het begin beginnen. Iebele brengt me naar Sneek en gaat vandaar door naar het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand, waar hij vandaag dienst heeft. Ik word keurig afgezet in de Stationsstraat en ben in een paar tellen op het Martiniplein, waar de start is. Het hele plein vol met banken, tafels, grote en minder grote tenten, waar na afloop het finishers festival zal plaatsvinden. Maar zo ver is het nog lang niet. Er zal eerst gelopen moeten worden. We krijgen als eerste een pet, die er heel gaaf uitziet! Zie dan direct een bekende groepje staan: Albert (die vandaag niet meeloopt en Hans blij heeft gemaakt met z’n kaart), Meintsje, Fatima, Albert Gort en Hans. Even gezellig gekletst en dan mag Fatima al naar de start vertrekken. Hans en Meintsje later en Albert en ik om 9.40 uur.Het is een gezellige drukte op het plein en alles ziet er heel kleurig uit door de petten en de speciaal gemaakte t-shirts. Veel bekenden nog gezien.

 

En dan is het zover, wij mogen van start gaan. Gaan onder de prachtige Waterpoort door, langs het water de stad uit door het Burgemeester Rasterhoffpark. Langs het nog vrij nieuwe van der Valkhotel en komen uiteindelijk uit op de oude weg naar Oppenhuizen. Bij elke 5 km. die we hebben gelopen, is er tijdwaarneming. Oppenhuizen en Uitwellingerga gaan geruisloos in elkaar over. Dan volgt een flink eind de route richting Joure. Bij Boornzwaag gaan we echter het land in om uiteindelijk uit te komen bij zeilschool Rufus. Hier is muziek, koffie (gratis op de meegekregen consumptiebon) en zitten we heerlijk even de drukte op het water en op de wal te bekijken. We gaan hier n.l. met een pont (officieel), maar vandaag ook met een grote sloep en nog andere bootjes het vaarwater, De Noorder Oudeweg over, volgen dan het pad langs dit water en komen via het natuurgebied Swettepoel uit op de Swettepoelsterdyk. Het is heerlijk loopweer: droog, fris windje en af en toe komt de zon een beetje door. We lopen door de buurtschap Ballingbuer naar Goïngarijp. Dwars door het dorp met de mooie ophaalbruggetjes, langs de zeilschool, waar opgestapelde bootjes op de wal een kleurrijk geheel vormen. We hebben er dan al 15 km. opzitten. Nu krijgen we een heel mooi gedeelte, een schelpenpad pal langs de Goïngarijpster poelen. Schitterend gezicht op het water met veel witte zeilen. Twee keer volgt het pad een opvaart naar een boerderij, zodat we elkaar dan tegenkomen. Leuk! Het laatste stukje van dit pad is langs het Sneekermeer. Al snel bereiken we dan Heerenzijl. Een grote rustplaats en druk, want hier worden de 21 km.-lopers met de bus gebracht om vanaf dit punt te starten. Van alles is hier te koop, maar wij hebben een consumptiebon voor soep en daar hebben we wel zin in. Noodgedwongen moet Albert hier z’n broek afritsen, want oh, wat een pech, de beker soep valt om over z’n kleren!!!!! Gelukkig is het inmiddels wat warmer en dus geen probleem. De Heerenzijlbrug staat heel vaak open, want er wordt druk gevaren vandaag. Het is ook ideaal zeilweer.

 

Na nog een stukje langs het meer en het restaurant Het Meer van Lenten, waarvan de bouw destijds veel vertraging heeft ondervonden door de aanwezigheid van de Noordse woelmuis, lopen we Terhorne in. De route gaat via de Gravinnewei, maar Albert en ik lopen de oude weg door het dorp. Komen eerst langs Café De Zevenwouden. Op de bovenverdieping, waar in 1960 de danszaal was, hebben Iebele en ik elkaar leren kennen (ik was met m’n ouders hier op vakantie, dus
vandaar!). Even verder de N.H. kerk, nu cultureel centrum. En als wij er langs komen wordt er kennelijk een feest gevierd. Dan komen wij het pand, waar Iebele geboren is en 35 jaar heeft gewoond. Was ooit winkel. Wij hebben na het overlijden van schoonmoeder de hele tent verbouwd en nog een tijdje de winkel aangehouden. Na ons heeft het pand diverse bestemmingen gehad. Nu woont er een Griek, die heerlijke gerechten maakt, waar toeristen en dorpsbewoners van kunnen genieten. Leuk om weer eens even zo een slag door Terhorne te maken, dat natuurlijk heel bekend is geworden als Kameleondorp. Bij de ijsboerderij aan de Terhornsterweg krijgen we een heerlijk ijsje. Ook weer zo’n leuke rustplek met volop zitplaatsen, deze keer op strobalen. Dan op naar Oude Schouw, kruispunt van waterwegen met als grootste water het Prinses Margrietkanaal, waar wij langs gaan lopen tot we weer tegenover Terhorne, dat aan de andere kant ligt, uitkomen. We arriveren bij jachthaven Terzoolsterzijl, waar ook weer een prachtige rustplek is met muziek en……koffie met heerlijke appeltaart. Mmmm, smullen! We zijn de 30 km. inmiddels gepasseerd. Bij het oude sluisje is een kraan druk bezig voor de hardlopers, die om 7 uur van start gaan, een loopbrug neer te leggen. Wij gaan aan de andere kant gewoon over de sluisdeuren. Dan volgt nog een prachtige route over De Griene Dyk, die doorloopt tot in Sneek. Bij De Potten weer een mooie rustplek en weer heerlijke soep. Het is onvoorstelbaar hoe goed we verzorgd worden! Echt petje af! Omdat we niet door Offingawier komen, hebben de dorpsbewoners voor ons een rustplek gecreëerd bij één van de bewoners aan deze weg. Met zelfs een toegangspoort. Harstikke leuk! Nu gaan we aan de laatste kilometers beginnen. Worden nog weer een keer verwend met een beker water, de zoveelste deze dag. Gaan dan onder Aquaduct Houkesloot door en bereiken zo Sneek.

 

De organisatie laat ons over de steiger langs de Houkesloot lopen, waar een zee van jachten ligt, de een nog duurder en luxer dan de andere. Aan de overkant ligt een schitterende driemaster te pronken. Dan de Koopmansgracht op en zo richting finish, waar klappende mensen achter de hekken wachten op hen bekende deelnemers. Dan de prachtige medaille in ontvangst nemen. En niet alleen blij, dat we de finish hebben bereikt, maar meer nog blij, dat we deze prachtige dag mee hebben kunnen maken. Het was een super dag, fantastisch georganiseerd en een groot succes, mede door de inzet van zó veel vrijwilligers. Mij rest dan ook één ding: ORGANISATIE, BEDANKT VOOR ALLES!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code